Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ Γερμανία αυξάνει δραματικά τους αεροπορικούς της φόρους – “κατηγορώ” της IATA
Αερομεταφορές

Η Γερμανία αυξάνει δραματικά τους αεροπορικούς της φόρους – “κατηγορώ” της IATA

german airport

Η αύξηση της Γερμανίας στις πτήσεις φτάνει το 19%, από 15,53 ευρώ έως και 70,83 ευρώ ανά επιβάτη, ανάλογα το δρομολόγιο.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) επέκρινε δριμύτατα την αύξηση των γερμανικών αεροπορικών φόρων, η οποία θα αποδυναμώσει τη γερμανική οικονομία και θα βλάψει την ικανότητα των αερομεταφορών να απελευθερωθεί από το CO2.

Από την 1η Μαΐου, ο γερμανικός φόρος στις πτήσεις αυξήθηκε κατά 19%, από 15,53 ευρώ έως και 70,83 ευρώ ανά επιβάτη, ανάλογα με την πτήση. Σύμφωνα με την IATA, ο φόρος αυτός θα κάνει τη Γερμανία λιγότερο ανταγωνιστική σε βασικούς οικονομικούς τομείς όπως οι εξαγωγές, ο τουρισμός και οι θέσεις εργασίας. Θα επηρεάσει περαιτέρω την ανάκαμψη των αεροπορικών μεταφορών της Γερμανίας από την πανδημία, η οποία είναι μία από τις πιο αργές στην ΕΕ. Η διεθνής επιβατική κίνηση της Γερμανίας, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι 20% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

“Όταν οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας είναι στην καλύτερη περίπτωση αναιμικές, η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της με περισσότερους φόρους στις αερομεταφορές είναι πολιτική τρέλα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της Γερμανίας και την ενθάρρυνση του εμπορίου και των ταξιδιών. Αντίθετα, έχουν προχωρήσει σε μια βραχυπρόθεσμη αρπαγή μετρητών που μπορεί μόνο να βλάψει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας” δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Η IATA προειδοποίησε επίσης ότι η αύξηση του φόρου θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες του κλάδου για απαλλαγή από τις εκπομπές CO2. Οι αερομεταφορές έχουν στόχο να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050 και τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) είναι ζωτικής σημασίας για αυτό. Η συμφωνία συνασπισμού της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε αρχικά ότι τα έσοδα από τους αεροπορικούς φόρους θα χρηματοδοτούσαν άμεσα την παραγωγή SAF, αλλά αυτή η δέσμευση έχει αθετηθεί. Επιπλέον, η αποδυνάμωση της γερμανικής βιομηχανίας αεροπορικών μεταφορών με αυτόν τον φόρο καθιστά πιο δύσκολο για τις αεροπορικές εταιρείες να επενδύσουν σε SAF, σε έναν πιο αποδοτικό στόλο καυσίμων και άλλες προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές CO2 . Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να συμμερίζεται την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη Φορολογία, η οποία θα προσθέσει φόρο στα καύσιμα των τζετ αεροσκαφών.

“Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει μια άρρωστη εμμονή με τους αεροπορικούς φόρους. Εκτός από την αύξηση του φόρου επιβατών, τάσσεται επίσης υπέρ ενός ευρωπαϊκού φόρου καυσίμων αεροσκαφών που θα κάνει ακόμη πιο δαπανηρή την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία ή τις οικογενεικές διακοπές. Η έρευνά μας για τους ταξιδιώτες αερομεταφορών στη Γερμανία δείχνει βαθύ σκεπτικισμό σχετικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για ‘πράσινους φόρους’. Το 75% συμφώνησε με τη δήλωση ‘Η φορολογία δεν είναι ο τρόπος για να γίνει βιώσιμη η αεροπορία’ και το 72% συμφώνησε ότι ‘οι πράσινοι φόροι είναι απλώς κυβερνητικό greenwashing’. Ξανά και ξανά, βλέπουμε να κλέβεται η φορολογία που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε τη βιομηχανία να απελευθερωθεί από τον άνθρακα και στη συνέχεια να χάνεται στον γενικό προϋπολογισμό. Και τα χρήματα που αφαιρούνται από τη βιομηχανία σημαίνει ότι έχει λιγότερα χρήματα για να επενδύσει σε άλλα μέτρα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές”, δήλωσε ο Walsh.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024