Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-Διατροφή“Ξεκρέμαστα” χιλιάδες μέλη της Club La Costa στην Τουρκία
Διαμονή

“Ξεκρέμαστα” χιλιάδες μέλη της Club La Costa στην Τουρκία

Kusadasi International Golf & Spa Resort
Kusadasi International Golf & Spa Resort

Η CLC World κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση και τον “νόμο Airbnb” για το κλείσμο των μονάδων της.

Η CLC World απέστειλε πρόσφατα σε όλα τα μέλη της ένα μη απολογητικό email, ενημερώνοντάς τους ότι δύο θέρετρα στην Τουρκία έχουν αφαιρεθεί από το “χαρτοφυλάκιό” timesharing τους με άμεση ισχύ.

Η αποστολή ενημερώνει ότι τόσο το Kusadasi International Golf Resort όσο και το Apollonium Spa and Beach Resort δεν είναι πλέον διαθέσιμα για κράτηση ή ανταλλαγή από τα μέλη του CLC. Η νέα τουρκική νομοθεσία κατηγορείται από την CLC World για “το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων φιλοξενίας μας στο Κουσάντασι, μαζί με σημαντικό αριθμό απολύσεων”.

Επιπτώσεις στα μέλη του CLC

Το Kusadasi International Golf Resort έχει περίπου 400 δωμάτια και το Apollonium Spa and Beach Resort άλλα 120, συνολικά περίπου 520 μονάδες που δεν είναι πλέον διαθέσιμες στα μέλη του CLC, για να κλείσουν τις ετήσιες διακοπές τους. Αυτό αντιπροσωπεύει συνολικά 26.000 εβδομάδες διακοπών που αφαιρέθηκαν από το ετήσιο “απόθεμα” που είναι διαθέσιμο στα μέλη της CLC – μέλη των οποίων το κύριο παράπονο σε ιστότοπους κριτικών και Social Media είναι ήδη η έλλειψη διαθεσιμότητας σε θέρετρα στα οποία έχουν πληρώσει καλά χρήματα για τις διακοπές τους.

“Τόσο το Kusadasi όσο και το Apollonium είχαν αφοσιωμένους επισκέπτες που επέστρεφαν χρόνο με τον χρόνο”, λέει ο Greg Wilson, ειδικός στο CLC, που εργάζεται στην European Consumer Claims (ECC). “Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα αναζητήσουν τώρα να κάνουν κράτηση σε άλλα θέρετρα της CLC, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση σε ένα ήδη καταβεβλημένο σύστημα”.

Apollonium Spa & Beach Resort

Apollonium Spa & Beach Resort.

Οι “εγγυημένες” επιστροφές για νοικίαση εξαφανίστηκαν

“Εκατοντάδες άνθρωποι αγόρασαν χρόνο ιδιοκτησίας σε αυτά τα θέρετρα”, συνεχίζει ο Wilson. “Πουλήθηκαν με την υπόσχεση εγγυημένου εισοδήματος από ενοίκια διακοπών από αυτά τα ακίνητα. Αυτό είναι χαμένο εισόδημα. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες της CLC πλήρωσαν έως και 250.000 ευρώ ο καθένας για τα διαμερίσματά τους. Χωρίς τις επιστροφές ενοικίου που ήταν εγγυημένες και λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική πτώση της αξίας της λίρας, αυτά τα διαμερίσματα αξίζουν πιθανώς 75% λιγότερο σήμερα από το ποσό που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες για αυτά”.

“Νόμος Airbnb”

Η τουρκική νομοθεσία που αναφέρει η CLC World ως αιτία για την παύση των δραστηριοτήτων της στα Kusadasi Golf και Apollonium είναι γνωστή ως “νόμος Airbnb”. Ο νόμος ορίζει ότι το 100% των ιδιοκτητών στον όροφο ενός κτιρίου πρέπει να συμφωνούν σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών σε ένα συγκρότημα. Χωρίς αυτή τη συμφωνία, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να νοικιάσουν τις μονάδες τους σε τουρίστες.

Ωστόσο, το email του CLC World δεν αναφέρει ότι μόνο οι ιδιοκτήτες σε οποιονδήποτε όροφο πρέπει να συμφωνήσουν σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις στον δικό τους όροφο (κάτι που θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμο σε ένα θέρετρο που ελέγχεται κυρίως από την CLC World). Αντίθετα, λέει στα μέλη: “Το 100% ενός (ολόκληρου) συγκροτήματος πρέπει να ψηφίσει υπέρ της χρήσης του για βραχυπρόθεσμους τουριστικούς σκοπούς”.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του e-mail της CLC σημαίνει ότι ήταν σχεδόν αδύνατο για τους ιδιοκτήτες να νοικιάσουν τα ακίνητά τους. “Αυτή η προφανής ασυμφωνία μεταξύ της πραγματικής νομοθεσίας και της εξήγησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της CLC είναι φανερή”, λέει ο Andrew Cooper, διευθύνων σύμβουλος της ECC. “Αν χρειάζεστε μόνο τους κατοίκους σε έναν συγκεκριμένο όροφο να συμφωνούν, τότε αυτό φαίνεται εφικτός στόχος για τουλάχιστον τμήματα και των δύο συγκροτημάτων”.

“Υπάρχουν πάνω από 70 θέρετρα χρονομεριστικής μίσθωσης στην Τουρκία που λογικά πρέπει να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο, ακούμε μόνο για κλείσιμο μονάδων από μία εταιρεία. Η CLC φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τα δύο τουρκικά θέρετρα με ύποπτη ευκολία”.

Το e-mail δίνει αόριστες υποσχέσεις στα μέλη ότι “να κάνουμε ό,τι μπορούμε” για να παραμείνουμε “δεσμευμένοι στην παροχή διακοπών”. Υπόσχεται ασαφώς ότι η CLC “θα είναι ξανά σε επαφή μόλις έχουμε περαιτέρω οριστικές επιλογές”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024