Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΗ Θεσσαλονίκη των λογοτεχνών: Πολιτιστικές διαδρομές στα ίχνη των Ιωάννου και Βαφόπουλου
Βιβλιοπαρουσίαση

Η Θεσσαλονίκη των λογοτεχνών: Πολιτιστικές διαδρομές στα ίχνη των Ιωάννου και Βαφόπουλου

Book cover

Το βιβλίο αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη μέσα από τα έργα των Ιωάννου και Βαφόπουλου, προσφέροντας δύο πολιτιστικές διαδρομές που φωτίζουν την αστική ταυτότητα και τις πνευματικές αξίες της πόλης, μετατρέποντας το ανοίκειο σε μια συναρπαστική εμπειρία εξερεύνησης και αναγνώρισης του λογοτεχνικού πλούτου της.

Στο βιβλίο ‘Η Θεσσαλονίκη των λογοτεχνών: Πολιτιστικές διαδρομές στα ίχνη των Ιωάννου και Βαφόπουλου’, της συγγραφέως Δήμητρας Σιδηροπούλου – Ρεΐζη, η πόλης της Θεσσαλονίκης προσεγγίζεται μέσα από τα κείμενα των λογοτεχνών Γιώργου Ιωάννου και Γιώργου Βαφόπουλου. Πρόκειται για μια αναδρομή στα λογοτεχνικά τους έργα με στόχο την εύρεση αναφορών στην πόλη και την ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων της, όπως το αστικό τοπίο, τα μέρη που επισκέπτονται και περιγράφουν οι λογοτέχνες, ο χαρακτήρας και τα μνημεία της πόλης. Απώτερος στόχος του βιβλίου είναι η χάραξη πολιτιστικών διαδρομών, ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος, στα ίχνη των λογοτεχνών: μέσα από τον σχεδιασμό των αντίστοιχων πολιτιστικών διαδρομών και του αφηγήματος που τις συνδέει αναδεικνύεται ένας νέος πόλος πολιτιστικής και τουριστικής έλξης στην πόλη της Θεσσαλονίκης που συμβάλει στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, με ανθρωπιστικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Πρώτη διαδρομή για τη Θεσσαλονίκη είναι αυτή του Γ. Ιωάννου: μια πρόταση περιπατητικής διαδρομής, η οποία αποτυπώνει τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές της πόλης που εξερευνεί κανείς περπατώντας για να πλάσει τις αφηγήσεις του Ιωάννου στους δρόμους, όπου το αστικό τοπίο είναι για αυτόν μια ανεξάντλητη πηγή μνήμης, παράδοσης και βιωμάτων. Στο έργο του Βαφόπουλου προτείνεται η δεύτερη περιήγηση στον ιστό της πόλης αναδύοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής στην οποία έζησε και την επίδραση των βιωμάτων του στη συγγραφική του λειτουργία. Οι διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις στις περιγραφές της ίδιας πόλης, μέσα από τα λογοτεχνικά γραφόμενα των δύο συγγραφέων, αναδεικνύονται έμπρακτα μέσα από τις δύο αυτές περιηγήσεις.

Οι πολιτιστικές διαδρομές αυτών των δύο περιηγήσεων, είναι μια εμπειρία μετάβασης στο ανοίκειο, μια συνάντηση με την καρδιά του λογοτεχνικού ελληνισμού και τις πνευματικές αξίες της Θεσσαλονίκης, που προάγουν την περπατησιμότητα, ως βασική παράμετρο της βιώσιμης κινητικότητας και το συμμετοχικό περπάτημα, συνδέοντας τα σημεία – σταθμούς στη ζωή των λογοτεχνών, μετουσιωμένα σε ένα καινούργιο τουριστικό προϊόν. Η νοηματοδότηση των πολιτιστικών διαδρομών με την αναβίωση των αφηγημάτων των δύο αυτών λογοτεχνών και το ταξίδι στα μέρη που περπάτησαν οι ίδιοι σε προγενέστερη εποχή, περνάει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του έργου τους στην αιωνιότητα.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024