Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπιβάλλεται να αξιοποιηθεί η περιουσία του ΕΟΤ και να προσελκυσθούν Έλληνες και ξένοι επενδυτές

Επιβάλλεται να αξιοποιηθεί η περιουσία του ΕΟΤ και να προσελκυσθούν Έλληνες και ξένοι επενδυτές

Την επιβεβλημένη ανάγκη να αξιοποιηθεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΕΟΤ από όλες τις συνιστώσες της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και προσελκύοντας στην τουριστική αγορά και νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέχρι τώρα σε άλλους τομείς τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος

Την επιβεβλημένη ανάγκη να αξιοποιηθεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΕΟΤ από όλες τις συνιστώσες της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά<...> και προσελκύοντας στην τουριστική αγορά και νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέχρι τώρα σε άλλους τομείς τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος κατά τη χθεσινή ομιλία του στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε η Εταιρία Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων ΑΕ μετά από τη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ο ΕΟΤ έχει ένα χαρτοφυλάκιο 70.000 στρέμματα και μια περιουσία 500 εκατ Ευρώ σε αξία και η κυβέρνηση προσπαθώντας να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυσκολεύουν τους υποψήφιους επενδυτές δημιουργεί ένα one stop shop, ώστε η ΕΤΑ να φροντίσει να ξεκαθαρίσει όλες τις προϋποθέσεις από πλευράς πολεοδόμησης, χωροταξικής διάταξης, περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε να μπορέσει να παραχθεί ένα προϊόν που θα προσφερθεί προς αξιοποίηση και θα είναι ελκτικό.

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης έχει ως εξής:

“Κυρίες και κύριοι, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας Γενικής Συνέλευσης των “Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων›. Συγχαρητήρια καταρχήν στο Δ.Σ., σε όλους όσοι δούλεψαν για να υπάρξει αυτός ο απολογισμός, για να μπορέσουμε στη διάρκεια αυτής της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων να πάρουμε αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία της επιχείρησης. Θα έχετε τη δυνατότητα, να διαπιστώσετε γιατί είναι θετικά τα αποτελέσματα της ΕΤΑ. Εκείνο που εγώ θέλω να πω είναι, ότι μετά από 30 χρόνια, για πρώτη φορά, οι γερασμένες πλέον υποδομές του ΕΟΤ γίνονται αντικείμενο επεμβάσεων, αναζωογόνησης, ανασυγκρότησης και αξιοποίησης και αυτό γίνεται παντού σε όλη την Ελλάδα για το σύνολο της υποδομής του ΕΟΤ.

Το βλέπουμε στις παραλίες της Αττικής, στην ενδοχώρα και φτάνοντας και στα σύνορα διαπιστώνουμε αντίστοιχα τις παρεμβάσεις στο επίπεδο των μεθοριακών σταθμών που ανανεώνονται και το φθινόπωρο θα έχουμε τη δυνατότητα να τα παρουσιάσουμε, να τα παραδώσουμε, ώστε να δούμε πράγματι το ξεκίνημα αυτής της μεγάλης πορείας αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στους λόγους, γιατί παρήκμασαν οι υποδομές του ΕΟΤ όλα αυτά τα χρόνια. Είναι σαφές νομίζω. Τα λειτουργικά έξοδα ξεπέρασαν κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, επομένως συνέπεια ήταν η εγκατάλειψη, το κλείσιμο της λειτουργίας και της αξιοποίησης. Εκείνο που έμεινε, ήταν η ανάγκη μιας άλλης πολιτικής. Αυτή η άλλη πολιτική υλοποιείται αυτή την περίοδο, που προβλέπει τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με σκοπό να αξιοποιήσουμε την περιουσία του ΕΟΤ. Τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα είναι ο διαχειριστής. Τους ανετέθη η ευθύνη, την περιουσία του Δημοσίου, που ήταν περιουσία του ΕΟΤ, να τη διαχειριστεί με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Aρα λοιπόν η πολιτική που υλοποιούμε αυτή την περίοδο είναι πλέον η εξεύρεση επιχειρηματικών σχημάτων με διαγωνισμούς, που δίνουν τη δυνατότητα είτε πλήρους αξιοποίησης, αγοράς ή εκμετάλλευσης συγκεκριμένης υποδομής του ΕΟΤ από ιδιώτες επιχειρηματίες ή και μορφές συνεργασίας. Όπως έχουμε π.χ. στο καζίνο στην Πάρνηθα, όπου διατήρησε το Δημόσιο ένα ποσοστό 51%, με 49% συμμετέχει ο ιδιώτης και έχουμε μια εταιρική μορφή συνεργασίας. Ή γίνονται διαγωνισμοί και πωλούνται “ΞΕΝΙΑ›, όπου ολόκληρες οι εγκαταστάσεις του ΕΟΤ βγαίνουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, σε διεθνείς διαγωνισμούς μάλιστα, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα ακίνητα.

