Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι εξαγγελίες της Ν.Δ. για τον τουρισμό
Αντ. Σαμαράς: Στροφή του τουρισμού στις συνέργειες με άλλους κλάδους της οικονομίας

Οι εξαγγελίες της Ν.Δ. για τον τουρισμό

Προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου σε 4,5%, πλήρης άρση του καμποτάζ και εκπόνηση νέας στρατηγικής αερομεταφορών είναι μερικές από τις εξαγγελίες της ΝΔ για τον τουρισμό.

Συντελεστή ΦΠΑ 4,5% στο σύνολο του τουριστικού πακέτου και επέκταση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου και στα νησιά του Ιονίου, θα προσπαθήσει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Αντώνη Σαμαρά στην 1η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Metropolitan Expo, κατά τη διάρκεια της 43ης xenia.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του: “Εκείνο που ίσως ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, είναι το πόσο καλύτερα μπορούν να πάνε τα πράγματα για την Ελλάδα, αν αξιοποιήσει σωστά το τουριστικό της προϊόν. Γιατί υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Προς τέσσερις κατευθύνσεις:
– Στροφή στην ποιότητα.
– Διαφοροποίηση στρατηγικών για την προσέγγιση διαφορετικών τουριστικών κοινών.
– Στροφή σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού.
– Στροφή στις συνέργειες με άλλους κλάδους της οικονομίας.

Όλα αυτά ήδη γίνονται σε κάποιο από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η οποία πολύ συχνά όχι μόνο μένει αβοήθητη από το κράτος. Αλλά νιώθει να πολεμιέται από το κράτος. Νιώθει το κράτος αντίπαλο όχι σύμμαχο… Το τονίζω: έχω απόλυτα τη συναίσθηση, ότι ο τουρισμός δεν αντιμετωπίστηκε ως προτεραιότητα. Και πολλές φορές αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία. Κάποιες στιγμές με αναλγησία. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και θα το σταματήσουμε. Πολύ σύντομα. Ο αναπροσανατολισμός και η αναβάθμιση στο τουριστικό μας προϊόν, θα γίνουν βασική προτεραιότητα της δικής μας διακυβέρνησης. Και θα προχωρήσουν πιο συστηματικά, και πιο προγραμματισμένα. Όλα αυτά θα καταστήσουν τον ελληνικό τουρισμό ακόμα πιο ανταγωνιστικό διεθνώς και τη συμβολή του στην ελληνική οικονομία ακόμα πιο δυναμική”.
 
Τα μέτρα προτεραιότητες της Ν.Δ. συνοψίζονται στον εξής “δεκάλογο”:
 1. Συγκρότηση ξεκάθαρα αυτοτελούς Υπουργείου Τουρισμού για την θεσμική του εκπροσώπηση -δίπλα και υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού.
2. Σύσταση εταιρείας μάρκετινγκ με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
3. Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού και κάλυψη των κενών σε υποδομές, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και συνεδριακές εγκαταστάσεις.
4. Προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, σε 4,5% και διατήρηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά του Αιγαίου, με επέκταση της ρύθμισης και για τα νησιά του Ιονίου.
5. Πλήρης άρση του καμποτάζ.
6. Μείωση της γραφειοκρατίας για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.
7. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
8. Εκπόνηση νέας στρατηγικής αερομεταφορών, με μείωση των τελών στα αεροδρόμια της χώρας.
9. Άμεση εφαρμογή όσων ρυθμίζει ο νόμος για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
10. Εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της ως τουριστικός προορισμός.
 
“Προϋπόθεση για να πετύχουν όλα αυτά: να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τουρισμός αποτελεί συλλογική, εθνική προτεραιότητα”, τόνισε ο κ. Σαμαράς. “Έχουμε ήδη προτείνει από τον Αύγουστο, τη σύναψη ‘Συμβολαίου Καλής Πίστης και Συνεργασίας’ ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του τουρισμού, ώστε να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου. Πρόσφατα, με αφορμή την κάμψη της εμπορικής και τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, λόγω των καθημερινών διαδηλώσεων, προτείναμε τη σύναψη αντίστοιχου ‘Μορατόριουμ για την Αθήνα’, με σκοπό την εξομάλυνση των συνθηκών στο κέντρο μέχρι τις γιορτές, ως αναγκαία συνθήκη για να τονωθεί ο τουρισμός.
 
Ξέρουμε ότι η Ελλάδα, που τόσο δοκιμάζεται σήμερα, μπορεί, όχι απλώς να ευημερήσει, αλλά να γίνει ηγέτιδα δύναμη σε πολλούς κλάδους. Ο τουρισμός είναι ένας απ’αυτούς. Είναι ίσως ο πρώτος απ’αυτούς. Κι έχει αποδείξει το δυναμισμό του ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει παγκοσμίως ηγέτιδα στον τομέα του τουρισμού. Για να το επιτύχουμε αυτό χρειάζεται σχέδιο και σκληρή δουλειά”.

Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Γιώργο Τσακίρη, στην 1η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024