Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαΣυμφωνία για την κατεδάφιση του Coco-mat Athens BC με την τεχνική υποστήριξη του ΤΕΕ
Ξενοδοχεία

Συμφωνία για την κατεδάφιση του Coco-mat Athens BC με την τεχνική υποστήριξη του ΤΕΕ

cocomat Athens BC

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνεργάζονται για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου Coco-mat Athens BC. Η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου και διαγωνιστική διαδικασία. Προκλήσεις περιλαμβάνουν τη στατικότητα του κτιρίου και ρυθμίσεις κυκλοφορίας.

Μετά από συμφωνία μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΤΕΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναλαμβάνει το ρόλο τεχνικού συμβούλου για την κατεδάφιση των τελευταίων δύο ορόφων του ξενοδοχείου Coco-mat Athens BC στην περιοχή της Ακρόπολης. Η προγραμματική σύμβαση που συνήφθη περιλαμβάνει τους όρους για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, για την προετοιμασία και διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας στην ανάδειξη μελετητή αναδόχου.

Στόχος είναι να συνταχθεί η μελέτη κατεδάφισης αυθαιρέτων τμημάτων και συγκεκριμένα των δυο τελευταίων ορόφων του κτιρίου επί της οδού Φαλήρου 5, ιδιοκτησίας της εταιρίας ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ που ανήκει στην οικογένεια Ευμορφίδη.

«Η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης ήταν αναγκαία, καθόσον πρόκειται για ειδικό έργο εξαιτίας του ότι η εν λόγω κατεδάφιση πρόκειται να υλοποιηθεί σε τμήμα κτηρίου μεγάλου ύψους, στο κέντρο της πόλης, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση, την οποία δεν διαθέτει πλήρως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού» εξηγεί σε δημοσιεύμα στον Ελέυθερο Τύπο της Κυριακής ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος επισημαίνοντας παράλληλα την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. «Η υλοποίηση μιας τέτοιας κατεδάφισης, μερικής σε υπάρχον κτίριο, ουδέποτε έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα αυτό εξαιρετικά δυσχερές τόσο ως προς το σκέλος του προγραμματισμού της κατεδάφισης αυτής καθαυτής, όσο και ως προς το σκέλος της υλοποίησής της, σε συνάρτηση με τη χωροθέτηση του υπό κατεδάφιση ακινήτου εντός του οικιστικού ιστού» επισημαίνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Η συμφωνία μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ΤΕΕ αναλύει τον ρόλο τεχνικού συμβούλου για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου Coco-mat Athens BC και περιλαμβάνει τη συνεργασία για την παροχή πληροφοριών και τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ως προθεσμία έξι μηνών για την εκτέλεση του έργου.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την τρίτη κατά σειρά απόφασή του για το θέμα είχε δώσει τον περασμένο Νοέμβριο προθεσμία έξι μηνών στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου που είχαν κριθεί παράνομοι, ωστόσο οι ημερομηνίες χαρακτηρίζονται από τους γνωρίζοντες την υπόθεση ενδεικτικές λόγω της σοβαρότητας του έργου.

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να διασφαλιστεί η στατικότητα του υπόλοιπου κτιρίου καθώς πρόκειται για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη το οποίο βρίσκεται εν λειτουργία και οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν με χειρουργική ακρίβεια. Θυμίζουμε ότι οι δυο παράνομοι όροφοι έχουν ήδη σφραγιστεί.

Διαβάστε επίσης → Σφράγιση τμήματος του ξενοδοχείου Cocomat Athens BC από το υπουργείο Τουρισμού

Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη δημιουργία εργοταξίου με γερανό στην περιοχή και αντίστοιχες ρυθμίσεις της κυκλοφορίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρία Μπλε Κέδρος είχε αρνηθεί λίγο πριν απ’ την εκπνοή της προθεσμίας να αναλάβει το «κούρεμα» του κτιρίου της, συνολικού ύψους 33 μέτρων, επικαλούμενη τις δυσχέρειες του έργου καθώς είχε αυτό το δικαίωμα από τον νόμο.

Η εταιρία είχε αποκτήσει το οικόπεδο το 2016 ενώ το ξενοδοχείο έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Μάιο του 2019. Στη συνέχεια, από τον Δήμο Αθηναίων είχε επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης ύψους 4,7 εκατ. ευρώ και πρόστιμο διατήρησης των κατασκευών που κρίθηκαν αυθαίρετες, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για νέο κύκλο προσφυγών από τον όμιλο Ευμορφίδη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024