Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςIATA: Νέες τεχνολογίες παρακολούθησης, για λιγότερες χαμένες αποσκευές στα αεροδρόμια
Αερομεταφορές

IATA: Νέες τεχνολογίες παρακολούθησης, για λιγότερες χαμένες αποσκευές στα αεροδρόμια

baggage

Η σάρωση οπτικού γραμμωτού κώδικα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία παρακολούθησης στα περισσότερα αεροδρόμια.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δημοσίευσε μια παγκόσμια έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή της παρακολούθησης των αποσκευών (baggage tracking). Με επίκεντρο το ψήφισμα 753 της IATA, το οποίο απαιτεί παρακολούθηση αποσκευών κατά την παραλαβή, τη φόρτωση, τη μεταφορά και την άφιξη, η έρευνα σε 155 αεροπορικές εταιρείες και 94 αεροδρόμια αποκαλύπτει ότι:

  • Το 44% των αεροπορικών εταιρειών έχει εφαρμόσει πλήρως το ψήφισμα 753 και ένα επιπλέον 41% βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Οι περιφερειακές διακυμάνσεις στα ποσοστά πλήρους υιοθέτησης από τις αεροπορικές εταιρείες ποικίλλουν: από 88% στην Κίνα και τη Βόρεια Ασία, έως 60% στην Αμερική, 40% στην Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό και 27% στην Αφρική.
  • Το 75% των αεροδρομίων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης αποσκευών σύμφωνα με το ψήφισμα 753.
  • Η ετοιμότητα των αεροδρομίων για το ψήφισμα 753 ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος*: το 75% των μεγάλων αεροδρομίων, το 85% των μεγάλων αεροδρομίων, το 82% των μεγάλων αεροδρομίων και το 61% των μεσαίων αεροδρομίων είναι ικανά.

Η σάρωση οπτικού γραμμωτού κώδικα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία παρακολούθησης που εφαρμόζεται από την πλειονότητα των αεροδρομίων (73%) που συμμετείχαν στην έρευνα. Η παρακολούθηση με χρήση RFID, η οποία είναι πιο αποτελεσματική, εφαρμόζεται στο 27% των αεροδρομίων που συμμετείχαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία RFID έχει δει υψηλότερα ποσοστά υιοθέτησης στα μεγάλα αεροδρόμια, με το 54% να εφαρμόζει ήδη αυτό το προηγμένο σύστημα παρακολούθησης.

“Μεταξύ 2007 και 2022 η λανθασμένη διαχείριση αποσκευών μειώθηκε κατά σχεδόν 60%. Αυτά είναι τα καλά νέα. Αλλά οι ταξιδιώτες περιμένουν καλύτερα αποτελέσματα και η βιομηχανία είναι αποφασισμένη να κάνει περαιτέρω βελτιώσεις. Η παρακολούθηση αποσκευών κατά την αποδοχή, τη φόρτωση, τη μεταφορά και την παράδοση θα δώσει στη βιομηχανία τα δεδομένα που χρειάζεται για να βελτιωθεί. Η παρακολούθηση μειώνει τους συνολικούς λανθασμένους χειρισμούς και βοηθά τις αεροπορικές εταιρείες να ενώσουν ξανά τις αποσκευές με τους ιδιοκτήτες τους. Με το 44% των αεροπορικών εταιρειών να εφαρμόζουν ήδη πλήρως την παρακολούθηση με το ψήφισμα 753 και ένα επιπλέον 41% σε εξέλιξη, οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι οι αποσκευές τους θα βρίσκονται στο καρουζέλ κατά την άφιξη”, δήλωσε η Monika Mejstrikova, Director Ground Operations της IATA.

Το 2022, ο παγκόσμιος ρυθμός λανθασμένης διαχείρισης αποσκευών ήταν 7,6 ανά 1.000 επιβάτες, σύμφωνα με τη SITA. Οι περισσότερες από αυτές επιστράφηκαν εντός 48 ωρών.

Επιτάχυνση για σύγχρονα μηνύματα παρακολούθησης αποσκευών

Το ψήφισμα 753 απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να ανταλλάσσουν μηνύματα παρακολούθησης αποσκευών με τους συνεργάτες και τους πράκτορές τους. Η τρέχουσα υποδομή ανταλλαγής μηνυμάτων αποσκευών εξαρτάται από παλαιού τύπου τεχνολογίες, που χρησιμοποιούν δαπανηρά μηνύματα τύπου Β. Αυτό το υψηλό κόστος επηρεάζει αρνητικά την εφαρμογή του ψηφίσματος 753, οδηγώντας σε αύξηση του κακού χειρισμού αποσκευών.

Η IATA ηγείται της μετάβασης του κλάδου από τον Τύπο Β στη σύγχρονη ανταλλαγή μηνυμάτων αποσκευών με βάση τα πρότυπα XML. Η πρώτη δοκιμή σύγχρονων μηνυμάτων αποσκευών μεταξύ αεροδρομίου και αεροπορικών εταιρειών σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2024.

“Η υιοθέτηση σύγχρονων μηνυμάτων ισοδυναμεί με την εφαρμογή ενός νέου προτύπου, κατανοητής γλώσσας για χρήση από αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και προσωπικό εδάφους, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά σχετικά με τις αποσκευές των επιβατών. Εκτός από τη συμβολή στη μείωση του αριθμού των αποσκευών που δε διαχειρίζονται σωστά, η εφαρμογή θέτει επίσης τις βάσεις για συνεχείς καινοτομίες στα συστήματα διαχείρισης αποσκευών”, δήλωσε η Mejstrikova.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα 753 της IATA εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2018. Το 2024, η IATA ξεκίνησε μια εκστρατεία για να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες στην εφαρμογή. Η εκστρατεία επικεντρώνεται στη συλλογή δεδομένων σχετικά με την κατάσταση υλοποίησης των αεροπορικών εταιρειών και στην παροχή υποστήριξης στις αεροπορικές εταιρείες-μέλη για την ανάπτυξη και εκτέλεση των σχεδίων εφαρμογής τους. Αυτή η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη δέσμευση της IATA για τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και των προτύπων σε ολόκληρο τον κλάδο.

*Ταξινόμηση ανά μέγεθος αεροδρομίου:

Μεσαία: 5-15 εκατ. επιβάτες
Μεγάλο: 15–25 εκατ. επιβάτες
Μείζονα: 25–40 εκατ. επιβάτες
Mega: >40 εκατ. επιβάτες

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024