Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΥποθέσεις Greenwashing κατά αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ
Περιβάλλον

Υποθέσεις Greenwashing κατά αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν έλεγχο για φερόμενους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα, γνωστούς ως “greenwashing”. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τις αεροπορικές εταιρείες Ryanair, Lufthansa, Etihad και Delta που καλούνται να διορθώσουν τις περιβαλλοντικές διαφημίσεις τους. Το “greenwashing” αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη βιωσιμότητα στον τομέα της αεροπορίας.

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν έλεγχο από διαφημιστικές και καταναλωτικές υπηρεσίες, ρυθμιστικές αρχές και δικαστήρια για φερόμενους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα, που μερικές φορές αποκαλούνται “greenwashing”, σύμφωνα με το Reuters.

Το greenwashing είναι λοιπόν η διαφήμιση προς το κοινό περιβαλλοντικών πρακτικών που ουσιαστικά δεν υπάρχουν μιας και μια αεροπορική εταιρία πολύ δύσκολα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη και δεν επιφέρει περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Η πολιτική αγωγή που υποβλήθηκε κατά της KLM στην Ολλανδία είναι μία από τις πιο εμφανείς περιπτώσεις, ενώ οι καταγγελίες και οι υποθέσεις εναντίον άλλων αεροπορικών εταιρειών αυξάνονται.

Ακολουθούν μερικά άλλα πρόσφατα παραδείγματα:

Η Ryanair, η Lufthansa και η Etihad έχουν δεχτεί κριτική από τη βρετανική εταιρεία παρακολούθησης διαφημίσεων, Britain’s advertising watchdog, είτε για υποτιθέμενες περιπτώσεις υπεραπλούστευσης είτε για παραπλανητικές περιβαλλοντικές αξιώσεις.

Η Ryanair που αυτοαποκαλούσε τον εαυτό της «αεροπορική εταιρεία με τις χαμηλότερες εκπομπές» της Ευρώπης, η Lufthansa έλεγε ότι «προστατεύει το μέλλον», η Etihad αναφερόταν στη «βιώσιμη αεροπορία», με αποτέλεσμα όλες αυτές οι αεροπορικές εταιρείες να κληθούον να αποφύγουν τη διατύπωση που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι δραστηριότητές τους ήταν καλές για το περιβάλλον.

«Ένα από τα πράγματα που μόλις καταλάβαμε ήταν ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες διατυπώνουν ισχυρισμούς για βιωσιμότητα και φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον, βιώσιμες επιλογές, ή πιο πράσινες επιλογές», δήλωσε ο Miles Lockwood, διευθυντής παραπόνων και ερευνών στη Βρετανική Αρχή Προτύπων Διαφημίσεων (ASA).

Αλλά “τα αεροπορικά ταξίδια είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγωντες παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα που κάνουν οι καταναλωτές κάθε χρόνο.”

Η Ryanair είπε στο Reuters ότι παρείχε όλες τις πληροφορίες που ζήτησαν οι αρμόδιες αρχές για την εκστρατεία της το 2019 και ότι ήταν απογοητευμένη και έκπληκτη από την απόφαση της ASA.

«Ο Όμιλος Lufthansa παρέχει πληροφορίες βασισμένες σε γεγονότα σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία για να κάνει τις πτήσεις της πιο φιλικές προς το κλίμα», δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters, προσθέτοντας ότι εξέτασε προσεκτικά τις εισερχόμενες καταγγελίες, ενώ η Etihad είπε ότι ήταν απογοητευμένη από την απόφαση της ASA το 2022 εναντίον της.

Στην Austrian Airlines και στη Lufthansa πέρυσι ειπώθηεκε πέρσι να σταματήσει να κάνει ισχυρισμούς σχετικά με μια πτήση ουδέτερου άνθρακα με χρήση βιοκαυσίμων.

Δικαστήρια

Η Delta Air Lines αντιμετωπίζει προτεινόμενη ομαδική αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες για διαφημίσεις στις οποίες αυτοδιαφημιζόταν ως «ουδέτερος άνθρακας» με βάση τις αγορές αντιστάθμισης άνθρακα. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι τα προγράμματα αντιστάθμισης άνθρακα δεν λειτουργούν όπως διαφημίζεται και η εταιρεία παραπλάνησε τους καταναλωτές.

«Αυτή η μήνυση δεν έχει νομική αξία», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Delta, προσθέτοντας ότι η εταιρεία εργάζεται για έναν στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και έχει απομακρυνθεί από τις αντισταθμίσεις άνθρακα.

Η εταιρεία επενδύει σε νεότερα αεροπλάνα και βιώσιμα καύσιμα για να «απανθρακώσει» τις δραστηριότητές της, πρόσθεσε το εκπρόσωπος.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024