Φυσικά αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή. Χρειάστηκε να υπάρξει τρίχρονης διάρκειας μελέτη σε βάθος για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι επιχειρηματικές παρεμβάσεις. Γιατί, αν σήμερα καλέσεις τον οποιονδήποτε, τον πιο ισχυρό διεθνή οίκο τουρισμού, μια αλυσίδα και τους πεις “ορίστε, έχω ένα θαυμάσιο παραλιακό οικόπεδο τουριστικό, με όλες τις υποδομές, έλα να το αξιοποιήσεις› θα σου πει “βρες όλες τις διατυπώσεις, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις, πάρε τις άδειες, πάρε τις εγκρίσεις›. Βλέπω εδώ ορισμένους, που υπέφεραν από τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται και στις επενδύσεις στον τουρισμό και που είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες, δημιουργούμε one stop shop, ώστε η ΕΤΑ να φροντίσει να ξεκαθαρίσει όλες τις προϋποθέσεις από πλευράς πολεοδόμησης, χωροταξικής διάταξης, περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε να μπορέσει να παραχθεί ένα προϊόν που θα προσφέρουμε και θα είναι ελκτικό. Διότι θέλουμε πράγματι να βρούμε τους καλύτερους συνεργάτες, τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες για συνεργασία.

Η πολιτική που προωθούμε στο χώρο του τουρισμού, δεν είναι άλλη από αυτή που προωθούμε στο χώρο της αποκρατικοποίησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι και εδώ ευρύτερος δημόσιος τομέας ο χώρος του τουρισμού. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον ήταν, αποκλειστικά και βασικά διαχείριση των υποδομών του κράτους από τον ΕΟΤ. Προχωρούμε λοιπόν εδώ, σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο και ανοίγουμε τη δυνατότητα συμμετοχής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή σε συνεταιρική βάση για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις του τουρισμού, δηλαδή τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δρουν στην αγορά του τουρισμού και αποτελούν και το βασικό κομμάτι.

Ο ΕΟΤ έχει ένα χαρτοφυλάκιο 70.000 στρέμματα και μια περιουσία 500 εκ. Ευρώ σε αξία. Όλη αυτή την περιουσία, είναι κολοσσιαίο εγχείρημα να μπορέσεις να την αξιοποιήσεις. Γιαυτό χρειάζεται μια σειρά από δυναμικές διαδικασίες διαφάνειας, μελετημένες διαδικασίες, που έχουν ξεκαθαρίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η επιχείρηση να καταλήξει σε αποτελεσματικούς διαγωνισμούς, σε επιτυχή επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία μαζί με κατάλληλους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη να προωθήσουν αυτή την δραστηριότητα.

Επομένως, εμείς έχουμε εδώ ένα επώνυμο πλέον τουριστικό προϊόν, αυτό που παράγουμε μέσα από την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ. Είναι επώνυμο, διότι φέρνει μαζί του όλα τα πλεονεκτήματα των όσων διαδικασιών σας είπα προηγουμένως. Ότι έχουν γίνει μελέτες, ότι είναι επιβεβαιωμένοι χώροι, γιατί αποτέλεσαν κέντρα τουρισμού στο παρελθόν. Aρα λοιπόν, στη νέα εποχή, διαμορφώνουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε τις τουριστικές επενδύσεις να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Όμως και η ίδια η επιχείρηση, για να μπει στη νέα εποχή, πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΕΟΤ από όλες τις συνιστώσες της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και προσελκύοντας στην τουριστική αγορά και νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέχρι τώρα σε άλλους τομείς.

