Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ Ρωσία πιθανός “ένοχος” για παρεμβολές στα GPS εκατοντάδων αεροπλάνων πάνω από τη Βαλτική
Αερομεταφορές

Η Ρωσία πιθανός “ένοχος” για παρεμβολές στα GPS εκατοντάδων αεροπλάνων πάνω από τη Βαλτική

cockpit

Η παρέμβαση ή η πλαστογράφηση σημάτων του GPS και των ευρύτερων σημάτων των Παγκόσμιων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης μπορεί να κάνει τα συστήματα πλοήγησης των αεροσκαφών να πιστεύουν ότι βρίσκονται σε διαφορετική τοποθεσία, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Επίμονη παρεμβολή στα συστήματα πλοήγησης στην Ανατολική Ευρώπη έπληξε περισσότερα από 1.600 αεροπλάνα -συμπεριλαμβανομένων και επιβατικών- σε λιγότερο από δύο ημέρες, σύμφωνα με ανάλυση ανοιχτού κώδικα.

Η εμπλοκή που διήρκεσε λίγο λιγότερο από 48 ώρες όπως δημοσιεύει το αμερικανικό “Newsweek”, επηρέασε συγκεκριμένα 1.614 αεροπλάνα, πολλά από τα οποία ήταν πολιτικά αεροσκάφη που πετούσαν γύρω από την περιοχή της Βαλτικής.

Ένας αρχικός χάρτης που δημοσιεύθηκε, δείχνει εκτεταμένες παρεμβολές σε όλη την Πολωνία και τη νότια Σουηδία νωρίς το περασμένο Σάββατο. Ένας μεταγενέστερος χάρτης φαίνεται να δείχνει παρεμβολές που περιορίζονται σε περιοχές της βόρειας Πολωνίας.

map-Baltic

Σύμφωνα με το “Newsweek”, η αύξηση των παρεμβολών στα GPS στην ανατολική Ευρώπη τους τελευταίους μήνες οφείλεται σε παρεμβολές στην περιοχή Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, τον θύλακα που βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Λιθουανία και που χρησιμεύει ως βάση για έναν από τους σημαντικότερους ναυτικούς στόλους της Ρωσίας.

Η ικανότητα της Ρωσίας στη χρήση ηλεκτρονικού πολέμου είναι “αρκετά ισχυρή”, δήλωσε στο Bloomberg στα τέλη Ιανουαρίου ο στρατηγός Martin Herem, ο οποίος ηγείται των Αμυντικών Δυνάμεων της Εσθονίας. Ο αντισυνταγματάρχης της Σουηδίας Joakim Paasikivi δήλωσε επίσης στα σουηδικά ΜΜΕ τον ίδιο μήνα ότι θεωρούσε την παρεμβολή του GPS αποτέλεσμα “δραστηριοτήτων ρωσικής επιρροής ή του λεγόμενου υβριδικού πολέμου”. Τέλος, πιλότοι είπαν ανώνυμα στο Forbes νωρίτερα φέτος ότι είχαν αρχίσει να απενεργοποιούν την πλοήγηση GPS όταν περνούσαν κοντά στη Βαλτική Θάλασσα και τις γύρω χώρες υπέρ άλλων συστημάτων, όπως η αδρανειακή πλοήγηση.

Αεροσκάφη που πετούν κοντά στην περιοχή της Βαλτικής, και σε πολλά κράτη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, έχουν αναφέρει παρεμβολές στα σήματα GPS τους. Η παρέμβαση ή η πλαστογράφηση σημάτων του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS) και των ευρύτερων σημάτων των Παγκόσμιων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης (GNSS) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή να κάνει τα συστήματα πλοήγησής τους να πιστεύουν ότι βρίσκονται σε διαφορετική τοποθεσία, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Περιστατικά έχουν καταγραφεί και στη Μέση Ανατολή, με “αεροσκάφη να στοχοποιούνται με ψεύτικα σήματα GPS, οδηγώντας γρήγορα σε πλήρη απώλεια της ικανότητας πλοήγησης” στην περιοχή.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024