Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΥποχρεωτική δήλωση ρευστού άνω των 10.000 ευρώ στα σημεία εισόδου/εξόδου της Κύπρου
Κύπρος

Υποχρεωτική δήλωση ρευστού άνω των 10.000 ευρώ στα σημεία εισόδου/εξόδου της Κύπρου

Larnaca Airport
Τελωνειακός έλεγχος στο Αεροδρόμιο Λάρνακας (Φωτό: Τατιάνα Ρόκου)

Οι νέοι κανόνες παρέχουν επίσης στις τελωνειακές αρχές την εξουσία να προβαίνουν σε ενέργειες για ποσά χαμηλότερα από 10.000 ευρώ όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ρευστά διαθέσιμα συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα.

Το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει την απαίτηση για τα φυσικά πρόσωπα που εισέρχονται ή αποχωρούν από το έδαφος να αναφέρουν τη μεταφορά μετρητών ίσων ή υπερβαίνοντων τα 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Τμήματος, η νομοθεσία του 2022 που ρυθμίζει τη μεταφορά μετρητών προς και από την Κύπρο απαιτεί από τα φυσικά πρόσωπα, που εισέρχονται στην Κύπρο από τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος ή αναχωρούν προς τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος με ρευστά διαθέσιμα αξίας 10.000 ευρώ και άνω, να τα δηλώνουν γραπτώς σε αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Τελωνείων κατά την είσοδο ή την έξοδο από τη χώρα, ώστε να υποβληθούν σε έλεγχο.

money

Ανακοινώθηκε επίσης ότι όλες οι δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων επεξεργάζονται από το Τμήμα Τελωνείων και στη συνέχεια αποστέλλονται στη ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης) για περαιτέρω έρευνα, εντάσσοντας τη διαδικασία στις ευρύτερες αρμοδιότητες της οργάνωσης. Επιπλέον, δηλώσεις μετρητών που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ κατευθύνονται προς την Αστυνομία για ενημέρωση και ανάληψη των αντίστοιχων δράσεων.

Η Κύπρος εναρμονίζεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Έτσι, όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από το έδαφος της Ε.Ε. υποχρεούνται να συμπληρώνουν δήλωση ρευστών διαθεσίμων όταν μεταφέρουν ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από 10.000 ευρώ (ή ισοδύναμο ποσό σε άλλα νομίσματα, ομόλογα, μετοχές ή ταξιδιωτικές επιταγές). Οι τελωνειακές αρχές είναι εξουσιοδοτημένες να ελέγχουν τα πρόσωπα, τις αποσκευές τους και τα μεταφορικά τους μέσα. Είναι επίσης εξουσιοδοτημένες να δεσμεύουν αδήλωτα ρευστά διαθέσιμα. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν επιπλέον να ζητούν την υποβολή δήλωσης γνωστοποίησης ρευστών διαθεσίμων όταν εντοπίζουν ρευστά διαθέσιμα αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από 10.000 ευρώ που αποστέλλονται με ταχυδρομική μεταφορά, με εμπορευματική μεταφορά ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (ασυνόδευτα ρευστά διαθέσιμα).

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε επιβάτη που έφτασε στο Αεροδρόμιο Πάφου με πτήση από τη Βιέννη, το Τμήμα Τελωνείων εντόπισε κρυμμένο στην αποσκευή του, το ποσό των 400.000 ευρώ, το οποίο παρέλειψε να δηλώσει. Ο ύποπτος συνελήφθη και το ανευρεθέν χρηματικό ποσό κατασχέθηκε.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024