Τα σχήματα που επιλέξαμε, διαμορφώνονται υπό μορφή ολοκληρωμένων επενδύσεων μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς. Και έχουμε το μοντέλο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εδώ στον τουρισμό, έχει κατοχυρωθεί ως PΡP, -Public Private Partnership-, και έχει σκοπό να αναδείξει αυτή την πολιτική υποκατάστασης του παλιού κρατισμού, που χαρακτήριζε τον χώρο του τουρισμού με μονοπώλιο το κράτος, και να δημιουργηθεί στη θέση του μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έτσι, με τη σύσταση Εταιρειών Ειδικού Σκοπού, επενδυτικά σχήματα αποδεδειγμένης οικονομικής επιφάνειας, αλλά και εμπειρίας, αποκτούν πακέτα μετοχών, μειοψηφικά ή πλειοψηφικά, εισφέρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, αναλαμβάνουν το management σε σημαντικές αναξιοποίητες εκτάσεις της περιφέρειας και δημιουργούν τις κατάλληλες ειδικές τουριστικές υποδομές.

Στον κατάλογο που περιέχει ο απολογισμός της Γενικής Συνέλευσης, υπάρχουν σημαντικότατα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα. Ιαματικές Πηγές, Γκολφ, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις πάσης μορφής, κάμπινγκ, αποτελούν το αντικείμενο της επένδυσης και των διαγωνισμών. Πέραν των αναγκαίων μελετών τριετούς διάρκειας που υπήρξε προεργασία, υπήρξε βέβαια και αλλαγή θεσμικού πλαισίου, διότι όποιος πάει να υπερβεί καταστάσεις πολλών δεκαετιών, πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ο τουριστικός τομέας στο πρόσφατο ακόμη παρελθόν, στηριζόταν σε νόμους και βασιλικά διατάγματα του `40. Πρόσφατα, μάλιστα στον ίδιο χώρο, παρουσιάστηκε από τον κ.Υφυπουργό μια κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, που μας έδωσε τη δυνατότητα να βρούμε θαυμάσια, ιστορικού κάλλους και σημασίας γεγονότα, που πράγματι δείχνουν την ιστορική εξέλιξη. Απλά αποδεικνύουν, ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να υπερβούμε, ολοκληρωμένα όμως πλέον, το παρελθόν, μπαίνουμε σε μια καινούργια ανοιχτή δημοκρατική βάση, που δίνει δυνατότητα ίσων ευκαιριών για όλους.

Γι αυτό μιλάμε για δημοκρατική βάση στην οικονομία, ότι η αξιοποίηση δεν γίνεται δια ειδικών σχέσεων ή δια ειδικών επιλογών ή δια προνομιακών μεταχειρίσεων, αλλά γίνεται με ανοιχτούς διαγωνισμούς, εφαρμόζοντας τη δημοκρατία στην οικονομία και λέγοντας ότι με ίσες ευκαιρίες συμμετέχει ο καθένας. Και έτσι προχωρούμε στην αξιοποίηση, γιατί έτσι μόνο θα δημιουργηθούν και οι νέες τουριστικές επιχειρήσεις και εκείνο το νέο δυναμικό που θέλουμε για να στηρίξουμε την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της χώρας μας είναι σε μια φάση που ζητεί νέες επιχειρήσεις, νέους επιχειρηματίες, νέα προϊόντα, νέα πρόσωπα. Αυτή είναι η κατεύθυνση αυτή την περίοδο. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε, ειδικά γιατί βρισκόμαστε στην πορεία σύγκλισης της Ε.Ε., μετά τη διεύρυνση, όπου 25 χώρες προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Με τα χαρακτηριστικά του 21ου αιώνα στον οποίο εισήλθαμε, αυτή η προσαρμογή έχει απαιτήσεις και πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, διότι και στην τουριστική αγορά η λεγόμενη ποιότητα της δεκαετίας του `60 και του `70 δεν επαρκεί.

