Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: Ο τουρισμός ανακάμπτει από τις ρωσικές κυρώσεις
Αύξηση αφίξεων

Κύπρος: Ο τουρισμός ανακάμπτει από τις ρωσικές κυρώσεις

Ο τουρισμός στη Κύπρο κινείται αυξητικά, κατά 8% σε σχέση με την πολύ καλή τουριστική σεζόν του 2019.

Ο τουρισμός στην Κύπρο φαίνεται να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία καθώς μέχρι τώρα το 2023 κινείται αυξητικά, κατά 8% σε σχέση με την πολύ καλή τουριστική σεζόν του 2019. Ωστόσο, κάποιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας με την Κυβέρνηση της χώρας καλείται να τις στηρίξει ώστε να μην κλείσουν και να οδηγηθούν πολλοί εργαζόμενοι στην ανεργία.

Αυτό καταγράφηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κατά τη συζήτηση του θέματος των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα του τουρισμού στην παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε πως η Κύπρος με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ δύναται να βοηθήσει εκείνες τις επιχειρήσεις που πλήττονται θανάσιμα από τις ρωσικές κυρώσεις και συνεπώς δημιουργούν ανεργία.

Είπε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει πλάνο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων και όχι κατ΄ ανάγκη με οικονομικούς πόρους. «Απαιτήσαμε από την Κυβέρνηση να ανοίξει ένα διάλογο κυρίως με τον τουριστικό τομέα, και όχι μόνο, για το πώς επηρεάζονται και να δώσει ένα πλάνο στήριξης τους», είπε.

Σημείωσε πως δεν είναι πολλές αυτές οι επιχειρήσεις, ωστόσο θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν αυτές οδηγηθούν σε στάση πληρωμών ή κλείσουν, καθώς οι πλείστες από τις επιχειρήσεις αυτές είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος και συνεπώς θα δημιουργηθούν άνεργοι.

Μιλώντας στην επιτροπή, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής είπε πως οι επιπτώσεις στον τουρισμό διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις άμεσες με τη διακοπή της τουριστικής κίνησης από Ρωσία και Ουκρανία και τις δευτερογενείς με την αύξηση του κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων και γενικότερα την άνοδο των τιμών.

Όπως είπε η Κύπρος έχει πληγεί και από τις άμεσες και και από τις δευτερογενείς γιατί το ποσοστό της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς ήταν ιδιαίτερα ψηλό, προσθέτοντας ότι το 2019 το ποσοστό των τουριστών από τις δύο αυτές αγορές έφτασε τις 876 χιλιάδες, που ήταν το 22% των αφίξεων.

Είπε πως κάποιες επιχειρήσεις είχαν εστιάσει στη ρωσική και ουκρανική αγορά κατά 100%, και συνεπώς υπήρξε πρόβλημα από την εξάρτηση αυτή.

Ανέφερε πως πέρσι ακολουθήθηκε μια πολιτική να μην υπάρξει πολιτική στήριξη στις επιχειρήσεις και θεωρήθηκε ευκαιρία να αλλάξει το τουριστικό μίγμα κάτι το οποίο ήταν σωστό. Πρόσθεσε πως όντως υπήρξε και υπάρχει πρόβλημα ακόμη και βιωσιμότητας και για αυτό υπάρχουν κάποια σχέδια για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, όπως το σχέδιο της ψηφιακής αναβάθμισης και άλλα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής είπε πως υπάρχει πολιτική βούληση για στήριξη της κάθε επιχείρησης, και πρόσθεσε πως θα κινηθεί το Υφυπουργείο και προς την ΕΕ καθώς το ένα σχέδιο που περιμένουν έγκριση από το αρμόδιο τμήμα αφορά σε ευρωπαϊκό κονδύλι.

Ωστόσο, ο κ. Κουμής ανέφερε πως οι αφίξεις φέτος παρουσιάζουν αύξηση 38% σε σχέση με πέρσι και σημείωσε πως από πέρσι προτιμήθηκε να μην ακολουθηθεί εξειδικευμένη στήριξη γιατί καλύπτονταν η απώλεια της ρωσικής αγοράς.

Είπε επίσης πως έγινε προσπάθεια να γίνει διασπορά του κινδύνου, και χαρακτήρισε υγιή την περσινή πολιτική που εφαρμόστηκε. Όπως είπε, ο τουρισμός φαίνεται να μένει έξω από μικροπολιτικές και πως οι αγορές για τις οποίες έγιναν επενδύσεις μεγαλώνουν σε σημαντικούς ρυθμούς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως το Υφυπουργείο είναι σε άμεση και καθημερινή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις και την αγορά, δεν εφησυχάζεται και συνεχίζει την προσπάθεια τόσο για την περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου, όσο και τη διείσδυση σε νέες αγορές.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, παρέχουμε σχέδια επιδοτήσεων για να καταστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις ακόμη πιο ανταγωνιστικές, όπως το σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης, το σχέδιο επιχορήγησης για βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας, ενώ περιμένουμε έγκριση για εξαγγελία σχεδίου που αφορά στην βελτίωση των υποδομών για υπηρεσίες ευεξίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε πως ακούσαμε με ικανοποίηση από τον Υφυπουργό ότι για το 2023, μέχρι και σήμερα, παρατηρείται αύξηση του τουριστικού ρεύματος περίπου 8% σε σύγκριση με το 2019, κάτι που σημαίνει πως παρά το γεγονός ότι έχει πληγεί ο κλάδος του τουρισμού, υπάρχει αναπλήρωση του χαμένου τουριστικού προϊόντος από τη Ρωσία, από άλλες χώρες και για αυτή την επιτυχία πιστώνουμε αναλόγως και την παρούσα διακυβέρνηση αλλά και την προηγούμενη.

Ο κ. Παντελίδης σημείωσε με ικανοποίηση όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από τη χώρα μας σε σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις κυρώσεις, και πρόσθεσε ότι έχει μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα που δίνει τη δυνατότητα ακόμη καλύτερης αξιολόγησης. Σημειώνουμε, συνέχισε, με ικανοποίηση το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών όλοι ανεξαιρέτως οι κλάδοι της οικονομίας ανακάμπτουν αλλά την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί και έχουμε καταθέσει την έκκληση προς την Κυβέρνηση ώστε να αρχίσει να εξετάζει και εξατομικευμένα τέτοιου είδους ζητήματα.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη είπε πως στηρίζουν το αίτημα των επιχειρήσεων για στήριξη ευρωπαϊκή και κρατική. Την ίδια στιγμή, είπε, το κόμμα του στηρίζει το άνοιγμα σε νέες αγορές όπως είναι η Ελλάδα.

Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο τουριστικό δόγμα Κύπρου και Ελλάδας που θα περιλαμβάνει την ακτοπλοϊκή σύνδεση, η αφαίρεση των φόρων αεροδρομίων μεταξύ των δύο χωρών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αντληθούν τουρίστες από το εξωτερικό σε ένα νέο πακέτο Ανατολικής Μεσογείου που θα περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023