Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ ΠΟΕΤ καλεί τον τουριστικό κόσμο να συσπειρωθεί

Η ΠΟΕΤ καλεί τον τουριστικό κόσμο να συσπειρωθεί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) ορμώμενη από διάφορα δημοσιεύματα, συνεντεύξεις ανθρώπων της εξουσίας και των υπευθύνων των επιχειρηματικών τουριστικών φορέων έδωσε στην δημοσιότητα τις θέσεις της για την κατάσταση του τουριστικού γίγνεσθαι της χώρας μας…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) ορμώμενη από διάφορα δημοσιεύματα, συνεντεύξεις ανθρώπων της εξουσίας και των υπευθύνων<...> των επιχειρηματικών τουριστικών φορέων έδωσε στην δημοσιότητα τις θέσεις της για την κατάσταση του τουριστικού γίγνεσθαι της χώρας μας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της, ο Πρωθυπουργός της χώρας σε ομιλία του στην γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ εκτός των άλλων ανέφερε, αυτό που και πολλοί Κυβερνητικοί παράγοντες προβάλλουν ως άλλοθι, την πολυδιάσπαση του ιδιωτικού τομέα ως την βασική αιτία των προβλημάτων ενώ δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις ανεπάρκειες του Δημοσίου, που έχει τη δυνατότητα και την αρμοδιότητα άσκησης της τουριστικής πολιτικής.

Τίθενται έτσι εύλογα, συνεχίζει η ΠΟΕΤ, τα παρακάτω ερωτήματα για τις παραλείψεις του Δημόσιου τομέα, οι οποίες δημιουργούν αναστάτωση στον τουριστικό κλάδο.

  • Ποιος ευθύνεται για την διάλυση του ΕΟΤ και την εκ νέου δομή του με δύο πλέον κέντρα εξουσίας;
  • Γιατί το ύψος των κρατικών κονδυλίων για προβολή και διαφήμιση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όχι μόνο δεν είναι αντίστοιχο των ανταγωνιστριών χωρών αλλά και υπολείπεται 2 και 3 φορές;
  • Για ποιο λόγο το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού είναι ανενεργό;
    Αποτελεί μέρος της συρρίκνωσης του αριθμού των επισκεπτόμενων την χώρα μας κυρίως Αμερικανών τουριστών η μείωση των γραφείων του ΕΟΤ στις ΗΠΑ από 3 σε 1 (έκλεισαν Los Angeles & Σικάγο) και η κατάργηση των 22 σεμιναρίων που πραγματοποιούντο ετησίως στην χώρα αυτή; Γιατί μειώθηκε ο αριθμός διάθεσης διαφημιστικών εντύπων τα τελευταία 10 χρόνια;
  • Είναι ευθύνη ή όχι της Κυβέρνησης η ανεπάρκεια του ελέγχου ποιοτικού και τιμολογιακού στις τουριστικές περιοχές της χώρας;
  • Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα την περασμένη χρονιά έδωσε ελπίδες στον τουριστικό κλάδο για το άνοιγμα μιας καινούργιας αγοράς η οποία θα βοηθούσε τη χώρα μας γενικότερα και ειδικότερα σε περιόδους κρίσης. Διαπιστώσαμε με λύπη μας, παρά τις μεγάλες εξαγγελίες για διμερείς συμφωνίες με την εν λόγω χώρα, τα ανυπέρβλητα προβλήματα της αγοράς της Κίνας όπως η αυστηρή τήρηση της συνθήκης Σένγκεν που εφαρμόζεται από την Ελλάδα, εν αντιθέσει με χώρες Ε.Ε όπως Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία οι οποίες δέχτηκαν μεγάλο αριθμό Κινέζων τουριστών λόγω ταχείας έκδοσης βίζας. Η επίσκεψη Κινέζων τουριστών είναι σχεδόν απαγορευτική στην Ελλάδα. Επίσης η παντελής έλλειψη προσωπικού του Ελληνικού προξενείου, το οποίο αδυνατεί να δώσει έγκαιρα visa σε ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν στην χώρα μας τουρίστες, ενώ αντίθετα οι πρεσβείες Γαλλίας-Γερμανίας-Ιταλίας δίνουν visa εντός 2 ημερών. Είναι λοιπόν ευθύνη ή όχι των αρμόδιων Υπουργείων να επιληφθούν στην χώρα αυτή την επάνδρωση του προξενείου μας με αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων και την άμβλυνση των δυσκολιών, την στιγμή που χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία διαθέτουν 8 έως 15 υπαλλήλους; Ας απαντήσει το Υπουργείο Εξωτερικών πόσα άτομα απασχολούνται στο Προξενείο μας για την έκδοση βίζας.

Είναι λυπηρό ο τουριστικός κλάδος να βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα με το εξής φαινόμενο. Χώρες όπως Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία με ίδιο με εμάς νόμισμα, το ευρώ (το αναφέρουμε διότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι ευθύνεται το ευρώ), να παρουσιάζουν αύξηση στον τουρισμό μεταξύ 2 και 5% για το έτος 2003 και η χώρα μας να παρουσιάζει πτώση 15% και στα έσοδα 20-25%.

Είναι καιρός πλέον να αντιληφθούμε όλοι, κράτος και ιδιωτικοί επιχειρηματικοί φορείς, ότι ο τουρισμός αποτελεί μια αλυσίδα δραστηριοτήτων και συντονισμένων ενεργειών διότι ένας κρίκος εάν σπάσει, διαλύεται η συνοχή. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και η παράκαμψη της μονομερούς προβολής κάθε σωματείου θα αξιοποιήσουν τα οφέλη που απορρέουν από μια τέτοια διεργασία.

Η ΠΟΕΤ μαζί με άλλες σημαντικές στον χώρο του τουρισμού επαγγελματικές ενώσεις, όχι μόνο των γραφείων ταξιδίων αλλά και των ξενοδόχων, των εφοπλιστών επιβατηγών πλοίων, των ιδιοκτητών επαγγελματικών σκαφών, των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και φυσικά των tour operators ενεργεί προς την κατεύθυνση της ίδρυσης ενός συντονιστικού οργάνου που σκοπό θα έχει την χάραξη ενιαίας στρατηγικής για τον τουρισμό μας. Όποιος από τους φορείς του τουρισμού πιστεύει ότι έχει ικανότητες και διάθεση να προσφέρει στον κλάδο είναι ευπρόσδεκτος, διότι ο χώρος μας έχει ανάγκη την ενότητα και αυτό άλλωστε επιβάλλεται.

Όλα τα υπόλοιπα συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων, δημοσιεύσεις στα μέτρα του κάθε φορέα, το Κράτος να δηλώνει ότι “ο τουρισμός πάει καλά” και εμείς να βιώνουμε τις συνέπειες της Κρατικής αδιαφορίας αποτελούν στοιχεία της εσωστρέφειας που μας διακρίνει. Εάν έστω την τελευταία στιγμή ο κλάδος μας δεν αποκτήσει ενιαία φωνή για να πιέσει αποτελεσματικά να δοθούν λύσεις, τότε τα χειρότερα που περιμένουμε θα έρθουν και εμείς θα ψάχνουμε εκ των υστέρων γιατί χρεοκόπησαν οι επιχειρήσεις μας και η Ελλάδα γιατί έχασε τον τουρισμό της.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024