Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΟι πλημμύρες στο Ντουμπάι είναι το εφιαλτικό μέλλον της κλιματικής αλλαγής;
Προορισμός

Οι πλημμύρες στο Ντουμπάι είναι το εφιαλτικό μέλλον της κλιματικής αλλαγής;

Dubai

Το Ντουμπάι χτίστηκε πάνω σε άμμο, ένα φυσικό περιβάλλον που αφήνει το νερό να εισχωρήσει στο έδαφος πολύ εύκολα. Όμως, ρίχνοντας τεράστιες ποσότητες σκυροδέματος, οι κατασκευαστές εμπόδισαν ουσιαστικά το έδαφος να απορροφήσει το νερό.

Η καταστροφική πλημμύρα στο Ντουμπάι την περασμένη εβδομάδα απέδειξε πώς η πολεοδομική μηχανική απέτυχε σε ένα σημαντικό τεστ κλιματικής αλλαγής. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα και σύγχρονα επεκτεινόμενα αστικά περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχουν αρκετά μέρη για να πάει όλο το νερό, όταν υπάρχει σε τεράστιους όγκους.

Η χώρα σημείωσε βροχοπτώσεις ρεκόρ με 254 χιλιοστά να πέφτουν σε λιγότερο από 24 ώρες στην Αλ Άιν, μια πόλη στα σύνορα ΗΑΕ – Ομάν, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο. Αυτό ήταν το μέγιστο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ το 1949, πριν δημιουργηθούν τα ΗΑΕ το 1971.

Οι βροχές ήταν οι πιο έντονες που βίωσε το κράτος του Κόλπου στα 75 χρόνια που τηρούνται αρχεία, έφεραν μεγάλο μέρος της χώρας σε αδιέξοδο και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές (εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, που έφτασαν τους 20 νεκρούς).

Dubai Airport

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Dubai International (DXB), από τους μεγαλύτερους κόμβους παγκοσμίως, σταμάτησε τη λειτουργία του, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στις διεθνείς πτήσεις και σε χιλιάδες επβατών.  Το αεροδρόμιο δυσκολεύτηκε ακόμη και να προμηθευθεί τρόφιμα για τους εγκλωβισμένους επιβάτες με τους κοντινούς δρόμους να είναι αποκλεισμένοι από τις πλημμύρες.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους πελάτες της Emirates, ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Sir Tim Clark, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Αυτή η εβδομάδα ήταν μια από τις πιο δύσκολες για την Emirates επιχειρησιακά, καθώς καταιγίδες ρεκόρ έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα ήθελα να ζητήσω την πιο ειλικρινή μας συγγνώμη σε κάθε πελάτη που διαταράχθηκε τα ταξιδιωτικά του σχέδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Την Τρίτη 16 Απριλίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημείωσαν τις υψηλότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 ετών. Οι σφοδροί θυελλώδεις άνεμοι και η βροχή διέκοψαν τη δραστηριότητα σε όλες τις πόλεις. Ο κόμβος μας 24 ώρες το 24ωρο στο Ντουμπάι παρέμεινε ανοιχτός, με μειωμένες κινήσεις πτήσεων για λόγους ασφάλειας, αλλά οι πλημμυρισμένοι δρόμοι εμπόδισαν τη δυνατότητα των πελατών μας, των πιλότων, του πληρώματος καμπίνας και των υπαλλήλων του αεροδρομίου να φτάσουν στο αεροδρόμιο, καθώς και τη μετακίνηση βασικών προμηθειών όπως γεύματα και άλλες ευκολίες πτήσης.

Εκτρέψαμε δεκάδες πτήσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα καιρικά φαινόμενα την Τρίτη και τις επόμενες τρεις ημέρες χρειάστηκε να ακυρώσουμε σχεδόν 400 πτήσεις και να καθυστερήσουμε πολλές άλλες, καθώς οι λειτουργίες του κόμβου μας παρέμειναν προβληματικές, λόγω ελλείψεων προσωπικού και προμηθειών”.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, “η πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλες παρόμοιες που χτίστηκαν σε προηγουμένως ακατοίκητες περιοχές αντικατοπτρίζουν ιδέες της αστικής ανάπτυξης του 20ού αιώνα, που έχουν ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των φυσικών συστημάτων απορρόφησης νερού. Αν προσθέσει κανείς τους αυξημένους πληθυσμούς που φέρνουν μαζί τους περισσότερα απόβλητα – και περισσότερη ανάγκη για χωματερές και άλλες μεθόδους διάθεσης απορριμμάτων- και η πρόκληση της αποστράγγισης θα συνεχίσει να πλήττει μεγάλες πόλεις του πλανήτη όπως το Ντουμπάι, που αντιμετωπίζουν συχνότερες, τεράστιες βροχοπτώσεις”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024