Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςTravel Expo Cyprus 2024: Αισιοδοξία για τη νέα σεζόν, παρά την γεωπολιτική κατάσταση στη ανατολική Μεσόγειο
Εκθέσεις

Travel Expo Cyprus 2024: Αισιοδοξία για τη νέα σεζόν, παρά την γεωπολιτική κατάσταση στη ανατολική Μεσόγειο

TRAVEL EXPO CYPRUS

45 συμμετοχές εκθετών από Κύπρο και εξωτερικό.

Με αισιόδοξα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο, ολοκληρώθηκε η έκθεση Travel Expo Cyprus 2024, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTTA). Τα εγκαίνια της έκθεσης στις 19 Απριλίου, στην οποία φέτος συμμετείχαν 45 εκθέτες και διήρκεσε όλο το Σαββατοκύριακο στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία, τέλεσαν από κοινού ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Τουρισμού, ο πρέσβης της Ελλάδας και ο πρόεδρος του ACTTA κ. Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, τουριστικοί πράκτορες, επιχειρηματίες κ.ά.

Στην ομιλία του ο κ. Κουμής ανάφερε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση “Travel Expo Cyprus 2024” αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για το κοινό που αναζητεί λεπτομερή ενημέρωση για νέους προορισμούς, αλλά για ολόκληρο το τουριστικό οικοδόμημα, καθώς παρέχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία σε τουριστικές επιχειρήσεις, τουριστικούς οργανισμούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, να προβάλουν το τουριστικό τους προϊόν.

Αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού, είπε ότι αυτήν την περίοδο, ο τουρισμός διεθνώς, βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, καθώς η γεωπολιτική κατάσταση, ειδικά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ταλανίζεται από μία παρατεταμένη κρίση, ενώ το οικονομικό περιβάλλον στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης χαρακτηρίζεται επίσης από ιδιαιτερότητες.

Και πρόσθεσε: “Φέτος, είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και χρόνια, με εξαίρεση βέβαια την περίοδο της πανδημίας, που οι εξωγενείς παράγοντες δε λειτουργούν ευεργετικά για τον τουρισμό της χώρας μας, λειτουργούν μάλλον ανασταλτικά, αλλά προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας, που είναι μία επίδοση αντίστοιχη με την επίδοση του προηγούμενου έτους, ενός έτους που θα μείνει στην ιστορία για την επίτευξη ρεκόρ εσόδων”.

Ο κ. Κουμής υπογράμμισε ότι εάν φέτος επιτευχθεί η διατήρηση της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο στα ίδια υψηλά επίπεδα του 2023, τότε θα είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Και συμπλήρωσε: “Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, του πρώτου τριμήνου, καταδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι εφικτός, αφού καταγράφεται άνοδος στις αφίξεις, της τάξης του 5.4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν επιπλέον εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ελλάδας είπε ότι “οι διμερείς μας σχέσεις στον τομέα του τουρισμού, είναι ισχυρότατες. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, είπε, το 2023 κατεγράφησαν 570.000 επισκέψεις Κυπρίων στην Ελλάδα. Αντιστοίχως, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή της Κύπρου, οι Έλληνες που επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2023 ανήλθαν σε 188.000. Καταλυτικό ρόλο στα θετικά αποτελέσματα του 2023, πρόσθεσε, έπαιξε η αύξηση των αεροπορικών θέσεων και η αεροπορική συνδεσιμότητα των δύο χωρών, καθώς και η πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων στα ελληνικά νησιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο”.

Ακόμα επισήμανε ότι η ενδυνάμωση των ταξιδιωτικών ροών μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και φέτος, δεδομένου ότι, την υψηλή τουριστικά περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνδέονται με περίπου 155 πτήσεις την βδομάδα. Στη θετική αυτή δυναμική συμβάλλει και η επανέναρξη από το καλοκαίρι του 2022, μετά από 21 χρόνια, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας με 18 δρομολόγια. Το 2023 έγιναν συνολικά 22 δρομολόγια με τα οποία μεταφέρθηκαν συνολικά 8.817 επιβάτες και 2.677 οχήματα. Φέτος προγραμματίζονται και πάλι 22 δρομολόγια από τη Λεμεσό.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η φετινή διοργάνωση Travel Expo Cyprus 2024 είναι πάρα πολύ αναβαθμισμένη. “Στόχος των αλλαγών που προωθήσαμε”, πρόσθεσε, “είναι η μετατροπή της έκθεσης σε μια περιφερειακή σύναξη για τα ταξίδια και τον τουρισμό, ώστε να μετατραπεί η Κύπρος σε κόμβο τουριστικών ταξιδιών. Σκοπός μας είναι η προσέλκυση εκθετών από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό και ιδιαίτερα την γύρω περιοχή. Αναφερόμενος στη νέα τουριστική χρονιά, τόνισε ότι ο ACΤTA και τα μέλη του, είναι αρκετά αισιόδοξοι για τα ταξίδια της φετινής χρονιάς. Μετά τα όσα περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε, φέτος βλέπουμε τον τομέα μας να ανακάμπτει σημαντικά”.

Επικαλούμενος στοιχεία της Hermes Airports είπε ότι η επιβατική κίνηση και από τα δύο αεροδρόμια της χώρας τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 ξεπέρασε τα 1,5 εκατ. επιβάτες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων χρόνων και παρουσιάζει αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2019.

Μεγάλη άνοδος παρατηρήθηκε το α’ τρίμηνο του 2024 και στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο, που σημειώνοντας ρεκόρ, ξεπέρασαν τις 415,000, επιτυγχάνοντας μια αύξηση της τάξης του 5,4% σε σχέση με το 2023 και 16,2% σε σχέση με το 2019.

Η βρετανική αγορά παραμένει πρώτη για την Κύπρο, με 27% του συνόλου των τουριστών, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι αφίξεις από την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Όσον αφορά στον εξερχόμενο τουρισμό, που κυρίως κινείται προς την Ελλάδα και μετά σε χώρες της Ευρώπης, είπε ότι επίσης παρατηρείται αύξηση, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για ταξίδια στο εξωτερικό. Ενδεικτικά ανάφερε ότι οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου, τον Μάρτιο του 2024 ήταν η Ελλάδα με 32,8% ή 42,046 ταξιδιώτες, το Ηνωμένο Βασίλειο με 12,8% ή 16.366 ταξιδιώτες και η Ιταλία με 5,4% ή 6,916 ταξιδιώτες.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο ACΤTA θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση, τις αεροπορικές εταιρείες, τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, με σκοπό την ενίσχυση του τουρισμού της χώρας μας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024