Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςeasyJet, Ryanair και Wizz Air ζητούν από την ΕΕ να διατηρηθεί η παρακολούθηση των μη ανθρακούχων εκπομπών
Αερομεταφορές

easyJet, Ryanair και Wizz Air ζητούν από την ΕΕ να διατηρηθεί η παρακολούθηση των μη ανθρακούχων εκπομπών

contrails

Η easyJet ενώνει τις δυνάμεις της με τη Ryanair και τη Wizz air σε μια προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην περιορίσει το εύρος των MRV (Monitoring, Reporting, and Verification) των μη ανθρακούχων εκπομπών.

Η easyJet, σε συνεργασία με τη Ryanair και τη Wizz air έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την προτροπή να διατηρηθεί το πλήρες γεωγραφικό πεδίο της παρακολούθησης, αναφοράς και επαλήθευσης (MRV) για τις μη-ανθρακούχες εκπομπές.

Πιο αναλυτικά, οι αεροπορικές εταιρείες απηύθυναν έκκληση στην Επιτροπή ότι πρέπει να παραμείνει σταθερή και να αγνοήσει τις προσπάθειες που γίνονται από άλλους παράγοντες του (αεροπορικού) κλάδου, να περιοριστεί το πεδίο της έρευνας μόνο στις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις – υποστηρίζοντας ότι εάν αυτό προωθηθεί θα ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία για την ενίσχυση της κατανόησης για την επίδραση των μη ανθρακούχων εκποπών παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εισάγει ρηξικέλευθους κανόνες, που υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να αναφέρουν την ποσότητα των μη ανθρακούχων εκπομπών, όπως τα contrails, (condensation trails), οι άσπρες γραμμές που αφήνουν στην πορεία τους τα τζετ.

CO2

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών IATA έχει ασκήσει μέσω λόμπυ πιέσεις στην ΕΕ για να χαλαρώσει τις απαιτήσεις, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στην αεροπορική κοινότητα. Υποστηρίζει δε ότι το καθεστώς θα πρέπει να είναι εθελοντικό και να ισχύει μόνο για πτήσεις εντός Ευρώπης.

Σε κοινή τους δήλωση, οι τρεις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν: “Η easyJet, η Ryanair και η Wizz Air υπέβαλαν σήμερα (σ.σ. 3 Μαΐου) κοινή επιστολή στην Επιτροπή της ΕΕ καλώντας τους να απορρίψουν τις προσπάθειες της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), να περιορίσει την παρακολούθηση των επιπτώσεων μη ανθρακούχων εκπομπών στις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις.

Δεδομένου ότι οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των αεροπορικών εκπομπών της Ευρώπης, ο περιορισμός του γεωγραφικού εύρους αυτής της έρευνας όχι μόνο θα υπονόμευε το προτεινόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης, αναφοράς και επαλήθευσης (MRV) της ΕΕ, αλλά θα ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία για την ενίσχυση της κατανόησης σχετικά με τις επιδράσεις των μη ανθρακούχων εκπομπών σε περιοχές όπως ο Βόρειος Ατλαντικός, εκεί όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση contrails από τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Πιστεύουμε ότι η αυξημένη χρηματοδότηση, η συλλογή δεδομένων και η έρευνα είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση μεγαλύτερης κατανόησης των επιπτώσεων των μη ανθρακούχων εκπομπών και του τρόπου μετριασμού των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί αυτές να έχουν”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024