Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΠοια η θέση της Κίνας στη παραγωγή αεροπλάνων, πως ανταγωνίζεται την Boeing και την Airbus
Αεροπορικά θέματα

Ποια η θέση της Κίνας στη παραγωγή αεροπλάνων, πως ανταγωνίζεται την Boeing και την Airbus

Στην αγορά αεροσκαφών, η κινεζική COMAC ανταγωνίζεται τις Boeing και Airbus με το μοντέλο C919, παρουσιάζοντας διαφορές σε χωρητικότητα και εμβέλεια. Αν και έχει εξασφαλίσει εντυπωσιακό αριθμό παραγγελιών, η διεθνής διείσδυσή της παραμένει αβέβαιη.

Με δεδομένο το ανταγωνιστικό κλίμα μεταξύ των κατασκευαστών αεροπλάνων των ΗΠΑ Boeing και  της Γαλλίας με την Airbus αλλά και με την έλλειψη νέων αεροπλάνων για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια, έρχεται στο προσκύνιο η COMAC η Κινέζικη κατασκευαστική εταιρία επιβατικών αεροπλάνων.

Στη σύγκριση μεταξύ των αεροσκαφών Boeing 737, Airbus A320 και COMAC C919, παρατηρούνται διάφορες διαφορές και ομοιότητες όσον αφορά στον σχεδιασμό, στη χωρητικότητα και στην αποδοχή από την αγορά.

Σχεδιασμός και Προδιαγραφές: Το COMAC C919 έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται άμεσα τα Boeing 737 και Airbus A320. Είναι ένα μονοδιάδρομο επιβατικό αεροσκάφος, σηματοδοτώντας την είσοδο της COMAC σε αγορές που κυριαρχούνται από τους δυτικούς ανταγωνιστές της. Ωστόσο, το C919 έχει λίγο χαμηλότερη χωρητικότητα σε σύγκριση με το A320 και παρόμοια μοντέλα από τη Boeing. Συγκεκριμένα, το C919 μπορεί να φιλοξενήσει μεταξύ 158 και 168 επιβατών, ενώ το A320 μπορεί να φιλοξενήσει έως και 194 επιβάτες σε μια τυπική διαμόρφωση χαμηλού κόστους.

Επιδόσεις: Όσον αφορά στην εμβέλεια, το C919 βρίσκεται λίγο πίσω από το Airbus A320neo. Το C919, ακόμα και στην εκδοχή του με αυξημένη εμβέλεια, στοχεύει σε μέγιστη εμβέλεια 3,000 ναυτικών μιλίων, ενώ το A320neo μπορεί να φτάσει έως 3,500 ναυτικά μίλια.

Αγορά και παραγγελίες: Από την εισαγωγή του για εμπορική χρήση το 2023, το C919 έχει εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό παραγγελιών, κυρίως από κινεζικές εταιρείες leasing και αεροπορικές εταιρείες, αντανακλώντας την ισχυρή εγχώρια υποστήριξη. Ωστόσο, η διείσδυσή της στην αγορά εκτός Κίνας εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, δεδομένης της κυριαρχίας και της εδραιωμένης εμπιστοσύνης στην Boeing και την Airbus. Η Airbus και η Boeing είναι μακροχρόνιοι ηγέτες στον κλάδο των αερομεταφορών, με εκτεταμένα παγκόσμια δίκτυα και βάσεις πελατών.

Παραγωγή και παράδοση: Μία από τις κύριες προκλήσεις για την COMAC είναι η αύξηση της παραγωγής για να ανταποκριθεί στο επίπεδο των ανταγωνιστών της. Η COMAC στοχεύει σε ρυθμό παραγωγής 150 αεριωθούμενων αεροσκαφών ετησίως εντός πέντε ετών, ενώ η Airbus σχεδιάζει να κατασκευάζει 65 A320 το μήνα το επόμενο έτος, κλιμακωτά σε 76 έως το 2026​. Αυτή η ουσιαστική διαφορά στην ικανότητα παραγωγής είναι κρίσιμος παράγοντας για τις αεροπορικές εταιρείες που εξετάζουν την επέκταση ή την ανανέωση του στόλου.

Οικονομικές και στρατηγικές πτυχές: Η εισαγωγή του C919 αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Κίνας για τη μείωση της εξάρτησης από τη δυτική τεχνολογία και την ανάπτυξη της εγχώριας αεροπορικής βιομηχανίας της. Αν και παρέχει μια οικονομική εναλλακτική με βάση των τιμών καταλόγου, το πραγματικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των προσφορών, μπορεί να ποικίλλει πολύ​. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της αγοράς, ιδιαίτερα σε περιοχές που εξαρτώνται από τη δυτική τεχνολογία.

Ενώ το C919 της COMAC είναι ένα σημαντικό βήμα για την Κίνα στον ανταγωνισμό στην αγορά αεροσκαφών στενής ατράκτου, επί του παρόντος δεν δείχνει να μπορεί να καλύψει τη παγκόσμια ζήτηση για αεροπλάνα άμεσα. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει μια στρατηγική κίνηση της Κίνας για να εξασφαλίσει μια θέση στην παγκόσμια αγορά αερομεταφορών, αλλάζοντας ενδεχομένως την ανταγωνιστική δυναμική τα επόμενα χρόνια.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024