Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠαραδόθηκε στους επισκέπτες το τζαμί Σουλεϊμανιγιέ
Κορυφαίο έργο της οθωμανικής αρχιτεκτονικής το τζαμί Σουλεϊμανιγιέ

Παραδόθηκε στους επισκέπτες το τζαμί Σουλεϊμανιγιέ

Ανοιχτό και πάλι -ύστερα από τρία χρόνια- για όλους τους επισκέπτες το τζαμί Σουλεϊμανιγιέ, στην Κωνσταντινούπολη.

Το τζαμί Suleymaniye, στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από αναστήλωση που κράτησε τρία χρόνια, άνοιξε ξανά τις πύλες του για τους επισκέπτες της Πόλης και τους μουσουλμάνους που επιθυμούν να προσευχηθούν σ’αυτό.

Στην αίθουσα προσευχής, που στέφεται από ένα μεγαλειώδη κεντρικό τρούλο, το ύψος του οποίου είναι ακριβώς διπλάσιο της διαμέτρου του, τα διακοσμητικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν στο ελάχιστο, προκειμένου να τονισθεί η εκπληκτική τοιχοποιία της. Το μιχράμπ είναι διακοσμημένο με κάποια από τα πιό θαυμαστά πλακίδια που έχουν παραχθεί ποτέ στο Ιζνίκ, των οποίων οι παραστάσεις είναι λουλούδια σε έντονους τόνους του μπλε και του κόκκινου.

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα έργα του Mimar Sinan, ένα κορυφαίο έργο της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, που δεσπόζει επί πέντε αιώνες με την ομορφιά του στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1558 και κατασκευάστηκε με προοπτική να αντέχει σε σεισμούς μέγεθους 7-8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η κύρια είσοδος του τεμένους οδηγεί σ’έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο που περιβάλλεται από μαρμάρινες και γρανιτένιες κολόνες, στον οποίο η κυρίαρχη αίσθηση είναι αυτή της ηρεμίας και της αρμονίας. Οι 4 κομψοί μιναρέδες, στην άκρη της αυλής, πιστεύεται ότι συμβολίζουν τη θέση του Σουλεϊμάν ως τέταρτου Οθωμανού κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι δέκα εξώστες τους συμβολίζουν τη θέση του ως δέκατου κυβερνήτη από το Οσμάν. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι περίτεχνα διακοσμημένα με φιλντίσι και σεντέφι και το φως φιλτράρεται μέσα από τα έξοχα υαλογραφήματά τους.

Το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν βρίσκεται στον κήπο πίσω από το τζαμί. Είναι το μεγαλύτερο από όσα σχεδίασε ο Σινάν, με διπλό τρούλο (ένα από τα χαρακτηριστικά των έργων του), διακοσμημένο με υπέροχα πλακίδια. Το μαυσωλείο της Ρωξελάνης, συζύγου του Σουλεϊμάν, είναι μικρότερο, αλλά ο διάκοσμος του είναι πιο εντυπωσιακός.

Ο σεμνός τάφος του Σινάν βρίσκεται στα βόρεια της πλατείας. Ο Μιμάρ Σινάν γεννήθηκε το 1489 και μπήκε στο παλάτι του Σελίμ Α΄ ως γενίτσαρος. Σε ηλικία 48 χρόνων διορίστηκε αυτοκρατορικός αρχιτέκτονας και πιστεύεται ότι σχεδίασε 321 κτήρια, ανάμεσα στα οποία 42 τεμένη στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αγία Σοφία ήταν πηγή έμπνευσης και εμμονή του και θεωρούσε το τέμενος Σελιμιέ στην Ανδριανούπολη αριστούργημά του, γιατί ο τρούλος του ήταν μεγαλύτερος από αυτόν της μεγαλόπρεπης εκκλησίας του Ιουστινιανού. Πέθανε το 1588.

Το τέμενος έχει εκληκτική θέα στο προαύλιο του υπολοίπου συγκροτήματος, το οποίο περιλαμβάνει σχολεία, ενα ψυχιατρείο, δημόσια κουζίνα, αγορά, λουτρά (χαμάμ) και μια ιατρική σχολή.

Αναδημοσίευση από το ΕΝ ΛΕΥΚΩ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024