Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςAmadeus Travel Trends 2024: Πώς θα ταξιδέψουμε του χρόνου; Οι influencers γίνονται πράκτορες
Νέες Τάσεις

Amadeus Travel Trends 2024: Πώς θα ταξιδέψουμε του χρόνου; Οι influencers γίνονται πράκτορες

Η Amadeus αποκαλύπτει τις ετήσιες τάσεις διερευνώντας τι περιμένουν οι ταξιδιώτες το επόμενο έτος. Οι influencers γίνονται τουριστικοί πράκτορες, οι ναύλοι business class αποδεσμεύονται, η τεχνητή νοημοσύνη ωριμάζει και ο μουσικός τουρισμός ωθεί τη ζήτηση, ενώ τα eVTOL προετοιμάζονται για απογείωση.

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα φέρει το αύριο σε ένα κλάδο όπως ο τουρισμός, η Amadeus προσπάθησε να δώσει μια εικόνα για το μέλλον.

Χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τις κορυφαίες γνώσεις της στον κλάδο και την ανάλυση των εμπειρογνωμόνων από όλο τον οργανισμό, η Amadeus εξερευνά τι μπορεί να επιφυλάσσει το επόμενο έτος στην ετήσια έρευνα της Travel Trends. Στην έρευνα, εντοπίζονται πέντε εξελίξεις που στοχεύουν στη δημιουργία πιο ουσιαστικών ταξιδιωτικών εμπειριών για τον πλανήτη, την οικονομία και τον ταξιδιώτη.

Ο Daniel Batchelor, αντιπρόεδρος, Global Corporate Marketing & Communications στην Amadeus, λέει: “Η Γεννητική Τεχνητή Νοημοσύνη (GAI) θα συνεχίσει να ασκεί αυξανόμενη επιρροή σε όλο τον τομέα κατά το 2024, ενώ τα ηλεκτρικά ταξί είναι επιτέλους έτοιμα για απογείωση. Η ενασχόληση με αυτό που αγαπάμε, είτε ταξιδεύοντας για να δούμε τις αγαπημένες μας μουσικές παραστάσεις είτε χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία για να ακολουθήσουμε τα βήματα ψηφιακών επιρροών, θα ενισχύσει επίσης τις κρατήσεις τον επόμενο χρόνο, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να διαμορφώνουν την προσφορά τους για να ανταποκριθούν στις στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις. Υπάρχουν πολλά να περιμένουμε και η Amadeus θα εργαστεί μαζί με τους συνεργάτες της από όλο το ταξιδιωτικό οικοσύστημα για να προωθήσει την αλλαγή για τον ταξιδιώτη”.

Τουρισμός Μουσικής

Μετά την κοινωνική απομόνωση της πανδημίας, όπου συγκροτήματα και μουσικοί καλλιτέχνες παρέμειναν ακινητοποιημένοι για μήνες, ένα κύμα συναυλιών και φεστιβάλ φέτος έχει εκμεταλλευτεί την επιθυμία για σύνδεση. Η τάση αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς προσεγγίζουμε το 2024.

Η Taylor Swift πρόσφατα ανακοίνωσε ημερομηνίες περιοδείας στην Ασία Ειρηνικού για το επόμενο έτος, προσελκύοντας θαυμαστές από όλο τον κόσμο. Έρευνες της Amadeus υποδεικνύουν ότι οι συναυλίες της Taylor Swift στην Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία για το 2024 είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις αναζητήσεις και τους όγκους κρατήσεων για τις χώρες.

Κατά την εβδομάδα της ανακοίνωσης της συναυλίας, οι αναζητήσεις πτήσεων προς τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ ανέβηκαν σημαντικά κατά 44%, ενώ οι κρατήσεις για αυτές τις πόλεις αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 446%. Η ανακοίνωση της συναυλίας είχε επίσης εκπληκτικό αντίκτυπο στις αναζητήσεις από τη Νέα Ζηλανδία προς και τις δύο πόλεις, με αύξηση κατά 240% εβδομάδα προς εβδομάδα κατά την ίδια περίοδο.

Οι αναζητήσεις πτήσεων προς τη Σιγκαπούρη επίσης έδειξαν αύξηση κατά 18% εβδομάδα προς εβδομάδα λίγο μετά τις ανακοινώσεις των συναυλιών της Taylor Swift και των Coldplay.

Υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση κατά 32% εβδομάδα προς εβδομάδα στις διεθνείς αναζητήσεις από γειτονικές χώρες προς το Τόκιο. Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες από χώρες της Ασίας Ειρηνικού, όπως η Αυστραλία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, έδειξαν έντονη προτίμηση τόσο για σύντομα όσο και για μακροχρόνια ταξίδια, επιθυμώντας να απολαύσουν την εμπειρία της συναυλίας αλλά και να εξερευνήσουν τις πόλεις στον ελεύθερο χρόνο τους.

Influencers και τουριστικά γραφεία

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει μια ισχυρή δύναμη κατά τη φάση έμπνευσης ενός ταξιδιού, αλλά τώρα συμβαίνει μια νέα μετατόπιση. Αντί οι influencers να αποτελούν τη μόνη πηγή έμπνευσης για διακοπές στις κοινότητές τους, τώρα διευκολύνουν τις άμεσες κρατήσεις μέσω των διάφορων καναλιών τους. Influencers όπως η Ana Hernández Sárria, ο φωτογράφος ταξιδιών Rafael Fernandez Caballero, η travel blogger the Blonde Abroad, η καθηγήτρια γιόγκα και κίνησης Sjana Elise και η δημιουργός περιεχομένου και ταξιδιώτισσα πλήρους απασχόλησης, Alyssa Ramos, σχεδιάζουν και φιλοξενούν τα δικά τους ομαδικά ταξίδια.

