Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠρωτόκολλο συνεργασίας σε διάφορους τομείς υπέγραψαν Αθήνα και Μόσχα

Πρωτόκολλο συνεργασίας σε διάφορους τομείς υπέγραψαν Αθήνα και Μόσχα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε θέματα Τουρισμού, Πολιτιστικών σχέσεων, Οικονομικής συνεργασίας κ.τ.λ. υπέγραψαν η Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δήμαρχος της Μόσχας, κ. Γιούρι Λουσκόφ, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης […]

Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε θέματα Τουρισμού, Πολιτιστικών σχέσεων, Οικονομικής συνεργασίας κ.τ.λ. υπέγραψαν<...> η Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δήμαρχος της Μόσχας, κ. Γιούρι Λουσκόφ, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα η κ. Μπακογιάννη. Μάλιστα, ο κ. Λουσκόφ απένειμε στη Δήμαρχο Αθηναίων το Μετάλλιο του Δήμου της Μόσχας.

Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Δήμαρχος της Μόσχας προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:
“Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στην Μόσχα την αντιπροσωπεία από την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Με τις προσπάθειες του Δήμου μας και του Δήμου Αθηνών και προσωπικά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, αναπτύσσεται η συνεργασία μας. Η συνεργασία αυτή συμπληρώνεται με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στηρίζεται στην ιστορική, θα έλεγα στην παραδοσιακή, φιλία μεταξύ των δύο λαών και πηγάζει και από τις κοινές μας αξίες, τις αξίες που ήρθαν στη Ρωσία από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα θέλω να πω ότι προωθούμε την περαιτέρω συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα. Αυτή η συνεργασία αποδίδει, αυξήθηκε το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών μας κατά δυόμισι φορές, ελήφθη απόφαση ανέγερσης ελληνικού εμπορικού κέντρου με την ονομασία `Ελλάς` στη Μόσχα, το οποίο θα στεγάσει διανομείς ελληνικών προϊόντων και αυτό επίσης θα συμβάλει στην άνοδο των διμερών μας συναλλαγών.

Συζητήσαμε σήμερα θέματα δημιουργίας δύο Οίκων, του `Οίκου Αθηνών` στη Μόσχα και του `Οίκου Μόσχας` στην Αθήνα. Αυτοί οι Οίκοι θα προσφέρουν πολλά στη συνεργασία μας σ` όλους τους τομείς, από τον επιχειρηματικό έως και τον πολιτιστικό και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των Διασπορών, της ρωσικής στην Ελλάδα και της ελληνικής στη Ρωσία αντιστοίχως. Συμφωνήσαμε για την περαιτέρω προώθηση των συναλλαγών στον τουριστικό τομέα και χαιρετίζουμε την απόφαση να δημιουργηθεί μεγάλο ελληνικό περίπτερο στην προσεχή τουριστική έκθεση Μόσχας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με παράκληση της Ελληνικής Πρεσβείας, θα συμβάλουμε στην επίλυση του ζητήματος στέγασης του Ελληνικού Προξενείου, που θα μας βοηθήσει κι εμάς, εκ μέρους του, να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα.

Υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, που συζητήσαμε στα πλαίσια των συνομιλιών μας και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην ατμόσφαιρα της συνεργασίας μας, που εντάσσεται στα πλαίσια των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών μας. Με μεγάλη μου χαρά, εγκάρδια, καλωσορίζω και άλλη μια φορά την κ. Μπακογιάννη εδώ στη Μόσχα και πιστεύω ότι η επίσκεψή της και το πρωτόκολλο που υπογράψαμε σήμερα, θα συμβάλουν αναμφισβήτητα στην ανάπτυξη των επαφών μας“.

