Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠολιτιστικόςΣκάνδαλο στην Ακρόπολη: Κούροι και θεοί σε έναν “ζωντανό” μύθο από χλαμύδες και χιτώνες
Αρχαιολογικοί χώροι

Σκάνδαλο στην Ακρόπολη: Κούροι και θεοί σε έναν “ζωντανό” μύθο από χλαμύδες και χιτώνες

Akropoli

Στις 27 Απριλίου, επισκέπτες της Ακρόπολης είδαν ένα σκηνικό αντάξιο ταινίας, με φιγούρες αρχαίων θεών και ηρώων. Το ΥΠΠΟ διερευνά πώς συνέβη αυτό χωρίς άδεια.

Στις 27 Απριλίου, λίγο πριν το τέλος του ωραρίου επίσκεψης στην Ακρόπολη, η εικόνα που αντίκρισαν οι επισκέπτες δεν ήταν αυτή της συνηθισμένης ιερότητας και αρχαιότητας του χώρου, αλλά κάτι που θύμιζε περισσότερο σκηνικό από ταινία με θεούς και ήρωες της αρχαιότητας. Άνδρες και γυναίκες, ντυμένοι σε παραδοσιακές αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, πόζαραν ως κούροι και θεοί, αναβιώνοντας μια αρχαία ελληνική ατμόσφαιρα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιοφύλακες βρίσκονται στο επίκεντρο των κριτικών, καθώς το σκηνικό που εκτυλίχθηκε χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως “κακόγουστη Ντίσνεϊλαντ”. Η βουλευτής Χαλκιδικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κα Κυριακή Μάλαμα, ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε να γίνει η Ακρόπολη μια κακόγουστη Ντίσνεϊλαντ”.

Σύμφωνα με την Εφορεία Πόλεως των Αθηνών, δεν είχε δοθεί καμία άδεια για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Το ΥΠΠΟ δήλωσε ότι “καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν- με εισιτήριο- πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίας”.

Έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να διαπιστωθούν τα ακριβή γεγονότα και να αποδοθούν ευθύνες. Πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες ζητούν διευκρινίσεις και απαντήσεις για το πώς επιτράπηκε ένα τέτοιο δρώμενο σε ένα από τα πιο σημαντικά και καλά φυλασσόμενα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.

Αυτό το περιστατικό προσθέτει ακόμη ένα στοιχείο στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη διαχείριση και την προστασία των πολιτιστικών μας θησαυρών. Η Ακρόπολη, σύμβολο της ελληνικής κληρονομιάς, παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς η σωστή φύλαξη και η σεβαστική αξιοποίησή της είναι θεμελιώδης για την πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024