Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΕθνογραφώντας τους Έλληνες τουρίστες
Βιβλιοπαρουσίαση

Εθνογραφώντας τους Έλληνες τουρίστες

Το βιβλίο “Εθνογραφώντας τους Έλληνες τουρίστες” της Ευαγγελίας-Αντωνίας Σαμαρά παρουσιάζει μια εθνογραφική μελέτη των Ελλήνων τουριστών, εξερευνώντας την εμπειρία τους στα ταξίδια.

Το βιβλίο ‘Εθνογραφώντας τους Έλληνες τουρίστες’, της Ευαγγελίας – Αντωνίας Σαμαρά, αποτελεί προϊόν ανθρωπολογικής συμμετοχικής παρατήρησης και συνομιλιών με Έλληνες που ταξιδεύουν συστηματικά στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τη μοναδική εθνογραφική έρευνα που πραγματεύεται την τουριστική εμπειρία απ’ τη σκοπιά των Ελλήνων τουριστών και ταξιδιωτών, ανδρών και γυναικών, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Η σημαντική θέση της Ελλάδας ως κοινωνίας και χώρας υποδοχής τουριστών είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των σχετικών μελετών στη διερεύνηση του τουριστικού φαινομένου απ’ το πρίσμα της κοινωνίας υποδοχής. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μελετηθεί, κυρίως από μια κοινωνιολογική οπτική, φαινόμενα σχετικά με τις επιπτώσεις του τουρισμού στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στις «τουριστικοποιημένες» κοινότητες, που παρουσιάζουν κόπωση και κορεσμό. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει μελετηθεί ο τουρισμός ως βασικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης και, παρά τις ισχυρές αντίθετες φωνές που προβάλλουν την αναγκαιότητα για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, εξακολουθεί να παρουσιάζεται σε ετερόκλητα κέντρα ως πανάκεια για την οικονομική ευημερία της Ελλάδας.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται διαρκώς η μεγάλη υπαρξιακή διάσταση του ταξιδιού ως προς την εκ νέου συγκρότηση και εφεύρεση του εαυτού. Η διάσταση αυτή ερμηνεύει την επιμονή των πρωταγωνιστών/τριών της έρευνας σαν ταξιδεύουν σε πείσμα των καιρών και σε συνθήκες εργασιακής επισφάλειας και εισοδηματικής ανασφάλειας. Η μελέτη εστιάζει στο οργανωμένο ταξίδι. Ούτε στο πλαίσιο αυτό όμως μειώνεται καθόλου η εφευρετικότητα των ταξιδιωτών στην κατασκευή και την εκ νέου εφεύρεση του εαυτού διά μέσου του ταξιδιού, και η ανάδειξη της ρευστότητας και της ενδεχομενικότητας της ταυτότητας από τα ίδια τα υποκείμενα που ταξιδεύουν.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τις ανθρωπολογικές μελέτες στον ελληνικό χώρο, και πιο συγκεκριμένα για την ανθρωπολογία του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα, σε όσους αγαπούν τα ταξίδια και έχουν την περιέργεια να μάθουν πώς πλαισιώνονται θεωρητικά, μέσα από μια ανθρωπολογική οπτική, όσα ήδη γνωρίζουν εμπειρικά από τα δικά τους ταξίδια. Απευθύνεται, όμως, εξίσου και σε όσους μισούν τα ταξίδια και τους τουρίστες –παραφράζοντας τον Λεβί-Στρος– αλλά, επιθυμούν, παρ’ όλα αυτά, να ρίξουν μια κλεφτή ματιά στον κόσμο αυτό. Τέλος, το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους όσοι στέκονται κριτικά απέναντι σε εδραιωμένα στερεότυπα και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το ταξίδι μέσα από τα μάτια των ίδιων των ανθρώπων που ταξιδεύουν.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024