Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙΝΚΑ: Έρευνα αποκαλύπτει τις ακριβότερες και τις φθηνότερες πόλεις της Ελλάδας

ΙΝΚΑ: Έρευνα αποκαλύπτει τις ακριβότερες και τις φθηνότερες πόλεις της Ελλάδας

Τα Χανιά, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος είναι οι ακριβότερες πόλεις της Ελλάδος, ενώ φθηνότερες αναδεικνύονται σύμφωνα με την έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), η Πάτρα, […]

Τα Χανιά, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος είναι οι ακριβότερες πόλεις της Ελλάδος, ενώ φθηνότερες αναδεικνύονται σύμφωνα<...> με την έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), η Πάτρα, Λιβαδειά και ο Πειραιάς.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, το κόστος ζωής έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο αντίστοιχο με το μέσο εισόδημα και αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί αφενός λόγω της λήξης του παγώματος τιμών (το οποίο ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται `αμφιλεγόμενο`) και αφετέρου λόγω των πιέσεων στις τιμές που προκαλούνται ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων. Το Ινστιτούτο καλεί τη νέα κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της στην αδιαφάνεια της αγοράς και στη συνακόλουθη αδυναμία ενεργοποίησης των ανακλαστικών των καταναλωτών.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνονται διαφορές τιμών πανελλαδικά για το ίδιο προϊόν που φτάνουν στο 327%. Το φαινόμενο αυτό, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, δεν είναι περιπτωσιολογικό, καθώς οι διαφορές τιμών από κατάστημα σε κατάστημα και από πόλη σε πόλη κυμαίνονται μεταξύ 67%-93% σε ένα βασικό καλάθι αγορών.

Οι διαφορές αυτές των τιμών μεγιστοποιούνται στις τυχαίες συγκρίσεις αλλά και στις συγκρίσεις μεταξύ των πρωτευουσών νομών και των ημιαστικών περιοχών. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει μια σταθερή διαφορά άνω του 14%, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει το 35%. Ως παράδειγμα αναφέρεται η σύγκριση των τιμών μεταξύ της Ερμούπολης Σύρου και της Πάρου, Μυκόνου και Σαντορίνης ή η σύγκριση μεταξύ Αγρινίου και Παράβολας.

Το ΙΝΚΑ εξάλλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει και των Ολυμπιακών αγώνων, επισημαίνοντας ότι η νοοτροπία του `πλιάτσικου` φαίνεται πως αρχίζει να κυριαρχεί σε τμήμα της αγοράς. Όπως διαπιστώνει, πολιτικές εναρμονισμένων πρακτικών, πακέτων προϊόντων, αυξήσεις τιμών κ.α παρατηρούνται ήδη στις αερομεταφορές, στην κινητή τηλεφωνία και στις νέες εταιρίες παροχής σταθερής τηλεφωνίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024