Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΒιβλιοπαρουσίαση: Μικρή Ιστορία της Ισότητας
Παρουσίαση

Βιβλιοπαρουσίαση: Μικρή Ιστορία της Ισότητας

Στο τελευταίο του έργο, “Μικρή Ιστορία της Ισότητας,” ο Thomas Piketty παρουσιάζει μια συνοπτική, 390-σελίδων, εξέταση της δημόσιας οικονομίας. Το βιβλίο επικεντρώνεται σε σημαντικά κοινωνικά κινήματα που έχουν επηρεάσει τις κρατικές και κοινωνικοοικονομικές δομές, υποστηρίζοντας την πολιτική συμμετοχή για τον μετασχηματισμό των σχέσεων εξουσίας. Ο Piketty τονίζει τον συνεχή αγώνα για δικαιοσύνη και ισότητα, προτείνοντας θεσμικές δεσμεύσεις για τη διατήρηση της ισότητας.

Το πρόσφατο έργο του Thomas Piketty «Μικρή Ιστορία της Ισότητας» αποτελεί τον «μικρότερο» τόμο, 390 σελίδων, της έρευνας του Πικετύ περί της δημόσιας οικονομικής, που πραγματώθηκε μεν στα τρία πρότερα έργα του, δοσμένη δε σε μία «απλούστερη εκδοχή», όπου και ενέχεται η διαφορετικότητα του βιβλίου αυτού.

Με το «ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ» του Thomas Piketty (2013), συγκατοικούσαμε από το 2015, χωρίς καν να το γνωρίζω. Ήταν τον Ιανουάριο του 2020 όταν άρχισα να μελετάω το εν λόγω βιβλίο – τόμο, εξαιτίας μιας εργασίας στα «Οικονομικά». Ήθελα μια πιο σύγχρονη ματιά στην καπιταλιστική οικονομία, μετά από 150 χρόνια όπου είχε δημοσιευθεί το μεγαλειώδες «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ. Οι συστάσεις για το βιβλίο έλεγαν πως πρόκειται για ένα «μνημειώδες» έργο, άνω των 700 σελίδων, με πυκνή και εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με την οικονομία του καπιταλισμού. Η μεγάλη ιδιαιτερότητα όμως αυτού του βιβλίου έγκειται στην «ικανότητα του Πικετύ να συνδέσει τα οικονομικά με τις κοινωνικές επιστήμες». Το 2019, κυκλοφόρησε το «Κεφάλαιο και Ιδεολογία», όπου ο Πικετύ ως συνέχεια του πρώτου του βιβλίου περί του κεφαλαίου, εμβαθύνει ιδιαίτερα στον δυτικό καπιταλισμό μέσω της ανάλυσης των οικονομικών ανισοτήτων ανά των ιστορικών εξελίξεων.

“Τα οικονομικά ζητήματα είναι πολύ σημαντικά για να ανατίθενται σε μια μικρή ομάδα ειδικών και ιθυνόντων. Η επανιδιοποίηση της γνώσης από τους πολίτες είναι ένα κρίσιμο βήμα για τον μετασχηματισμό των σχέσεων εξουσίας”, ισχυρίζεται ο Πικετύ στο νέο του βιβλίο «Μικρή Ιστορία της Ισότητας».

Η σύντομη αυτή ιστορική αναδρομή του Πικετύ εστιάζει στα μεγάλα και βίαια κοινωνικά κινήματα του σύγχρονου κόσμου, τα οποία επέφεραν αλλαγές στις δομές των κρατικών, κοινωνικό- οικονομικών δομών και θεσμών, όπως το κράτος πρόνοιας με την υγειονομική περίθαλψη και την δημόσια εκπαίδευση, όπως επίσης τη μείωση των φυλετικών ανισοτήτων, την ισότητα των γυναικών και το δικαίωμα ψήφου. Ένας σκληρός πολιτικός και ιδεολογικός αγώνας προς την αδικία και την ανισότητα του παρελθόντος που συνεχίζει να δείχνει την αλλαγή στο μέλλον. Η σκληρή πορεία προς τα εμπρός είναι πολιτική και ιδεολογική, ένας ατελείωτος αγώνας ενάντια στην αδικία, υποστηρίζει ο Πικετύ, «πρέπει όμως να μάθουμε από το παρελθόν και να δεσμευτούμε σε αυτό που λειτουργεί, με θεσμικά, νομικά, κοινωνικά, φορολογικά και εκπαιδευτικά συστήματα που μπορούν να κάνουν την ισότητα μια διαρκή πραγματικότητα».

Η αισιόδοξη ματιά του Πικετύ, ιστορικά και συγκριτικά τεκμηριωμένη, διαφαίνεται ήδη από το πρώτο κεφάλαιο «Η πορεία προς την ισότητα»: οι ιστορικές ανισότητες των κοινωνιών φώτισαν «την πορεία προς την ισότητα σε όλες τις μορφές της», χάριν των σταδιακών μεταρρυθμίσεων μέσα από «μακρόπνοη ιστορική κίνηση για την προαγωγή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ισότητας». Ο 20ος αιώνας με την νίκη της σοσιαλδημοκρατίας στο Δυτικό Κόσμο, τροφοδοτεί τον Πικετύ με μια απόλυτα αισιόδοξη ματιά πως η ανθρωπότητα μπορεί να κατακτήσει το νέο στάδιο της ισότητας, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προτάσεων που θα συμβάλουν «Προς έναν δημοκρατικό, οικολογικό και πολυφυλετικό σοσιαλισμό». Το ερώτημα βέβαια παραμένει: «πως μπορεί η μείωση της ανισότητας στον κόσμο του 21ου αιώνα, να επιτευχθεί χωρίς άλλον έναν μεγάλο πόλεμο ή μια πανδημία πολύ πιο καταστροφική από αυτή που ζούμε».

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024