Δεν χρειάζεται παρά να φέρει κανείς στη θύμησή του τα τότε φημιζόμενα “ΞΕΝΙΑ› του `70 και του `60 ή και του `80, που θεωρούνταν πρώτης προτεραιότητας και διεθνών προδιαγραφών. Και σήμερα, αν επισκεφτείς αυτούς τους χώρους και σκεφτείς πως λειτουργούσαν τότε, αυτή η ποιότητα δεν έχει καμία σχέση με τις σημερινές ποιότητες. Σήμερα, μόνο αν πας και διαπιστώσεις πλέον σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, θα δεις πώς εξελίχθηκε η ποιότητα των τουριστικών προδιαγραφών, το τουριστικό προϊόν, που έχει αναδειχθεί ως βασικό αναπτυξιακό προϊόν για κάθε μία από αυτές τις τέσσερις χώρες και άρα υπάρχουν και ολοκληρωμένες εθνικές πολιτικές. Εθνικές πολιτικές ανάπτυξης για τον τουρισμό ψηφίζονται από τη Βουλή, αποτελούν εργαλείο στα χέρια πλέον όχι του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης, αλλά των επιχειρηματιών, των επιχειρήσεων, της αγοράς, για να μπορέσει να κινηθεί και δράσει και βέβαια, πρέπει να διαμορφωθεί και το κατάλληλο πλαίσιο.

Να, λοιπόν, γιατί η δουλειά που κάνει η ΕΤΑ είναι σημαντική, υλοποιεί στην πράξη αυτό το μοντέλο πολιτικής. Αυτό είναι το παράδειγμα και η μεγάλη σημασία της δουλειάς που κάνουμε. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ριζική. Όμως δεν αρκεί αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε πρότυπα, νέα πράγματα, νέες συνθήκες, νέου είδους προϊόντα. Οι τουριστικές κατοικίες είναι ένα από τα νέα προϊόντα. Νομοθετήσαμε, πρόσφατα σχετικά, το συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν, αλλά υπάρχουν και δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν για τις οποίες θέλω να συγχαρούμε την ΕΤΑ ιδιαίτερα.

Διότι το να ανοίξεις τα χειμερινά τουριστικά καταστήματα στα παιδιά, στη μαθητιώσα νεολαία, είναι νομίζω μια τομή στα ελληνικά πράγματα. Το να καθιερώσουμε την πράσινη εβδομάδα το καλοκαίρι για τα σχολεία, ώστε να συνδέσουμε τον αγροτοτουρισμό, τον οικονομικό και τον εναλλακτικό τουρισμό με την εκπαίδευση και τις εκδρομές των σχολείων είναι μια μεγάλη τομή. Διότι δείχνεις ακριβώς ότι η ελληνική περιφέρεια, ο Έλληνας αγρότης παράγει τουριστικό προϊόν που είναι ελκτικό για τις κοινωνικές ομάδες των πόλεων, για την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία που δεν ζει πλέον στην περιφέρεια και αισθάνεται την ανάγκη να επανασυνδεθεί με αυτό το χώρο. Περιβαλλοντική συνείδηση επιπλέον διαμορφώνεται και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν είναι μόνο η τουριστική συνείδηση κάλυψης μιας τουριστικής ανάγκης που έχει δικαίωμα πλέον ο κάθε Έλληνας πολίτης. Εδώ είναι, ότι αναπτύσσεται περιβαλλοντική συνείδηση, που δίνει αυτή την εικόνα που χρειαζόμαστε και προσδιορίζει τα νέα προϊόντα.

Τα οικονομικά δεδομένα είναι θετικά. Δεν μου αρέσει να κάνω αναφορές σε αριθμούς. Όμως, μέσα από τα εντυπωσιακά θετικά οικονομικά αποτελέσματα της ΕΤΑ, κάποιοι επωφελούνται. Πρώτα-πρώτα επωφελείται ο ΕΟΤ, γιατί εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση της τουριστικής μας καμπάνιας. Πέρυσι πήραμε 10 δις νομίζω, -παλιότερα δίνατε μόνο 2 δις στον ΕΟΤ- για τη διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού, για την τουριστική εκπαίδευση και για τις εκδηλώσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ. Σημειώνω την τουριστική εκπαίδευση, διότι προωθούμε τώρα τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης, βάζοντας μπροστά την επαγγελματική μετεκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό, πολύ χρήσιμα προγράμματα που καλύπτονται από χρήματα της ΕΤΑ και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βεβαίως επωφελείται το κράτος, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, διότι και η Αυτοδιοίκηση παίρνει σημαντικά ποσά από την ΕΤΑ.

