Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΠολλαπλά τα προβλήματα στα τουριστικά πλοία από την άρση της αναγνώρισης του ελληνικού νηογνώμονα
ΕΠΕΣΤ – Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας

Πολλαπλά τα προβλήματα στα τουριστικά πλοία από την άρση της αναγνώρισης του ελληνικού νηογνώμονα

Την άμεση αντίδραση της ΕΠΕΣΤ προκάλεσε η είδηση της άρσης της αναγνώρισης του ελληνικού νηογνώμονα, που με επιστολή της προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργο Βουλγαράκη τονίζει τα ακόλουθα. «Οπως γνωρίζετε κ. υπουργέ, ο Ελληνικός Νηογνώμονας παρακολουθεί περίπου…

Την άμεση αντίδραση της ΕΠΕΣΤ προκάλεσε η είδηση της άρσης της αναγνώρισης του ελληνικού νηογνώμονα, που με επιστολή της προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας<...> κ. Γιώργο Βουλγαράκη τονίζει τα ακόλουθα.

«Οπως γνωρίζετε κ. υπουργέ, ο Ελληνικός Νηογνώμονας παρακολουθεί περίπου 5.500 επιβατηγά τουριστικά πλοία και εκδίδει το πρωτόκολλο γενικής επιθεώρησής τους, καθώς και αρκετά μεγάλα γιοτ, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις των Διεθνών Συμβάσεων (SOLAS, LL. MARPOL κ.λπ.) ή της Κοινοτικής Οδηγίας 98/18, στα οποία ο ελληνικός νηογνώμονας εκδίδει τα πιστοποιητικά κλάσεως, τα οποία είναι υποχρεωτικά για τα πλοία της κλάσης των κατηγοριών αυτών. Τυχόν άρση της εξουσιοδότησης, εν μέσω θερινής περιόδου, θα δημιουργήσει σοβαρά και αξεπέραστα προβλήματα στα πλοία των μελών της Ενωσής μας. Πολλά πλοία που θα λήξουν τα πιστοποιητικά κλάσεως ή τα πιστοποιητικά ασφαλείας, θα ακινητοποιηθούν ή θα έχουν σοβαρές καθυστερήσεις ναύλων, με συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση των μελών της Ενωσής μας και επακόλουθο τη δημιουργία προβλημάτων ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους. Η αλλαγή νηογνώμονα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει και άνω των έξι μηνών με επιθεωρήσεις, εγκρίσεις σχεδίων κ.λπ. Είναι επίσης μία πολυδάπανη διαδικασία, λόγω των υψηλών τιμολογίων των Νηογνωμόνων – μελών του IACS, την οποία θα υποστούν οι πλοιοκτήτες, οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν ήδη πληρώσει τα σχετικά τιμολόγια του Ελληνικού Νηογνώμονα για έκδοση πιστοποιητικών και εγκρίσεις σχεδίων και μελετών».

Επίσης, θα εξαναγκαστούμε να εντάξουμε τα πλοία μας σε νηογνώμονες μέλη του IACS, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, δεν διαθέτουν δίκτυο αντιπροσώπων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις τεράστιες καθυστερήσεις σε περιφερειακά λιμάνια (Ρόδος, Κρήτη, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Μύκονος κ.λπ.) σε περιπτώσεις ζημιών ή βλαβών που θα επισυμβούν. Υπάρχουν αυτή την περίοδο σκάφη υπό κατασκευή ή μετασκευή τεράστιων επενδύσεων που πολύ σύντομα οι εργασίες τους ολοκληρώνονται και τα οποία έχει παρακολουθήσει και εξακολουθεί να παρακολουθεί ο ελληνικός Ε.Ν. με σοβαρό κίνδυνο να μην μπορέσουν να πιστοποιηθούν και να δρομολογηθούν. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε κ. υπουργέ όπως σταθμίσετε τις σοβαρές συνέπειες που θα υπάρξουν για τα μέλη της Ενωσής μας και προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των υπηρεσιών του Ε.Ν. προς τα μέλη μας και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα Οργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανανέωση της αναγνώρισης του Ε.Ν., προκειμένου να μην αφανιστεί ένα σημαντικό κομμάτι της ναυτιλίας μας και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού».

Για το ίδιο θέμα έστειλε στον υπουργό επιστολή και η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, περιγράφοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την ελληνική ακτοπλοΐα και τα νησιά η άρση της αναγνώρισης του Ε.Ν. από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ παράλληλα καταλογίζει ευθύνες προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές για ουδετερότητα ή ακόμα και ανταγωνιστικότητα προς τον εθνικό, όπως τον χαρακτηρίζει, νηογνώμονα.

