Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΕυρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία των Φοινικοδασών σε Κρήτη και Κανάρια Νησιά
Περιβάλλον

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία των Φοινικοδασών σε Κρήτη και Κανάρια Νησιά

  • preveli
    Φοινικόδασος Πρέβελης
  • Phoenix theophrasti, Κρήτη

Το έργο έχει διάρκεια 5 χρόνια και σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού θα δαπανηθεί στην περιοχή της Κρήτης, ενισχύοντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την τοπική κοινωνία.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) έχει υλοποιήσει, μόνη και σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ και φορείς, εθνικούς και διεθνείς, πολλά έργα προστασίας της φύσης. Τα έργα αυτά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνοδεύονται από έρευνα στο πεδίο και αφορούν θέματα διατήρησης και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί στην υλοποίηση τέτοιων έργων και οι συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την τελευταία δεκαετία αποτελούν αποδεδειγμένα καθοριστικό παράγοντα για την ανάληψη νέων έργων. Παράλληλα, η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων είναι πλέον σημαντικός άξονας δράσης για την ΕΕΠΦ.

LIFE PHOENIX:ένα διακρατικό έργο για την προστασία των Φοινικοδασών σε Κρήτη και Κανάρια Νησιά

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συμμετέχει σε ένα νέο έργο LIFE που μόλις ξεκίνησε. Το έργο LIFE PHOENIX στοχεύει στην αποκατάσταση και βελτίωση των φοινικοδασών στην Κρήτη και τα Κανάρια Νησιά, αναδεικνύοντας τη μοναδική ομορφιά και σημασία τους.

Στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο δύο είδη αυτοφυών φοινικοειδών του γένους Phoenix, το Phoenix canariensis και το P. theophrasti, τα οποία φύονται στα Κανάρια Νησιά (Ισπανία) και στην Κρήτη αντίστοιχα. Απαντώνται διάσπαρτα, από μεμονωμένα άτομα σε αγροτικές καλλιέργειες μέχρι φυσικές συστάδες, και η μοναδικότητά τους δικαιολογεί την ένταξή τους στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΕ και τον χαρακτηρισμό τους ως Οικοτόπου Προτεραιότητας (“Φοινικοδάση του γένους Phoenix”) με κωδικό 9370*.

Τα δύο είδη αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή (πυρκαγιές, καύσωνες), τα παράσιτα και χωροκατακτητικά ξενικά είδη, ο υβριδισμός, η υπερβόσκηση και η πίεση των επισκεπτών (τουριστική δραστηριότητα). Το LIFE PΗΟΕΝΙΧ περιλαμβάνει δράσεις διατήρησης, όπως αποκατάσταση οικοτόπων και αναδάσωση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απειλών.

kanaria

Φοινικόδασος, Κανάρια Νησιά

Το έργο LIFE PΗΟΕΝΙΧ (κωδικός LIFE22 NAT/ES/101113584) συντονίζει η ισπανική GESPLAN, με εταίρους από την Ελλάδα την ΕΕΠΦ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και την εταιρεία Homeotech, και από την Ισπανία το Cabildo de Gran Canaria, τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας των Καναρίων Νήσων και το Πανεπιστήμιο Λας Πάλμας των Κανάριων Νήσων.

Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στις 6 και 8 Νοεμβρίου 2023, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις δράσεις, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, διοικητικά και διαχειριστικά θέματα, αλλά και πιθανές μελλοντικές προκλήσεις για την υλοποίησή τους. Θα γίνει διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου μέσω επιστημονικών συνεδρίων, ενημερώσεων του κοινού και ενδιαφερομένων μερών, όπως σχολεία, ξενοδοχεία, φορείς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές, αγροτικοί συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις κ.λπ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024