Η άνοδος των αποκαλούμενων “Πρακτόρων Επιρροής” διευκολύνεται από αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Thatch, η Luxury Travel Hackers και η TrovaTrip, η οποία κατατάχθηκε στην 236η θέση από τις 5.000 των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών στις ΗΠΑ το 2023. Η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες που χρησιμοποιούν το Instagram, το YouTube και το TikTok, για παράδειγμα, να μοιράζονται έναν σύνδεσμο κράτησης απευθείας στη σελίδα του προφίλ τους και να επεξεργάζονται πληρωμές.

Ηλεκτρικοί ουρανοξύστες

Καθώς οι πόλεις έχουν μεγαλύτερη συμφόρηση και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιο διαδεδομένη, μια πιθανή λύση για τις μεταφορές με ορυκτά καύσιμα θα είναι η εμφάνιση ουρανοξύστη που θα επιτρέπουν ιπτάμενα ταξί, ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) και άλλα είδη ηλεκτρικών αεροσκάφη για την παροχή επιλογών αεροπορικών ταξιδιών χαμηλότερων εκπομπών, τόσο εντός αστικών περιοχών, σε δορυφορικά αεροδρόμια, μεταξύ των χωρών και μεταξύ νησιών.

Μπορεί να φαίνεται πολύ φουτουριστικό, αλλά ο γερμανικός κατασκευαστής αεροσκαφών Volocopter σχεδιάζει να παράσχει ένα στόλο ηλεκτρικών VoloCity eVTOL για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα δίκτυα ηλεκτρικών αεροταξί. Ταυτόχρονα, η Volocopter επεκτείνει την εμβέλειά της στην Ασία, με σχέδια να λανσάρει ηλεκτρικά αεροταξί στη Σιγκαπούρη έως το 2024, ξεκινώντας με υπηρεσίες σε Marina Bay και Sentosa.

Η πιθανή επέκταση αυτών των υπηρεσιών περιλαμβάνει διασυνοριακά ταξίδια με αεροταξί σε προορισμούς στη Μαλαισία και την Ινδονησία, δυνητικά συνδέοντας τερματικούς σταθμούς σε περιοχές όπως το Seletar και το Changi με πόλεις, όπως η Melaka, το Batam και το Bintan.

Η Toff Mobility, η πρώτη ηλεκτρική αεροπορική εταιρεία στην Ασία, εργάζεται για να κάνει το ντεμπούτο του ηλεκτρικού αεροσκάφους το 2024 στη Νότια Κορέα, ενώ η Surcar Airlines επέλεξε τη Zeroavia για την παροχή υδρογονο-ηλεκτρικών κινητήρων για τα υδροπλάνα της στα Κανάρια Νησιά.

Έξυπνος θυρωρός

Η Generative Artificial Intelligence (GAI) προσθέτει τεράστια αξία στην εμπειρία σχεδιασμού ταξιδιού στο διαδίκτυο για τους καταναλωτές, καθώς η αναζήτηση και οι συμβουλές γίνονται υπερ εξατομικευμένες και πιο διαισθητικές. Αντί να επιλέγουν φίλτρα για να τελειοποιήσουν μια αναζήτηση σε έναν ιστότοπο metasearch ή σε διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο (OTA), οι ταξιδιώτες μπορούν απλώς να παρέχουν μια σύντομη ενημέρωση σε ένα chatbot με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν με έναν ανθρώπινο σύμβουλο.

Για παράδειγμα, μια νέα προσθήκη ChatGPT από την Expedia λειτουργεί σαν εικονικός βοηθός ταξιδιού, ακούγοντας τις ανάγκες των πελατών και παρέχοντας άμεσες προτάσεις ξενοδοχείων και δρομολογίων, με συνδέσμους για κράτηση.

Η επόμενη γενιά εξυπηρέτησης πελατών που βασίζεται σε GAI θα έχει μεγαλύτερη υπομονή και ενσυναίσθηση, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου μέρους της εξυπηρέτησης μετά την πώληση και της διαχείρισης πελατών, δίνοντάς τους το εύρος που παρέχει μια ανθρώπινη επαφή.

Επιχειρηματική πολυτέλεια ελαφράς μορφής

Καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιθυμούν να πετούν στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, δημιουργείται μια ευκαιρία για την προσφορά πιο προσιτών και προσβάσιμων εισιτηρίων επιχειρηματικής θέσης “χωρίς πακέτο” (unbundled).

Το 2019, η Emirates ήταν μία από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες που λάνσαρε ειδικά εισιτήρια επιχειρηματικής θέσης, χωρίς πρόσβαση σε αίθουσα αναμονής, περιορισμένη επιλογή θέσης και χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης. Ακολούθησε η Qatar Airways, παρουσιάζοντας ένα εισιτήριο Business Class Lite, με τους επιβάτες να καλούνται να πληρώσουν επιπλέον για πρόσβαση στην αίθουσα αναμονής και για αλλαγές ημερομηνίας ή διαδρομής, ενώ επίσης κερδίζουν λιγότερους Avios/Qmiles.

Με την τάση να αποκτά ορμή, η Zipair της Ιαπωνίας και η Finnair άρχισαν να προσφέρουν βασικά εισιτήρια επιχειρηματικής θέσης το 2021, ενώ η Air France και η KLM πρόσθεσαν τα εισιτήρια Business Class Light το 2023.

TravelTrends_Infographic

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024