Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕE και ΠΟΤ: Σε αύξηση ο αγροτουρισμός στην Ευρώπη, μετά την πανδημία
Αγροτουρισμός

ΕE και ΠΟΤ: Σε αύξηση ο αγροτουρισμός στην Ευρώπη, μετά την πανδημία

agrotourismos

Ο αγροτουρισμός θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις καταναλωτικές τάσεις και τις βιώσιμες πρακτικές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UN Tourism) συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για μια ολοκληρωμένη μελέτη του σημαντικού αντίκτυπου και των δυνατοτήτων του τουρισμού στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

Η έκθεση τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της συνεργασίας μεταξύ αυτών των δύο οργανισμών στη γεφύρωση των τοπικών και παγκόσμιων προσπαθειών προς κοινούς στόχους. Προβάλλει τις δυνατότητες του αγροτουρισμού να συμβάλει στην ανθεκτικότητα των περιφερειακών και τοπικών κοινοτήτων, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η ερήμωση, η ανισότητα και η περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Ο Zurab Pololikashvili, γενικός γραμματέας Τουρισμού του ΟΗΕ αναφέρει: “Ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις κοινωνίες, να τονώσει την τοπική οικονομική ανάπτυξη και να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες. Αυτή η κοινή μελέτη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών υπογραμμίζει τη σημασία του αγροτουρισμού στη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη”.

Ο Alves Vasco Cordeiro, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών λέει: “Η ελεύθερη κυκλοφορία ήταν πάντα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου. Ο τουρισμός, ως μέρος αυτής της κινητικότητας, έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, δίνοντας νέα πνοή στις κοινότητες σε όλη την Ευρώπη”.

Τα βασικά συμπεράσματα:

Η μελέτη προσφέρει μια ολοκληρωμένη κατανόηση του αγροτικού τουρισμού και των επιπτώσεών του στις ευρωπαϊκές περιοχές, με έμφαση στα εξής:

  • Ανθεκτικότητα του αγροτουρισμού μετά τον COVID: Η έκθεση ρίχνει φως στην αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που επέδειξε ο αγροτουρισμός κατά τη διάρκεια και μετά τον COVID-19. Παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις, ο αγροτουρισμός γνώρισε αύξηση της δημοτικότητας, ιδιαίτερα μεταξύ των ντόπιων ταξιδιωτών. Αυτή η ανθεκτικότητα υπογραμμίζει τις δυνατότητές του ως ισχυρής οικονομικής κινητήριας δύναμης και δείχνει την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
  • Οικονομική διαφοροποίηση και πολιτιστική διατήρηση: Μια βασική εικόνα είναι οι δυνατότητες του αγροτουρισμού να οδηγήσει στην οικονομική διαφοροποίηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές. Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη συμβολή του τουρισμού στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο αγροτουρισμός θεωρείται ως γέφυρα μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας, ενισχύοντας τη συμμετοχή της κοινότητας και διατηρώντας τις τοπικές υπηρεσίες, αλλά και παράλληλα τη μοναδική ταυτότητα των αγροτικών περιοχών.
  • Προκλήσεις και ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη: Η μελέτη προσδιορίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές, όπως η ανεπαρκής υποδομή, οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι και η μείωση του τοπικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει αυτές τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για ανάπτυξη. Παρέχοντας μια λεπτή κατανόηση των περιπλοκών που εμπλέκονται, η έκθεση θέτει το σκηνικό για βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτουρισμού, παροτρύνοντας τους ενδιαφερόμενους να αντιμετωπίσουν προσεκτικά τις προκλήσεις.
Συστάσεις

Η έκθεση προσφέρει έναν “οδικό χάρτη” για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις τοπικές κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του αγροτουρισμού, ενώ αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και τις προκλήσεις του.

  • Ολοκληρωμένες αγροτικές αλυσίδες αξίας και συνεργασία: Μια πρωταρχική σύσταση είναι η ενσωμάτωση των αγροτικών αλυσίδων αξίας στον τουρισμό. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των ενδιαφερομένων για τη δημιουργία συνεργειών εντός της τοπικής οικονομίας. Μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη, αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει μια ολιστική και βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά για τον αγροτουρισμό.
  • Ψηφιακή συνδεσιμότητα και δεξιότητες: Αναγνωρίζοντας το ψηφιακό χάσμα στις αγροτικές περιοχές, η έκθεση συνιστά μια εστιασμένη προσπάθεια για τη βελτίωση της ψηφιακής συνδεσιμότητας. Υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων για την ενδυνάμωση των αγροτικών ενδιαφερομένων, με την αποτελεσματική μόχλευση της τεχνολογίας. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις πτυχές, η έκθεση στοχεύει να ενισχύσει την ψηφιακή ετοιμότητα των αγροτικών κοινοτήτων, “ξεκλειδώνοντας” νέες ευκαιρίες στην ψηφιακή εποχή.
  • Ευθυγράμμιση με τις καταναλωτικές τάσεις και τις βιώσιμες πρακτικές: Αναγνωρίζοντας τις εξελισσόμενες τάσεις των καταναλωτών και την ανάγκη να τοποθετηθεί η βιωσιμότητα στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης, η έκθεση ενθαρρύνει υπεύθυνες ταξιδιωτικές πρωτοβουλίες, που όχι μόνο ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, αλλά συμβάλλουν επίσης σε ευρύτερους στόχους βιωσιμότητας. Αυτή η σύσταση τοποθετεί τον αγροτουρισμό ως καταλύτη για θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

2023-tourism-and-rural-development-a-policy-perspective

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

22/05/2024
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024