Ενημερώνουμε ότι, ο Ελληνικός Νηογνώμονας (Ε.Ν.), με την από 30.7.2008 ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τα μέλη της Ενωσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την αναγνώρισή του, που έληξε την 3-8-2008, με αποτέλεσμα, πέραν της ημερομηνίας αυτής, να μη δύναται να παρακολουθεί και να εκδίδει πιστοποιητικά κλάσεως και κυβερνητικά πιστοποιητικά ασφάλειας για τα ελληνικά πλοία, που είναι ενταγμένα στην κλάση του.

Ο Ελληνικός Νηογνώμονας έχει ενταγμένα στην κλάση του πλέον των 100 επιβατηγών πλοίων και πορθμείων, τα οποία είναι δρομολογημένα προς εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Σύμφωνα με την ΕΕΑ, τα πλοία αυτά «μεσούσης της θερινής περιόδου παραμένουν ακάλυπτα από 3-8-2008, από πλευράς πιστοποίησης, σε θέματα ασφάλειας, ενώ, σε όποια από αυτά λήγουν τα πιστοποιητικά κλάσεως και ασφάλειας, θα πρέπει να σταματήσουν την εκτέλεση των πλόων τους και να παραμείνουν σε ακινησία επί αρκετούς μήνες, μέχρι να πιστοποιηθούν από άλλους αναγνωρισμένους Νηογνώμονες σε θέματα κλάσεως ή από τον ΚΕΕΠ σε θέματα ασφάλειας».

Η επιστολή της ένωσης, που υπογράφουν ο πρόεδρος, Απόστολος Βεντούρης, και ο γενικός γραμματέας, Χρήστος Λιούλιος, παρουσιάζει αναλυτικά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα νησιά από την άρση της αναγνώρισης του ελληνικού νηογνώμονα:

«Οπως αντιλαμβάνεστε, η πολύμηνη ακινησία των ακτοπλοϊκών πλοίων θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των θαλάσσιων συγκοινωνιακών αναγκών της Ελλάδος. Επιπροσθέτως, η αναγκαστική αλλαγή κλάσεων από τον Ε.Ν. σε άλλο νηογνώμονα μέλος του IACS, εκτός από χρονοβόρα, θα είναι και πολυδάπανη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση των μελών μας. Το ανωτέρω επιπλέον κόστος θα μετακυλιστεί στο ναύλο, με περαιτέρω αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι το γεγονός ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας διαθέτει ευρύτατο δίκτυο αντιπροσώπων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με αποτέλεσμα τη μέχρι σήμερα άμεση επέμβαση των επιθεωρητών του, σε περιπτώσεις ζημιάς ή βλαβών των πλοίων, γεγονός το οποίο δημιουργούσε τις προϋποθέσεις αποφυγής καθυστερήσεων κατά την ταχεία επανένταξη των επιβατηγών πλοίων στα δρομολόγιά τους.

Είναι γνωστό ότι οι υπόλοιποι αναγνωρισμένοι νηογνώμονες – μέλη του IACS δεν διαθέτουν εξειδικευμένους επιθεωρητές σε όλη τη νησιωτική ελληνική επικράτεια ή μόνο στα κεντρικά γραφεία τους, του Πειραιά, και η οποιαδήποτε μετακίνηση επιθεωρητού τους από τον Πειραιά προς τη νησιωτική περιφέρεια επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις στην επανένταξη των πλοίων στα δρομολόγιά τους, με τις απευκταίες συνέπειες για την αξιοπιστία εκτέλεσης των δρομολογίων της ακτοπλοΐας.

Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι κάποιοι Νηογνώμονες – μέλη του IACS δεν δέχονται στην κλάση τους (αρχική ένταξη) πλοία μεγάλης ηλικίας, όπως είναι αρκετά πλοία της ακτοπλοΐας μας, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών, εξ αυτού του γεγονότος, να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκτέλεση τόσο των ελεύθερων όσο και των δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας».

«Συνεπώς, παρακαλούμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλοι οι προαναφερόμενοι λόγοι και οι συνέπειες που τυχόν θα υπάρξουν σε περίπτωση άρσης της εξουσιοδότησης του Εμπορικού Νηογνώμονα από την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει η ΕΕΑ και προσθέτει:

«Τα περισσότερα κράτη (βλ. Αγγλία), όταν αναφέρονται στο νηογνώμονά τους (Lloyd`s Register of Shipping), ίστανται όρθιοι και θεωρούν τιμή τους να ασχολούνται και να βοηθούν αυτόν, σε αντίθεση με την ουδετερότητα ή ανταγωνιστικότητα που επιδεικνύουν οι αρμόδιες προς τούτο κρατικές αρχές μας, προς τον εθνικό μας Νηογνώμονα (Ε.Ν.)».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024