Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΕθνικό Συμβούλιο Τουρισμού: Συνεχίζεται η αναμονή για την εύρεση λύσεων στα προβλήματα

Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού: Συνεχίζεται η αναμονή για την εύρεση λύσεων στα προβλήματα

Χωρίς νέες εξελίξεις στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο του τουρισμού ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, μετά την λήξη της οποίας ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος επανέλαβε […]

Χωρίς νέες εξελίξεις στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο του τουρισμού ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού<...>, μετά την λήξη της οποίας ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ουσιαστικά τα όσα είχε παρουσιάσει πριν δεκατρείς ημέρες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος το υπουργείο δεν αναμένεται να έχει αντικειμενική εικόνα για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην τουριστική αγορά μετά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 πριν από τις αρχές Μαρτίου δεδομένου ότι η ειδική Επιτροπή που ανέλαβε να εκτιμήσει τις ζημιές στον ελληνικό τουρισμό από την 11η Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση ήταν η δημιουργία μιας μόνιμης Γραμματείας από μέλη του Συμβουλίου υποστηριζόμενη επιπρόσθετα από εξειδικευμένα στελέχη του ΕΟΤ ώστε να υπάρξει πλήρης ουσιαστική υποστήριξη και λειτουργία του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού. Παράλληλα συζητήθηκαν τα θέματα της τουριστικής πολιτικής που προτείνει το υπουργείο να υλοποιηθούν στην τριετία 2002 – 2004.

Επίσης, για την ενίσχυση και τη διευκόλυνση του θαλάσσιου τουρισμού ο υπουργός ανακοίνωσε τη μετάθεση για ένα χρόνο της πληρωμής τελών στις μαρίνες. Αναφέρθηκε επίσης και στις μειώσεις των τελών χρήσης αερολιμένων που ισχύουν από την αρχή του έτους.

Άρση επενδυτικών αντικινήτρων

Προωθούνται μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές που στοχεύουν στην κατάργηση των αντικινήτρων για τουριστικές επενδύσεις και επιδιώκουν την απλοποίηση των υφισταμένων διαδικασιών αδειοδότησης είτε αφορούν τον ΕΟΤ, είτε το ΥΠΕΧΩΔΕ είτε άλλη υπηρεσία.

"Είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να διαμορφώσουμε διαδικασίες που θα ξεπεράσουν οριστικά τους εγκλωβισμούς και τις ακυρώσεις του παρελθόντος που εκ των πραγμάτων αντικειμενικά υπάρχουν στην κείμενη νομοθεσία και στις κείμενες διαδικασίες για να ξεμπλοκαριστούν μια σειρά από επιθυμίες, στόχοι, επενδύσεις, φιλοδοξίες ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στο πλαίσιο της τριετούς τουριστικής πολιτικής βασικό στόχο αποτελεί η επίτευξη της μέγιστης επικοινωνιακής πολιτικής. Από την πλευρά του υπουργείου για τη χρηματοδότηση της διαφήμισης στο εξωτερικό θα διατεθούν φέτος 10,6 δισ. δρχ. Σχεδιάζεται ολοκληρωμένη προβολή της Ελλάδας διεθνώς με στόχο την αύξηση των τουριστικών μεγεθών. Το υπουργείο μελετά ειδική προβολή της χώρας στις ΗΠΑ όπου φιλοδοξεί να "κτίσει" εκ νέου την επικοινωνιακή παρουσία της Ελλάδας. Εξάλλου λαμβάνονται μέτρα εισόδου αγοράς στην Κίνα όπου ήδη γίνονται επαφές κυρίως λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 από τη χώρα.

Εκτός του καλοκαιρινού τουρισμού προωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και άλλες μορφές τουρισμού όπως ο οικολογικός, ο συνεδριακός, ο αθλητικός και ο εναλλακτικός.

Ερωτηθείς για την πορεία του Συνεδριακού Κέντρου της Αθήνας ο υπουργός παρουσιάστηκε καθησυχαστικός αναφέροντας ότι το θέμα μελετάται σε τρία επίπεδα, βρίσκονται σε συνεννοήσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την απαραίτητη αλλαγή χρήσης της γης και αναπτύσσουν παράλληλα συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην μετέπειτα πορεία του χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Όσον αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προβλέπεται η συστηματική αξιοποίηση τους υπέρ του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την Αττική, υπάρχουν σχέδια προβολής και των άλλων ελληνικών ολυμπιακών πόλεων. Με αφορμή εξάλλου τη διοργάνωση των παραολυμπιακών Αγώνων ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στην ειδική πολιτική ένταξης στη τουριστική δραστηριότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ολυμπιακοί αγώνες

Ερωτηθείς για την ικανότητα κάλυψης από πλευράς των ξενοδοχείων της Αττικής των αναγκών φιλοξενίας που θα προκύψουν στους αγώνες του 2004, υποστήριξε ότι έναντι των 16.000 απαιτουμένων δωματίων για την Ολυμπιακή "οικογένεια" έχουν ήδη εξασφαλιστεί 13.000 και υπολείπονται 3.000 δωμάτια προς κάλυψη.

Η εξεύρεση αυτών των δωματίων, όπως είπε, θα επιτευχθεί μέσω 1.200 δωματίων νέων ξενοδοχείων που θα δημιουργηθούν με πάσα βεβαιότητα στην Αττική, περίπου 800 δωμάτια μέσω των προγραμμάτων της "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" και άλλων υποδομών του Δημοσίου καθώς και άλλων 1.200 δωματίων σε νέα ξενοδοχεία, οι αιτήσεις για τη δημιουργία των οποίων αξιολογούνται και οι πιθανότητες αποπεράτωσής τους είναι αυτή τη στιγμή της τάξης του 70% έως 80%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι μέρος του "ελλείμματος" μπορεί να καλυφθεί και μέσω της αύξησης του ποσοστού του δυναμικού που έχουν δεσμεύσει οι ξενοδόχοι στις συμβάσεις τους με την "Αθήνα 2004", από 80% σε 90%.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024