Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΈντονοι προβληματισμοί των αρχαιοφυλάκων για την λειτουργία των μουσείων φέτος
Αρχαιλογικοί χώροι

Έντονοι προβληματισμοί των αρχαιοφυλάκων για την λειτουργία των μουσείων φέτος

Η Δημοκρατική Συνεργασία καταγγέλλει τα προβλήματα στα μουσεία ΝΠΔΔ, υποστελέχωση και καθυστερήσεις, επικρίνοντας την πολιτική ηγεσία για την κατάσταση.

Η θερινή περίοδος στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ξεκίνησε με πολλά προβλήματα στα 5 μεγαλύτερα Μουσεία που μετατράπηκαν σε Ν.Π.Δ.Δ, καταγγέλνει η Δημοκρατική Συνεργασία – ΑΡΜΕ Αρχαιοφυλάκων σε ανακοίνωση της. Η Δημοκρατική Συνεργασία είναι μια ανεξάρτητη, συνδικαλιστική παράταξη που δραστηριοποιείται στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.) από το 2000.  Αναφορικά με το θέμα του προσωπικού σημειώνουμε ότι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν έχει καν ξεκινήσει η προκήρυξη για προσλήψεις μιας και μέχρι τέλος του Απριλίου θα δέχεται ακόμα αιτήσεις.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση όσων θέλουν να περιηγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου προκαλεί το μειωμένο ωράριο λειτουργίας του με αποτέλεσμα οι ξένοι και Έλληνες τουρίστες να βρίσκουν τις πόρτες του κλειδωμένες μετά τις 3.30 το απόγευμα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, τονίζουν τοπικά κρητικά δημοσιεύματα.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες τουριστικών φορέων, ξεναγών αλλά και της Παγκρήτιας Ένωσης Αρχαιοφυλάκων καθώς το ωράριο αυτό είναι το χειμερινό την ώρα που από την 1η Απρίλη, όλα τα μουσεία, μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έχουν προσλάβει με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου το εποχικό προσωπικό που χρειάζονται – κυρίως, Αρχαιοφύλακες και καθαριστές- και λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, 8:00 – 20:00. Αυτό υπαγορεύει η έναρξη της τουριστικής περιόδου και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών που φτάνει σταδιακά στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συνεργασίας – ΑΡΜΕ Αρχαιοφυλάκων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “Είναι τα ίδια Μουσεία για τα οποία μας διαβεβαίωνε η κυβέρνηση, διά της υπουργού Πολιτισμού, ότι ως Ν.Π.Δ.Δ. θα εκσυγχρονιστούν, θα αποκτήσουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, και εξωστρέφεια. Σε αυτά τα πέντε μουσεία “πρότυπα” Ν.Π.Δ.Δ., πέρασε ολόκληρη η χειμερινή περίοδος με κυρίαρχη την εικόνα εγκατάλειψης, με αίθουσες κλειστές και το προσωπικό στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, λόγω της υποστελέχωσης σε φυλακτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Η εφαρμογή του θερινού ωραρίου από 1.4.24, έγινε κανονικά σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα εναπομείναντα Μουσεία του ΥΠΠΟ, αφού έγκαιρα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη έκτακτου φυλακτικού προσωπικού.

Δεν έγινε όμως το ίδιο στα «ευέλικτα», «αυτόνομα» ΝΠΔΔ. Μόλις λίγες μέρες πριν, προκηρύχθηκαν οι θέσεις για τους συμβασιούχους, ενώ θα χρειαστούν αρκετές μέρες ακόμη, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης. Τα Μουσεία προβλέπεται να λειτουργήσουν με θερινό ωράριο μετά το Πάσχα. Στην καθυστέρηση έγκαιρης πρόσληψης του προσωπικού, έρχεται να προστεθεί και ένας ακόμη “νεοτερισμός” της κυβέρνησης των αρίστων. Αυτός, της μείωσης του προσλαμβανόμενου προσωπικού κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Και επειδή κάποιοι “γνωστοί και μη εξαιρετέοι” κυβερνητικοί συνδικαλιστές ασθμαίνοντας και προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ισχυρίζονται ότι “φταίει το Υπουργείο Εσωτερικών που δεν ενέκρινε τις προσλήψεις, γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες πιστώσεις”, τους απαντάμε ότι το ΥΠΕΣ ανήκει στην ίδια κυβέρνηση με το ΥΠ.ΠΟ! Αποδεικνύεται αυτό που το ΑΡΜΕ έχει πει πολλές φορές δημόσια, ότι η αποκοπή των Μουσείων ήταν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου για την καταστροφή και ιδιωτικοποίηση κομμάτι-κομμάτι της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

Όσο για τα χρήματα, που ως εκ θαύματος, τελειώνουν όταν πρόκειται για την κάλυψη ζωτικών υπηρεσιών, τους προτρέπουμε να ψάξουν εκεί που βρήκαν τα χρήματα για συμβάσεις με εταιρείες, όταν πρόκειται για εκχώρηση αρμοδιοτήτων, όπως αυτές των αναψυκτηρίων, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, των πωλητηρίων ή των πρώτων βοηθειών ή των τεντών στην Ακρόπολη….

Έτσι αντιλαμβάνονται οι άριστοι την βαριά βιομηχανία του τουρισμού, την εξωστρέφεια και τον εκσυγχρονισμό! Ως εργαλείο για μια ξέφρενη κούρσα υπερκοστολογημένων αναθέσεων προμηθειών και υπηρεσιών, και δεν ορρωδούν μπρος σε τίποτα, ούτε μπροστά σε αυτά για τα οποία πολεμήσαμε κατά το Στρατηγό Μακρυγιάννη.
Εκτός από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ., τα ΔΣ των Μουσείων ΝΠΔΔ, που έχουν άλλο σχεδιασμό και την πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ και της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που τους σιγοντάρουν, εύλογα αναρωτιέται κανείς:
Τα μουσεία ΝΠΔΔ θα λειτουργήσουν μονή βάρδια την θερινή περίοδο, αφού το προσωπικό δεν θα επαρκεί για διπλοβάρδια;

Τι θα γίνει κατά την περίοδο χορήγησης των θερινών αδειών του προσωπικού;

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024