Και η απάντηση της κ. Μπακογιάννη είχε ως εξής:

“Κύριε Δήμαρχε, και για μας, για όλη την αντιπροσωπεία και για μένα προσωπικά, είναι μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε σήμερα στη Μόσχα, σε μια πόλη με την οποία η Αθήνα συνδέεται ποικιλοτρόπως και σε διάφορα επίπεδα. Εμείς στην Αθήνα νιώθουμε ιδιαίτερα κοντά στη Μόσχα. Δεν μας συνδέουν μόνο οι παραδοσιακοί ιστορικοί δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ των δυο λαών, αλλά και η βούληση των πολιτών μας να έρθουν πιο κοντά. Χαίρομαι ιδιαιτέρα για την δική μας συνάντηση και πιστεύω ότι κάναμε σημαντικά βήματα για τη συγκεκριμενοποίηση των στόχων μας και για τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουμε. Ξέρουμε πολύ καλά τους στόχους μας και θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι βασικά είναι δυο: να φέρουμε κοντύτερα τους λαούς μας σε πολιτιστικό επίπεδο και να αυξήσουμε σημαντικά τις επιχειρηματικές μας σχέσεις.

Έχουμε ήδη αναπτύξει το πρόγραμμα των επιμέρους κινήσεων και έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια και για τις δυο πλευρές. Aρα αυτές οι δυο αποφάσεις τις οποίες λάβαμε σήμερα, το πρωτόκολλο συνεργασίας αλλά και τη δημιουργία αυτών των δυο “σπιτιών” της Αθήνας και της Μόσχας, που θα στεγάσουν και επιχειρηματίες και πολιτιστικές δράσεις και τα γραφεία της διασποράς, θα μπορέσουν ακριβώς να αποτελέσουν την απαραίτητη γέφυρα για να προχωρήσουμε πιο πολύ στους στόχους μας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την ίδρυση του εμπορικού κέντρου εδώ στη Μόσχα. Και είμαι βεβαία ότι χάρη σ` αυτό το εμπορικό κέντρο την επόμενη φορά θα υπάρχουν πολύ περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην πόλη σας.
Να ευχηθώ επίσης καλή επιτυχία στη Μόσχα στην προσπάθεια της να αναλάβει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012. Η Αθήνα δεν δικαιούται, ως γνωστό, να πάρει θέση, δικαιούμαστε όμως να ευχόμαστε κάθε επιτυχία”.

Στη συνέχεια η Δήμαρχος Αθηναίων είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποδεχόμενος την κ. Μπακογιάννη, τόνισε:

“Σας καλωσορίζω εγκάρδια στη Μόσχα και στο υπουργείο Εξωτερικών. Η επίσκεψή σας εδώ πραγματοποιείται κατόπιν προσκλήσεως του Δήμου Μόσχας, αλλά είναι μόνο ένα μέρος των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας σε διαφόρους τομείς. Τον Δεκέμβριο καλωσορίσαμε εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπογράψαμε σειρά σημαντικών συμφωνιών και πολιτικών διακηρύξεων, μεταξύ των οποίων και η κοινή δήλωση καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κοινό σχέδιο δράσης, ενώ έγινε περιεκτική ανταλλαγή απόψεων. Αναμένουμε την επίσκεψη εδώ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια για τους εορτασμούς της 60ης επετείου της Νίκης. Οι σχέσεις μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Μόσχας, μεταξύ των πόλεων της Θεσσαλονίκης και της Αγίας Πετρούπολης, συμβάλλουν πάρα πολύ στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Σας καλωσορίζουμε”.

Απαντώντας η κ. Μπακογιάννη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε ξανά στη Μόσχα, καλεσμένοι του Δήμου Μόσχας, με τον οποίο οι σχέσεις μας είναι ιδιαίτερα στενές και συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Σας μεταφέρω και τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη. Και οι δύο στέλνουν τους χαιρετισμούς τους και πιστεύουν ότι η συνεργασία θα προχωρήσει ακριβώς στις βάσεις τις οποίες θέσατε κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του κ. Καραμανλή”.

Το απόγευμα η Δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκε με τον υπουργό Αθλητισμού κ. Βιτσέσλαβ Φέτισοφ, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Μιχαήλ Φραντκόφ και με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Γεβγένι Πριμακόφ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024