Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαράπονα για την δυσλειτουργία των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων τα τελευταία χρόνια

Παράπονα για την δυσλειτουργία των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων τα τελευταία χρόνια

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, ΠΟΕΤ, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για τη δυσλειτουργία των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας που τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό μας…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, ΠΟΕΤ, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για τη δυσλειτουργία των<...> Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας που τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό μας.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον υπουργό τουρισμού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και στον υφυπουργό τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΤ αφού συγχαίρει για την ανάληψη του υπουργείου Πολιτισμού την κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά γνωστοποιεί την δυσλειτουργία των παραπάνω χώρων και τονίζει ότι “τα βασικά μουσεία παραμένουν κλειστά εδώ και δύο χρόνια λόγω επισκευών με την δικαιολογία των Ολυμπιακών αγώνων 2004. Κατά δεύτερον οι συνεχείς απεργίες των φυλάκων κυρίως στον χώρο της Ακρόπολης, επιδεινώνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση. Όσον αφορά το πρώτο, θεωρούμε απαράδεκτο μια επισκευή μουσείου να διαρκεί 3 χρόνια, σε μια εποχή μάλιστα που με τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν, αποπερατώνεται σε άλλες χώρες ένα σύγχρονο αεροδρόμιο σε 3 χρόνια και μια ολόκληρη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελλάδα 15 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, εξακοσίων δωματίων με όλα τα πέριξ αυτών σε 1 1/2 χρόνο.”

Τα στελέχη της ΠΟΕΤ ρωτούν στην συνέχεια την υπουργό την θέση της σε αυτό το πρόβλημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά. “Θα μπει κάποια τάξη και θα είμαστε εμείς σίγουροι ότι οι ξένοι πελάτες μας (πελάτες της χώρας μας) θα βρίσκουν ανοικτή την Ακρόπολη στο μέλλον; Και όχι ξαφνικά να κλείνει (αυτό συνέβαινε συνεχώς τα τελευταία χρόνια) επειδή κάποια ολιγομελή συντεχνιακά συμφέροντα, με όσο δίκαιο και να έχουν, θέλουν έτσι να επιβάλλονται στον Ελληνικό τουρισμό κλείνοντας την πόρτα της Ακρόπολης;”

“Η δε Ελληνική οικονομία πόσο θα αντέχει να χάνει όλα αυτά τα έσοδα και όχι μόνο από τους αρχαιολογικούς χώρους, γιατί όταν ακυρώνουμε ένα tour, δεν είναι μόνο οι είσοδοι που χάνονται ως πρόσοδος. Είναι τόσα άλλα που ενσωματώνονται για να φτιάξουμε ένα πακέτο (ένα tour επίσκεψης στην Αθήνα) που φτάνει τα 46 ευρώ το άτομο επί αρκετά εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο που επισκέπτονται την Αθήνα με βάση την Ακρόπολη, αλλά φυσικά και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών της κρουαζιέρας (Landtours). Aρα χάνονται τεράστια ποσά.

“Τα μέτρησε κανείς αυτά τα ποσά ως απώλεια, όχι μόνον για τα τουριστικά γραφεία, αλλά και για το δημόσιο ταμείο που φυσικά τα φορολογεί;”

“Οι επισκέψεις στο αρχαιολογικό μουσείο που συμπεριλαμβάνεται στο tour, απασχολούν τουριστικά λεωφορεία με ανθρώπινο δυναμικό, οδηγό, ξεναγό, tour leader, γεύματα σε εστιατόρια, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης έναν ολόκληρο κόσμο. Ενώ άλλα πολυήμερα προγράμματα γύρων (Roundtrips, Rundreisen) περιλαμβάνουν και τα κατά τόπους ξενοδοχεία, όπου διανυκτερεύουν τα groups”, αναφέρει η επιστολή.

“Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, οι απεργίες των αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βρόγχος στον Ελληνικό τουρισμό κυρίως της Αττικής, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται πολλά προγράμματα τουριστικών γραφείων και να ακυρώνονται προγραμματισμένες εκδρομές. Επιπλέον τα τουριστικά γραφεία αντιμετωπίζουν ένα πρόσθετο πρόβλημα, όταν ακυρώνεται ένα tour, οι πελάτες απαιτούν αποζημιώσεις (άμεση πρόσθετη ζημία) με ό,τι αυτό συνεπάγεται και φυσικά την δυσφήμιση αυτής της ίδιας της χώρας, αφού οι επισκέπτες που βιώνουν αυτές τις άσχημες καταστάσεις δεν συναποκομίζουν και δεν μεταφέρουν στην πατρίδα τους θετική εικόνα για τον τόπο μας. Εννοείται ό,τι οι tour operators αναθεωρούν τα προγράμματά τους υποβαθμίζοντας τη χώρα μας ως προορισμό με την λογική της προστασίας των συμφερόντων και τους κύρους τους έναντι των τουριστών πελατών τους.”

Αναφορικά με το Εθνικό Μουσείο, η ΠΟΕΤ τονίζει ότι οι πληροφορίες που διαθέτει είναι συγκεχυμένες και βάζουν τα στελέχη της σε μεγάλη ανησυχία, καθώς κυκλοφορούν φήμες για καθυστέρηση στο άνοιγμα του Μουσείου, ενώ άλλες, ακραίες εκδοχές μιλούν για μερική μόνον λειτουργία του Μουσείου, ακόμη και κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας.

Καταλήγοντας η επιστολή αναφέρει “ανεξάρτητα από το γεγονός ότι διανύουμε μία Ολυμπιακή χρονιά, θεωρούμε απαράδεκτο ο τουρισμός της χώρας μας που έχει πληγεί θανάσιμα από ανεξέλεγκτα γεγονότα τα τελευταία χρόνια, αλλά και από την παντελή αδιαφορία για την αντιμετώπιση, ακόμη και τρεχούσης φύσεως ζητημάτων, όπως τα αναφερόμενα και ασφαλώς από την έλλειψη προβολής και διαφήμισης. Είναι μεγάλη η πικρία των συναδέλφων μας σε ολόκληρη τη χώρα, που εκπροσωπούμε μέσω των 15 κατά τόπους πρωτοβάθμιων ενώσεων μελών της ομοσπονδίας μας. Η απογοήτευση των επιχειρήσεων του κλάδου μας που αγωνίζονται να ορθοποδήσουν, έχει να κάνει με την μέχρι τώρα διαπιστωμένη αναποτελεσματικότητα, τους ατυχείς πειραματισμούς των αρμοδίων της απελθούσης κυβέρνησης, που δεν έχουν καταφέρει να ελαχιστοποιήσουν, έστω μέρος των προβλέψιμων επιπτώσεων στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024