Διαμορφώνονται μοντέλα βιώσιμων αναπλάσεων, δε χρειάζεται να επεκταθώ. Όμως υπάρχουν ορισμένοι χώροι μέσα στην περιουσία της ΕΤΑ, που δεν αξιοποιούνται, δηλαδή δεν εντάσσονται στα προς αξιοποίηση της περιουσίας ακίνητα, αλλά παραχωρούνται είτε στο κράτος ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτά είναι χώροι κοινόχρηστοι, κοινωφελούς χαρακτήρα, που είναι υπό την προστασία του περιβάλλοντος, των διεθνών συνθηκών. Όλοι αυτοί οι χώροι δεν παραχωρούνται. Υποστηρίζονται μάλιστα από την ΕΤΑ με πόρους για την συντήρηση, ώστε να προσφέρεται στους πολίτες, στην κοινωνία μας από την ΕΤΑ ως αποτέλεσμα της επιτυχούς τουριστικής δραστηριότητας και η διατήρηση και συντήρηση υποδομών ιδιαιτέρου κάλλους, φυσικά πάρκα, χώροι αναψυχής, μια τεράστια επιφάνεια που χρηματοδοτείται στη συντήρησή της από την ΕΤΑ και προσφέρεται ελεύθερα στον ελληνικό λαό για χρήση.

Είναι και αυτή μια κοινωνική μορφή δραστηριότητας της ΕΤΑ που θέλω να τονίσω, γιατί κατά καιρούς ορισμένοι, και ιδιαίτερα στη Βουλή, επιχείρησαν να μας πουν ότι ξεπουλάμε την ελληνική περιουσία, ότι έπρεπε να παραμείνει σε κρατικά χέρια για να μην απολεστούν ιδιαίτερου κάλλους, περιβαλλοντικής σημασίας, προστατευόμενες περιοχές. Όμως ακριβώς αυτές τις περιοχές, εμείς φροντίζουμε όχι μόνο να μην εκποιηθούν, αλλά να παραχωρηθούν στον φυσικό χρήστη, το λαό, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την υποχρέωση όμως της ΕΤΑ να συντηρήσει τους χώρους αυτούς, να μη γίνουν ερείπιο, να μην εγκαταλειφθούν, αλλά να συντηρηθούν, να διαφυλαχθούν, να αποτελέσουν ζωντανή περιουσία αξιοποίησης προς όφελος των πολιτών.

Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούμε με όσους μας κατηγορούν, πιστεύοντας ότι το κράτος μπορούσε να κάνει καλύτερη εκμετάλλευση των τουριστικών υποδομών. Γιαυτό προχωρήσαμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με τις επιχειρήσεις. Γιατί πιστεύουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να έρθει, με όρους βέβαια που οριοθετεί η Πολιτεία, να αξιοποιήσει με τον πιο κατάλληλο και επιτυχή τρόπο αυτές τις υποδομές.

Επωφελείται όλη η Ελλάδα από την αξιοποίηση των προγραμμάτων. Ιδιαίτερα η Αττική, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, επωφελείται από τις παρεμβάσεις που κάνει η ΕΤΑ τον τελευταίο καιρό. Είναι ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Λυκαβηττού, η ανάπλαση του άλσους, η αναβάθμιση της μαρίνας Ζέας, η πεζοδρόμηση του Τουρκολίμανου, η διαμόρφωση πάρκου αναψυχής και η άθληση στο Δέλτα Φαλήρου. Εθνικό Ενυδρείο προβλέπεται να γίνει εκεί. Η αναβάθμιση των μαρινών Φλοίσβου και Αλίμου, η αναβάθμιση των οργανωμένων ακτών Αλίμου, Βούλας και Βάρκιζας, το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, -του οποίου μάλιστα ο διαγωνισμός έληξε πρόσφατα, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, άρα μπαίνει μπροστά και υπολογίζεται σε δύο χρόνια περίπου μέσα ότι θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορέσει να λειτουργήσει-, το Μυθολογικό Πάρκο στις Αλυκές Αναβύσσου.

