Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΗ Σκιάθος ενδυναμώνει τις σχέσεις της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού με την συμμετοχή της στο Συνέδριο TOURISM FOR ALL
Συνέδρια

Η Σκιάθος ενδυναμώνει τις σχέσεις της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού με την συμμετοχή της στο Συνέδριο TOURISM FOR ALL

Η Σκιάθος συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο TOURISM FOR ALL, με επίκεντρο την προσβασιμότητα στον τουρισμό. Ο Δήμαρχος Σκιάθου, κ. Θοδωρής Τζούμας, τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης της προσβασιμότητας στην πολιτική του Δήμου. Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από τον UNWTO στον Άγιο Μαρίνο, ενίσχυσε διεθνή δίκτυα και προώθησε τον προσβάσιμο τουρισμό, με έμφαση στην ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η Σκιάθος ήταν παρούσα στο Διεθνές Συνέδριο TOURISM FOR ALL που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού του Σαν Μαρίνο και το Υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας, για την προσβασιμότητα και τον τουρισμό.

Γίναμε παράδειγμα, αλλά κυρίως ενημερωθήκαμε για τις καλές πρακτικές διεθνώς“, τόνισε ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας που εδώ και καιρό συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για τη σωστή ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού του νησιού. “Ο Δήμος Σκιάθου έχει ενσωματώσει στην πολιτική του τον σχεδιασμό της προσβασιμότητας ως προτεραιότητα. Τα ζητήματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και γενικά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι ζητήματα αξιοπρέπειας και πολιτισμού για τον Δήμο μας.”, συνέχισε ο κ. Τζούμας.

Το συνέδριο ενίσχυσε τα διεθνή δίκτυα και παρουσίασε τον Άγιο Μαρίνο ως προορισμό χωρίς αποκλεισμούς, σημείο αναφοράς για τον προσβάσιμο τουρισμό και το μόνο κράτος μέλος του UNWTO που έχει φιλοξενήσει δύο Διεθνή Συνέδρια για τον Προσβάσιμο Τουρισμό.

Με 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να εκτιμάται ότι έχουν σημαντική αναπηρία, ο UNWTO συνεργάστηκε ξανά με βασικούς εταίρους για να καταστήσει τον τουρισμό πιο προσιτό σε όλους.

Η Διάσκεψη του UNWTO για τον Προσβάσιμο Τουρισμό πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στον Άγιο Μαρίνο (16-17 Νοεμβρίου 2023), με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού της Ιταλίας και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πόρων Προσβασιμότητας – AccessibleEU, και αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από αυτό προέκυψε η ατζέντα του Αγίου Μαρίνου, ένα καθαρό σχέδιο δράσης για την ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε κάθε τμήμα του τουριστικού τομέα.

Βελτίωση της προσβασιμότητας για προορισμούς, εταιρείες και ανθρώπους

Από τότε που ο Άγιος Μαρίνος φιλοξένησε για πρώτη φορά το συνέδριο το 2014, πολλοί προορισμοί και εταιρείες έχουν κάνει μεγάλα βήματα για να βελτιώσουν την προσβασιμότητα, φέρνοντας τον τουρισμό πιο κοντά στον Τουρισμό για Όλους.

Στη φετινή διήμερη εκδήλωση, περισσότεροι από 200 σύνεδροι συζήτησαν τις προόδους της πολιτικής, όπως το διεθνές πρότυπο ISO 21902, το οποίο εξυπηρετεί τόσο τις κοινότητες υποδοχής όσο και τους επισκέπτες και καλύπτει ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα αξίας. Η εκδήλωση περιελάμβανε Υπουργική Στρογγυλή Τράπεζα, όπου συγκεντρώθηκαν ο Άγιος Μαρίνος, η Ιταλία, η Δημοκρατία της Κορέας, το Ουζμπεκιστάν, η Τσετσεία και το Ισραήλ, για να συζητήσουν τον ρόλο των κυβερνήσεων στην προώθηση της προσβασιμότητας μέσω πολιτικών, στρατηγικών και προτύπων.

Η καινοτομία στον προσβάσιμο τουρισμό ήταν ένα από τα βασικά θέματα, με τους ομιλητές να παρουσιάζουν νέες λύσεις πρόσβασης σε υπηρεσίες μεταφοράς, αναψυχής, MICE και τουριστικών υπηρεσιών. Αυτά περιελάμβαναν το SEATRAC που βοηθά τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων να κάνουν μπάνιο στην Ελλάδα, σημεία επαφής Braille σε όλη την πόλη και τους πρώτους πιστοποιημένους ξεναγούς τυφλών στο Κέιπ Τάουν και την πλήρως προσβάσιμη προκυμαία στο Ρίμινι.

Ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες

Ωστόσο, η προσβασιμότητα εξακολουθεί να μην θεωρείται ότι αλλάζει το παιχνίδι από όλους τους προορισμούς, παρά την αγορά 1,3 δισεκατομμυρίων ατόμων με σημαντική αναπηρία το 2023 και 1 στα 6 άτομα αναμένεται να φτάσει την ηλικία των 65 ετών έως το 2050. Μόνο στην Ευρώπη, οι «baby boomers» ήδη αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της ΕΕ και το 70% των πολιτών της ΕΕ με αναπηρία έχουν οικονομικά μέσα για να ταξιδέψουν.

Οι ειδικοί στον τομέα συζήτησαν πώς να καλύψουν αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά και να προσφέρουν τουριστικές εμπειρίες στο πνεύμα του Universal Design, ώστε να μπορούν να τις απολαμβάνουν όλα τα άτομα, με ή χωρίς αναπηρία. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στη σημασία της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της προσβασιμότητας για τον αειφόρο τουρισμό και στα τεράστια οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο τομέας με τη θέσπιση καλύτερων μέτρων πρόσβασης.

Ατζέντα δράσης του Αγίου Μαρίνου 2030

Η Ατζέντα Δράσης θεωρείται ότι αλλάζει το παιχνίδι για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και τη συμβολή του τουρισμού στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, με τη δέσμευση όσων συμμετέχουν στο συνέδριο να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση της εκπαίδευσης, την ανάπτυξη συστημάτων μέτρησης και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κλάδου σχετικά με τα πλεονεκτήματα ενός διαφορετικού χώρου εργασίας.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ και τις εμπορικές τους στρατηγικές και θα χρησιμοποιήσουν ψηφιακές λύσεις για να βοηθήσουν τις προσβάσιμες εμπειρίες να προσεγγίσουν όλους τους πελάτες και την κύρια προσβασιμότητα στις διαδικασίες ανάπτυξης προϊόντων και λήψης αποφάσεων.

Ως μέρος της κληρονομιάς του συνεδρίου, μια Σύνοψη Βέλτιστων Πρακτικών που θα παρουσιαστεί στον Άγιο Μαρίνο θα εκδοθεί από τον UNWTO το 2024, σε συνεργασία με την AccessibleEU και το ENAT.

Περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προσβασιμότητα στον πολιτισμό και τον τουρισμό με βάση τη φύση, τις ψηφιακές λύσεις και άλλες καλές πρακτικές θα ολοκληρωθούν επίσης τα επόμενα χρόνια.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024