Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΒιβλιοπαρουσίαση: Τα ταξίδια της ζωής μας
Παρουσιάση

Βιβλιοπαρουσίαση: Τα ταξίδια της ζωής μας

Το βιβλίο του Πάρι Τσάρτα απευθύνεται σε κάθε οργανωμένο ταξιδιώτη, αλλά και σε κάθε ονειροπόλο.

Τα πολλά και ενδιαφέροντα νέα δεδομένα στα ταξίδια στην περίοδο μετά το 1970 ήταν μία πρώτη αιτία για να γραφτεί αυτό το βιβλίο, η δεύτερη ήταν η διερεύνηση μίας δυναμικής η οποία έχει πλέον αναδείξει τα ταξίδια ως το δημοφιλέστερο πολιτισμικό, κοινωνικό και καταναλωτικό προϊόν στον σύγχρονο κόσμο.

Η έρευνα του συγγραφέα, Πάρι Τσάρτα, τα τελευταία είκοσι χρόνια τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι πολλές αλλαγές στη σχέση ελεύθερου και εργάσιμου χρόνου, σε συνδυασμό με τις πολλές τεχνολογικές εξελίξεις στον Τομέα, ενισχύουν τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ταξιδιών.

→ Φόρτσα τα πανιά για τα ταξίδια της ζωής μας

Άλλωστε, δεν παύει να μας εκπλήσσει η εθιστική σχέση μας με αυτά, η οποία αναμφίβολα συνδέεται με την απίστευτη ποικιλία επιλογών, τιμών, προορισμών, προϊόντων, αποστάσεων και μέσων. Ίσως δε η πιο ενδιαφέρουσα απόδειξη της δυναμικής αυτής ήταν η περίοδος της πανδημίας, οπότε, σε διάρκεια ενάμιση περίπου χρόνου, περάσαμε από το «πέθανε ο τουρισμός» στο «ζήτω ο τουρισμός», όταν αναδύθηκε η απίστευτη ανθεκτικότητα του ταξιδιού ως καταναλωτικού προϊόντος.

Την υβριδική δομή του βιβλίου συγκροτούν πενήντα εννιά μικρής έκτασης κείμενα-ψηφίδες. Ταξινομούνται μάλιστα σε έντεκα κεφάλαια και επιτρέπουν με απλό και εύληπτο τρόπο στον αναγνώστη να προσεγγίσει τα θέματα που τον ενδιαφέρουν.

Ιδιαιτερότητα του βιβλίου είναι ότι αποτελείται από δύο διακριτές ομάδες κειμένων. Στην πρώτη ομάδα τα κείμενα αφορούν τους διαφορετικούς τύπους, διαδικασίες και χαρακτηριστικά των ταξιδιών, π.χ. μεταφορικό μέσο, κατάλυμα, απόσταση, οικοτουρισμός, σκοτεινός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, οργανωμένο ταξίδι, επαναληπτικά ταξίδια, περιηγητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός κ.ά. Στην δεύτερη ομάδα τα κείμενα επιδιώκουν την «ανασηματοδότηση» του ταξιδιού με κείμενα σχετικά με το πρώτο μας ταξίδι (γέννηση), τα ταξίδια του νου, τα ταξίδια στα βιβλία, τα ταξίδια των ρόλων (πρίγκιπας για μία ημέρα, πριγκίπισσα για μία ημέρα), την αρνητική ταξιδιωτική εμπειρία, το ταξίδι ως κοινωνικό δικαίωμα, τα ταξίδια στα χόμπι, το τεχνολογικό ταξίδι, τη σημασία των συστημάτων αξιολόγησης κ.ά.

Το βιβλίο του Πάρι Τσάρτα απευθύνεται σε κάθε οργανωμένο ταξιδιώτη, αλλά και σε κάθε ονειροπόλο: το ταξίδι, ακόμα κι αν δεν πραγματοποιηθεί, ενεργοποιεί τη φαντασιακή λειτουργία του νου και μας επιτρέπει να παραμένουμε σε συναισθηματική εγρήγορση, ώστε να αντέχουμε τη συχνά δύσκολη καθημερινότητα. Αυτή η καθημερινότητα συχνά διαρκεί πολύ, συγκροτώντας μια πραγματικότητα που χρειάζεται αυξημένες δόσεις ελπίδας για να γίνει ανεκτή.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024