Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΗ ΕΕ καταδιώκει αεροπορικές εταιρείες για greenwashing
Αεροπορικές Εταιρίες

Η ΕΕ καταδιώκει αεροπορικές εταιρείες για greenwashing

Greenwashing

Η ΕΕ εξετάζει τις πρακτικές greenwashing των αεροπορικών εταιρειών, ενώ η BEUC αναφέρει ανησυχίες για την αποδοτικότητα των αντισταθμίσεων CO2. Πολλές εταιρείες κλήθηκαν να ευθυγραμμίσουν τις πρακτικές τους με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδιώκει μεγάλες αεροπορικές εταιρείες με τον ισχυρισμό ότι κάνουν «πράσινο πλύσιμο» δηλ greenwashing. Στο θέμα είχαμε ξανααφερθεί μιας και οι πολλές αεροπορικές εταιρίες διαφημίζουν πολύ έντονα ότι είναι αειφόρες.

Διαβάστε επίσης → Υποθέσεις Greenwashing κατά αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Η οργάνωση καταναλωτών της ΕΕ είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες για ζητήματα όπως η χρήση υπολογιστών αντιστάθμισης άνθρακα και όρους όπως «πράσινο» και «αειφόρο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει δράση κατά 20 αεροπορικών εταιρειών για «παραπλανητικές πρακτικές πράσινης πλύσης», αναφέροντας ζητήματα όπως τα τέλη αντιστάθμισης άνθρακα και η προώθηση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) χωρίς να διευκρινιστεί ο αντίκτυπός τους.

Ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα κατονομάσει τις επηρεαζόμενες εταιρείες, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Air France, η KLM, η Lufthansa και η SWISS επιβεβαίωσαν ότι τους εστάλη προειδοποιητική επιστολή από τις αρχές της Κομισιόν.

Η ειδοποίηση, η οποία κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να ευθυγραμμίσουν τις πρακτικές τους με τη νομοθεσία της ΕΕ για τους καταναλωτές εντός 30 ημερών, εστάλη μετά από προειδοποίηση στις αρχές από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC).

Η εμπλοκή της BEUC ακολουθεί την υποβολή καταγγελίας κατά 17 αεροπορικών εταιρειών πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί ότι εμπλέκονται στην τελευταία δράση, όπως η Ryanair, η Norwegian, η Wizz Air και η Vueling.

Η Monique Goyens, γενική διευθύντρια της BEUC, είπε ότι η κίνηση της ΕΕ έδειξε έναν «άνεμο αλλαγής» γύρω από το greenwashing στην αεροπορική βιομηχανία, τονίζοντας ότι «Είναι σπουδαία νέα που οι αρχές από όλη την Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι οι καταναλωτές έχουν εξαπατηθεί από το greenwashing των αεροπορικών εταιρειών. Είναι απαράδεκτο οι αεροπορικές εταιρείες να παρασύρουν τους καταναλωτές να αντισταθμίσουν τις εκπομπές της πτήσης τους, μερικές φορές σε υψηλό τίμημα. Κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος ότι τα δέντρα που φυτεύτηκαν για να αντισταθμίσουν τις υψηλές εκπομπές μιας πτήσης θα συλλάβουν τον άνθρακα πίσω στο έδαφος – αν φυτευτηκαν καθόλου».

Οι πρακτικές που υπογράμμισε η ΕΕ στην προειδοποίησή της περιελάμβαναν τη χρήση όρων όπως «πράσινο» και «αειφόρο» με απόλυτο τρόπο, και τον ισχυρισμό ότι οι αεροπορικές εταιρείες κινούνται στο καθαρό μηδέν χωρίς ανεξάρτητο σύστημα παρακολούθησης και την παρουσίαση υπολογισμού εκπομπών στους πελάτες χωρίς να παρέχουν επιστημονική απόδειξη να υποστηρίζει αυτά τα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αμφισβήτησε επίσης την αυξανόμενη προώθηση του SAF από τον κλάδο, το οποίο έχει γίνει βασικό σημείο εστίασης για πολλές στρατηγικές μηδενικών ρύπων των αεροπορικών εταιρειών, αλλά παρέχει μόνο 20% μείωση των εκπομπών εάν χρησιμοποιείται σε πλήρες μείγμα και επί του παρόντος χρησιμοποιείται κυρίως σε μείγματα κάτω από 10%.

Η νέα ευρωπαϊκή ένωση αεροπορικών εταιρειών Airlines for Europe (A4E), ενώ αναγνωρίζει τη σημασία της διαφάνειας γύρω από τις βιώσιμες πρακτικές, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την αναφορά του SAF και την αντιληπτή αντιπαράθεσή του με τους κανόνες της ίδιας της ΕΕ.

Στη δήλωση της ανέφερε: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις παρατηρήσεις σχετικά με το SAF και την απαίτηση για σαφή αιτιολόγηση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Η ΕΕ έχει εφαρμόσει μια φιλόδοξη αδειοδότηση για το SAF, την οποία υποστηρίζει και εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η επιστήμη υποστηρίζει ότι αυτή είναι μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στα κανονικά καύσιμα αεριωθουμένων».

Η A4E δήλωσε επίσης ότι συμμετείχε σε συνεχείς συζητήσεις που ενισχύθηκαν από φορείς της ΕΕ για την ανάπτυξη μιας κοινής μεθοδολογίας για τις αεροπορικές εταιρείες που είναι μέλη της για να κοινοποιήσουν τις πρακτικές βιωσιμότητας και την πρόοδό τους σε σχέση με τους στόχους τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε τη συγκεκριμένη δράση της ΕΕ κατά των υποτιθέμενων πρακτικών «greenwashing» από τις αεροπορικές εταιρείες, όπου η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης της χώρας απαγόρευσε αρκετές διαφημίσεις από την Air France-KLM, τη Lufthansa και την Etihad με τον ισχυρισμό ότι «έδωσαν παραπλανητική εντύπωση» των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εταιρειών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024