Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔιάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε Πάρνηθα, Διόνυσο, Πεντέλη, και Υμηττό
Περιβάλλον

Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε Πάρνηθα, Διόνυσο, Πεντέλη, και Υμηττό

dasopyrosvesi

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν εντός Ιουνίου.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσο Μανουσάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιο Μάνο. Αντικείμενο του μνημονίου η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε Πάρνηθα, Διόνυσο, Πεντέλη, και Υμηττό, περιοχές που έχει υποδείξει η Πυροσβεστική ως πιο ευαίσθητες εντός της Αττικής.

Πρόκειται για άλλη μια παρέμβαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου με έμφαση στην πρόληψη.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων: Είναι γνωστό ότι και ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν καλώδια υψηλής τάσης -τα καλώδια της ΔΕΗ- τα οποία περνούν μέσα από τους ορεινούς μας όγκους και μέσα από τα δάση μας. Νομίζω ότι ήταν ένα ταμπού για πολλά χρόνια ότι τα δάση πρέπει να είναι ανέπαφα και να μην μπορεί κανείς να περάσει να μπει ή να λειτουργήσει μέσα σε αυτά. Αυτό, κυρίες και κύριοι, δημιούργησε καύσιμη ύλη δεκαετιών, και ένα τεράστιο θέμα τώρα για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική Πολιτεία, σε σχέση με την οικολογία, την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτή μας η πρωτοβουλία, κύριε υπουργέ, έγινε νόμος του κράτους στο τέλος του 2023 και έρχεται τώρα να επισφραγιστεί με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ που δεν περίμεναν, κυρίες και κύριοι, αλλά έχουν ήδη ενεργήσει”.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι ορεινοί όγκοι της Αττικής, που είναι μία περιοχή περιαστική, περιδασική με 5 εκατ. κόσμο, πολλούς τουρίστες, με πολλούς δρόμους και περιοχές που οδηγούν σε αδιέξοδο, με παράνομη δόμηση και με πολλές προκλήσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα, “είναι η πρώτη προτεραιότητά μας”.

dasopyrosvesi

Ο κ. Μανουσάκης δήλωσε ότι σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση του 2023 “στην οποία συνδράμαμε και την οποία επισφραγίζουμε σήμερα με αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας”, ο ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιήσει εργασίες αντιπυρικής προστασίας γύρω από τις γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπέρ υψηλής τάσης, καλύπτοντας κατ’ αρχήν 9 χλμ. σε 4 περιοχές που του έχει υποδείξει η Πυροσβεστική ως πιο ευαίσθητες εντός Αττικής, στον Υμηττό, στο Διόνυσο, στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα.

“Οι εργασίες αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει. Θα ολοκληρωθούν εντός Ιουνίου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ολοκληρωθούν ακόμη νωρίτερα. Σήμερα που μιλάμε, τα συνεργεία στα οποία έχει αναθέσει τις εργασίες ο ΑΔΜΗΕ, βρέθηκαν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που όλοι γνωρίζουμε τι κίνδυνοι υπάρχουν εκεί.

Η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται ως απόρροια της κλιματικής κρίσης οδηγούν προφανώς στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων και ιδιαίτερα φέτος που ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο έντονος, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που παρατηρούμε.

Το σημερινό, λοιπόν, Μνημόνιο Συνεργασίας είναι ένα μέτρο απ’αυτά και αποσκοπεί στη διασφάλιση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του περιβάλλοντος της χώρας μας”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ επεσήμανε με τη σειρά του ότι “η προετοιμασία είναι το παν για όλους μας. Θα σας πω ότι, όταν ανέλαβα στο ΔΕΔΔΗΕ τέλος του 2019, είχαμε περί τις 10-15 χιλιάδες κολώνες, στύλους. Το στρατηγικό απόθεμα της εταιρείας έπρεπε να είναι κατ’ελάχιστον 30. Το καλοκαίρι του 2023, από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, χρειαστήκαμε πάνω από 35.000 κολώνες, 4.000 μετασχηματιστές και χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων. Αν αυτό είχε συμβεί το 2019, καλό Πάσχα. Θα μας έπαιρνε έξι με εφτά μήνες να συνδέσουμε. Τι κάναμε όμως αυτό το διάστημα; Γιατί η κάθε κρίση δεν είναι πρόβλημα, η κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία για βελτίωση. Μόνο έτσι την αντιμετωπίζουμε, κάνουμε την ανάλυση, κάνουμε τις προτάσεις μας, τί μπορούμε να βελτιώσουμε σαν οργανισμός και πώς θα το κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά.

Ήδη στην Αττική μας δόθηκαν 32 περιοχές να κάνουμε ζώνες και τις υλοποιούμε στην ώρα μας. Αν έχουμε κι άλλες; Σαφώς κι έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό μπροστά μας να δουλέψουμε μαζί για να τα καταφέρουμε, τόσο στο πεδίο, όσο και στο επιτελείο, γιατί ο κίνδυνος που υπάρχει εκεί έξω της κλιματικής αλλαγής είναι ανά πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση και μόνο με πολλή προσπάθεια και πολλή άσκηση θα γίνει”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024