Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΠολιτιστικές διαδρομές στην Ελλάδα: Προοπτικές για τη δημιουργική οικονομία
Βιβλιοπαρουσίαση

Πολιτιστικές διαδρομές στην Ελλάδα: Προοπτικές για τη δημιουργική οικονομία

πολιτιστικές διαδρομές στην Ελλάδα

Το βιβλίο “Πολιτιστικές διαδρομές στην Ελλάδα” εξετάζει πως οι πολιτιστικές διαδρομές μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο βιβλίο ‘Πολιτιστικές διαδρομές στην Ελλάδα: Προοπτικές για τη δημιουργική οικονομία’ της συγγραφέως Κώστα Γ. Ελισσάβετ παρουσιάζονται οι πολιτιστικές διαδρομές και οι προοπτικές προώθησης και ανάλογης αξιοποίησης των δυνατοτήτων τους, καθώς επικεντρώνεται καίρια στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργική οικονομία. Ο σχετικά πρόσφατα διαδεδομένος στην Ευρώπη θεσμός της πολιτιστικής διαδρομής αποτελεί, εξαιτίας της δυναμικότητάς του, ένα σημαντικό «εργαλείο» αξιοποίησης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας στον εμπλουτισμό της εμπειρίας του σύγχρονου ταξιδιώτη και στην δημιουργία δυνατοτήτων οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών.

Στο βιβλίο αναλύονται διεξοδικά οι υπάρχουσες θεωρίες και έννοιες του πολιτιστικού τουρισμού και των πολιτιστικών διαδρομών και προτείνεται ένα νέο μοντέλο για τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών, το οποίο περιλαμβάνει καίρια ζητήματα όπως «Μουσείο», «Φυσικό περιβάλλον» και «ο ρόλος των νέων τεχνολογιών». Επιπλέον, στο βιβλίο αντιμετωπίζεται διεξοδικά το θέμα της «Δημιουργικής οικονομίας» και όλων των παραγόντων που αφορούν τη σχέση της με την ανάπτυξη των πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα. Στο επίκεντρό του τίθενται ζητήματα όπως ο «δημιουργικός τουριστικός προορισμός» και η «βιώσιμη ανάπτυξη», με στόχο την ανάδειξη της θετικής εμπλοκής αυτών των συντελεστών στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με τη δυναμική της δημιουργικής οικονομίας. Επίσης, αναλύεται το θέμα του σχεδιασμού και της δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στη Σπάρτη και τα Ιωάννινα και την πρόταση ένταξης της μιας εκ των δύο προτεινόμενων διαδρομών στο Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το νέο αυτό βιβλίο φιλοδοξεί να καλύψει το κενό στην έρευνα και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός μοντέλου για τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, βάση της εγχώριας και της διεθνής βιβλιογραφίας, μολονότι οι βιβλιογραφικές αναφορές είναι αρκετά περιορισμένες αλλά οι ελλείψεις στο θέμα της διαμόρφωσης ενός μοντέλου για τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών είναι ήδη εντοπισμένες. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο αναφοράς σε θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, αφού συμπυκνώνεται σε αυτό η τεχνογνωσία που παράχθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, που εξασφαλίζει κεφάλαια για τη συντήρηση των μνημείων και συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024