Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΗ ΕΕ “μπλοκάρει” την τουρκική Southwind Airlines από Ελλάδα και Ευρώπη
Αεροπορικές εταιρείες

Η ΕΕ “μπλοκάρει” την τουρκική Southwind Airlines από Ελλάδα και Ευρώπη

Southwind-Airlines

Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακάλυψη φερόμενων δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και του τουρκικού αερομεταφορέα, με τη Φινλανδική Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών να κινεί τη διαδικασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε επίσημα, στις 28 Μαρτίου 2024,  την τουρκική αεροπορική εταιρεία Southwind από τον εναέριο χώρο της, λόγω του -υποτιθέμενου- ρωσικού της ελέγχου.

Αρχικά, η Traficom, η Φινλανδική Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, απαγόρευσε στον τουρκικό αερομεταφορέα να πραγματοποιεί πτήσεις προς τη Φινλανδία λόγω των ρωσικών δεσμών της, στις 25 Μαρτίου. Ο Jarkko Saarimäki, γενικός διευθυντής της Traficom, δήλωσε ότι η ουσιαστική ιδιοκτησία και ο αποτελεσματικός έλεγχος της Southwind Airlines δεν ήταν στα χέρια τουρκικών εταιρικών οντοτήτων ή ιδιωτών – αντίθετα, η αεροπορική εταιρεία ελέγχονταν ουσιαστικά από Ρώσους. Η ΕΕ κατηγόρησε στη συνέχεια την αεροπορική εταιρεία ότι ελέγχεται ουσιαστικά από τη Ρωσία. “Η συνολική μας εκτίμηση δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος της ιδιοκτησίας και του αποτελεσματικού ελέγχου δεν ανήκει σε Τούρκους ιδιώτες ή εταιρείες”.

Η αεροπορική εταιρεία, της οποίας η νομική ονομασία είναι Cortex Havacilik Ve Turizm Ticaret, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εγκεκριμένων αερομεταφορέων τρίτων χωρών (TCO) του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) με τη νομική της επωνυμία. Σύμφωνα με τη λίστα, το πιστοποιητικό αερομεταφορέα (AOC) της αεροπορικής εταιρείας, TR-025, είναι τουρκικό.

Η Southwind Airlines ιδρύθηκε με την υποστήριξη του τουριστικού γραφείου Pegas Touristik με έδρα τη Ρωσία, για την εκτέλεση πτήσεων από και προς τη Ρωσία. Η Southwind πραγματοποιεί επίσης πτήσεις προς τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία, ενώ διαθέτει στόλο 4 αεροσκαφών Airbus A330 και Airbus A321.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η εταιρεία πετούσε (πλέον) στο δρομολόγιο Αττάλεια – Ηράκλειο κάθε Δευτέρα και Τετάρτη.

Η απαγόρευση της ΕΕ ισχύει άμεσα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024