Βλέπουμε εδώ, μια αλυσίδα εναλλαγής χώρων πρασίνου και επιχειρήσεων τουρισμού και διασκέδασης, που αλλάζουν ριζικά τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του λεκανοπεδίου και στηρίζουν την ανάκαμψη του τουρισμού Αττικής. Δημιουργείται μια ανταγωνιστική σχέση βέβαια, με αυτόν που ελπίζει και στηρίζει την περιφέρεια. Αυτά είναι στην Αττική και έχει δικαιώματα και η ελληνική περιφέρεια και ευτυχώς η ΕΤΑ έχει και τρομακτικό ποσοστό περιουσίας στην ελληνική περιφέρεια. Aρα λοιπόν εκεί, επιφυλασσόμαστε σε μια ξεχωριστή συνάντηση, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα κάνουμε παρουσίαση για όλη την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία των προγραμμάτων της ΕΤΑ.

Μας ενδιαφέρει ότι υπάρχουν θαυμάσια κομμάτια του ελληνικού τουρισμού. Αναφέρομαι στο Παλιούρι στη Χαλκιδική, στην Καβάλα, στην Ασπροβάλτα, σε μια σειρά σημεία της Βόρειας Ελλάδας, κατά μήκος όλων των ακτών. Από τα τουρκικά σύνορα μέχρι τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν θαυμάσιες εγκαταστάσεις, όπως και προς Πιερία και Θεσσαλία μέχρι τον Παγασητικό που είναι μοναδικού κάλλους και έχουν ανάγκη αξιοποίησης. Υπάρχουν βέβαια και στην Πελοπόννησο, ωραίες περιοχές, όπως η ιαματική πηγή Καϊάφα, με σημασία ιστορικά καταγραμμένη. Ελπίζω ότι θα κάνουμε μεγάλη επένδυση εκεί, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η περιοχή. Είναι διαμάντι, στολίδι.

Βέβαια με τις αξιοποιήσεις στην Πελοπόννησο πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί πλέον, γιατί πρόσφατα και σε μια προσπάθεια αξιοποίησης και του σπηλαίου του Δυρού, προέκυψαν κάποιες ανωμαλίες. Καταδικαστέες βέβαια τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές ανθρώπων, που δεν αντιλαμβάνονται ότι εισήλθαμε σε εποχή δημοκρατίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλους και για τις πλειοψηφίες και για τις μειοψηφίες, αλλά επί αυτού θα αναφερθούμε σε ειδική άλλη συνάντηση και στη Βουλή βεβαίως, διότι είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διότι ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν πρώτα από όλα υποχρέωση έναντι των υπολοίπων πολιτών ως αιρετά πρόσωπα, να αναδεικνύουν τις αρχές του σεβασμού και της δημοκρατικής συμπεριφοράς και λειτουργίας σε πρώτο καθήκον.

Όπως γνωρίζετε, επίκειται η είσοδος της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο. Δεν πάμε απροετοίμαστοι σε αυτή τη διαδικασία. Προετοιμαζόμαστε, ολοκληρώνουμε τις αλλαγές, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την περιουσία και τα κεφάλαια της ΕΤΑ. Υπενθυμίζω ότι είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στον τουρισμό, 500 εκατ. Ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια είναι σε επένδυση αυτή τη στιγμή. Αυτές οι επενδύσεις είναι που χρειαζόμαστε. Μεταπολεμικά, προγράμματα ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 500 εκατ. Ευρώ νομίζω δεν έχουμε πολλά. Η δημιουργία 6.000 θέσεων εργασίας είναι η αντίστοιχη προσφορά στην κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, που οι επενδύσεις δημιουργούν.

Να λοιπόν γιατί προετοιμάζεται η ΕΤΑ να εισέλθει στο Χρηματιστήριο με τους καλύτερους όρους. Φιλοδοξούμε πράγματι να είναι μια εντυπωσιακή είσοδος που θα ξεπεράσει σε εντυπώσεις άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που κυριαρχούν τον τελευταίο καιρό και είναι και οι πρώτες. Θυμίζω τη ΔΕΗ πως εισήλθε και πως εξελίσσεται, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΠΑΠ. Η ΔΕΠΑ έρχεται. Πρώτα έχουμε τον διαγωνισμό επιλογής στρατηγικού επενδυτή, που θα κλείσει Αύγουστο-Σεπτέμβριο και εν συνεχεία πάμε το χειμώνα για το Χρηματιστήριο, ενώ η ΕΤΑ θα πάει προηγουμένως μέχρι τέλος της χρονιάς.”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024