Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΤα ταξίδια της ζωής μας: Εμπειρίες, δικαίωμα, γιορτή
Βιβλιοπαρουσίαση

Τα ταξίδια της ζωής μας: Εμπειρίες, δικαίωμα, γιορτή

Το ταξίδι είναι ένα διαρκές κοινωνικό δικαίωμα και ένα πολυδιάστατο αγαθό, επηρεασμένο από τη γενετική μας κληρονομιά και τις κοινωνικές προτιμήσεις. Είτε αυτοπροσδιορίζεται είτε καθοδηγείται από εξωτερικούς παράγοντες, καλύπτει μια ευρεία γκάμα εμπειριών, από οικονομικά μέχρι γαστρονομικά ταξίδια.

Το ταξίδι, από τη γέννηση έως το θάνατο του ανθρώπου, είτε ως έννοια είτε ως ολιστική εμπειρία αποτελεί, πλέον στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ένα ποικιλόμορφο και εθιστικό αγαθό συνάμα όμως ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δικαιώματά του. Από το πρώτο ταξίδι της γέννησής μας ξεκινάμε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στοιχεία στο DNA μας, που πυροδοτούν τις επιλογές των μελλοντικών μας ταξιδιών. Ταξίδια τα οποία ετεροκαθορίζονται από στερεότυπες καταναλωτικές επιλογές και κοινωνικά πρεστίζ. Ταξίδια τα οποία σχεδιάζουμε μόνοι μας ή με τη βοήθεια ειδικών γραφείων, ταξίδια στα οποία ταξιδεύουμε με λίγες ή πολλές αποσκευές, ταξίδια «ζωής», ταξίδια οικονομικά, ταξίδια all-inclusive, γαμήλια ταξίδια ή/και οικογενειακά, ταξίδια πολιτισμικής ή γαστρονομικής εμπειρίας έως και το «τελευταίο» μας ταξίδι.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Τα ταξίδια της ζωής μας», Πάρις Τσάρτας, περιγράφει χαρακτηριστικά:

‘Η πρόκληση για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι να απαντήσω με αξιοπιστία στα πολλά «γιατί» και τα πολλά «πώς» των ταξιδιών, ιδιαίτερα δε για ποιους λόγους και με ποιους τρόπους τα ταξίδια κατέληξαν να είναι το δημοφιλέστερο πολιτισμικό, καταναλωτικό και κοινωνικό αγαθό στον σύγχρονο κόσμο. Δεν πρόκειται για δοκίμιο ούτε για βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, αλλά ούτε και για κάποιου είδους λεξικό. Είναι μια υβριδική μορφή συγγραφής ώστε να αποτυπωθεί ο κόσμος των ταξιδιών με μια σειρά από κείμενα-ψηφίδες και αφηγήσεις που σχηματίζουν αυτό το υπέροχο, πλούσιο και πολύχρωμο παζλ των ταξιδιωτικών μας εμπειριών. Ένα βιβλίο λοιπόν για τα ταξίδια της ζωής μας είναι από μόνο του ένα «ταξίδι».’

Στα 11 κεφάλαια του βιβλίου, με λόγο άμεσο, περιληπτικό αλλά και περιεκτικό διακρίνεται η πολύχρονη επιστημονική έρευνα και μελέτη του συγγραφέα στο πεδίο του τουρισμού, όπου βάση της «διαρκώς διερευνόμενης» τυπολογίας του «ταξιδιού» συναντώνται οι εξής τίτλοι: -Οργανωτικές και λειτουργικές διαστάσεις των ταξιδιών -Ταξίδια ζωής -Πολιτισμός, θρησκεία, ιστορία, εκπαίδευση -Τα ιδιαίτερα και τα παράδοξα -Περιβάλλον και ύπαιθρος -Πολιτική οικονομία και ανάπτυξη του σύγχρονου τουρισμού -Το ταξίδι ως κοινωνικό δικαίωμα -Lifestyle/well-being: Νέα και παλαιότερα κοινωνικά και καταναλωτικά πρότυπα -Απόσταση, διάρκεια, επανάληψη, σταθερότητα -Τρόποι και τύποι και -Η Τεχνολογία ως ενδιάμεσος κατασκευαστής ή κίνητρο ταξιδιών.

Το βασικό χαρακτηριστικό -και ευχάριστη ιδιαιτερότητα- αυτής της υβριδικής συγγραφής είναι πως ταυτόχρονα με την τυπολογική κατηγοριοποίηση των ταξιδιών με γεωπολιτικά, οικονομικό – κοινωνικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά, ο συγγραφέας Πάρις Τσάρτας «ανασηματοδοτεί» την έννοια του ταξιδιού με πυξίδα τη «ζώσα μνήμη»: ορμώμενος από την μνήμη των παιδικών και οικογενειακών διακοπών του, αποκαλύπτει -αλλά και αποδεικνύει- πως τα ταξίδια που για χρόνια έκανε στα ίδια μέρη, αποτελούν πάντοτε αιτία επιστροφής στον «τόπο».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κριτική, απευθύνεται σε όλους τους ταξιδιώτες των συμβατικών ταξιδιών αλλά και των «ταξιδιών του ονείρου» και ‘αποτελεί από μόνο του ένα ταξίδι’, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας του.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024