Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσεις11η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ: “Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας”
Ξενοδοχία

11η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ: “Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας”

  • KSEE
  • Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη
  • Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός
  • Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη

Κατά τη διάρκεια της 11ης  Γενικής Συνέλευσης, έλαβε χώρα και ο απολογισμός έργου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος από τη διευθύντρια κα Αγνή Χριστίδου,

Με αθρόα συμμετοχή από πλευράς ξενοδόχων, διενεργήθηκε η 11η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας το περασμένο Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της XENIA 2023.  Με το σύνθημα “Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας”, “ακτινογραφήθηκε” η υφιστάμενη κατάσταση που αντιμετωπίζει το ελληνικό ξενοδοχείο υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, της απουσίας 53.000 θέσεων εργασίας, της υπερφορολόγησης και του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ αποκωδικοποιήθηκαν και οι διεθνείς τάσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κα Καλλιόπη Βέττα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε τα ζητήματα που διαμορφώνουν το σύνθετο περιβάλλον, στο οποίο τα ελληνικά ξενοδοχεία  καλούνται να επιχειρήσουν, δίνοντας έμφαση στον διψήφιο πληθωρισμό, τις πολεμικές συρράξεις που εξελίσσονται σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, τις απαραίτητες  μεταβάσεις που καλείται ο ξενοδοχειακός κλάδος να ικανοποιήσει, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός, καθώς και τις ελλείψεις σε θέσεις εργασίας που βάση της φετινής μελέτης του ΙΤΕΠ ανέρχονται σε 53.000.

Εκτενής αναφορά έγινε και στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο όπου ο κ. Βασιλικός τόνισε πως ο κλάδος είναι ανήσυχος για τη νέα οριζόντια φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων υπενθυμίζοντας πως “η ζήτηση δεν είναι ανελαστική”, μεταφέροντας επίσης την απογοήτευση του κλάδου σε ό,τι αφορά την “εξαιρετικά αδύναμη” ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “οι θέσεις του ΞΕΕ παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες εδώ και μια δεκαετία. Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο τη βραχυχρόνια μίσθωση με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία”.

Τέλος, και παρά τις δυσκολίες, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία προς το μέλλον υπό το πρίσμα της αντοχής και της προσαρμοστικότητας που έχει δείξει ιστορικά ο κλάδος, της θεαματικής
ποιοτικής εξέλιξης που έχει καταφέρει τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως της καλής συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού για την οποία είπε: “Είμαι αισιόδοξος (…) γιατί μιλάμε την ίδια
γλώσσα, γιατί ξέρουμε πως οι αφίξεις και οι τζίροι δεν είναι πλέον οι μονάδες μέτρησης της επιτυχίας του τουρισμού. Τα μεγέθη του παρελθόντος είναι επουσιώδη, οι εξελίξεις του μέλλοντος
είναι απρόβλεπτες, αλλά γνωρίζουμε τις ανάγκες που επιτάσσει η εποχή μας και κυρίως τις αξίες μέσα από τις οποίες θα τις υπηρετήσουμε”.

Ανακοίνωσε επίσης την πρωτοβουλία της HOTREC για τη διοργάνωση συνδιάσκεψης όλων των ευρωπαϊκών φορέων εκπροσώπησης του τουρισμού στην Ρόδο την άνοιξη του 2024 με
μοναδική ατζέντα την κλιματική αλλαγή. Εκδήλωση για την οποία ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την κα Κεφαλογιάννη για τη στήριξή τους, καθώς και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την πρόθεσή του να την χρηματοδοτήσει.

Η υπουργός τουρισμού αναφερόμενη στο θεσμικό ρόλο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος τόνισε ότι αποτελεί τον πολύτιμο συνομιλητή και θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα ευχαρίστησε το ΞΕΕ για την ανεκτίμητη συνεισφορά του στην πρόοδο του ελληνικού τουρισμού, για την αφοσίωση του στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φιλοξενίας που έχει συμβάλλει καίρια, ώστε η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων brands παγκοσμίως. Ακολούθως, αναφέρθηκε στη συμβολή του Επιμελητηρίου στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας συνολικά. Ακόμη η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι “εν όψει της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας που στοχεύουμε να φέρουμε μέσα στο 2024, που θα αφορά στον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών προδιαγραφών των καταλυμάτων, και στην εναρμόνιση του συστήματος κατάταξης σε κατηγορίες κατά τα πρότυπα κατάταξης που προωθούνται από την HOTREC”.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της 11ης  Γενικής Συνέλευσης, διεξήχθη ανάλυση των δράσεων του ΙΤΕΠ από την πρόεδρο του Ινστιτούτου κα Κωνσταντίνα Σβύνου, έγιναν παρουσιάσεις των τριών ομάδων που κέρδισαν τον κύκλο επιτάχυνσης του Capsule T, ενώ παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητριών και μαθητών Γυμνασίου, από την αναπλ. καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ κα Κατερίνα Αργυροπούλου.

ΟΜΙΛΙΑ Προέδρου ΞΕΕ κ. Βασιλικού_251123

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024