Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠολιτικές αντιδράσεις από όλα τα κόμματα για την απάτη στον ΕΟΤ
Πολιτική και τουρισμός

Πολιτικές αντιδράσεις από όλα τα κόμματα για την απάτη στον ΕΟΤ

Σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα στηλιτεύουν το πρόσφατο κρούσμα απάτης στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ζητούν έλεγχο και διαφάνεια στη διανομή του δημοσίου χρήματος και απαιτούν μηδενική ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησής του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Δ. Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του στον Ρ/Σ Alpha 9.89 δήλωσε: “Φαίνεται ότι το σκάνδαλο του ΕΟΤ έχει ευρύτερες διαστάσεις και συνδέεται με τη διαμάχη προσώπων ή ενδεχομένως και φατριών στο χώρο της ΝΔ. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η χαλαρότητα που διέπει τους κανόνες διαχείρισης των χρημάτων στη ναυαρχίδα που διαχειρίζεται την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας μας: τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι περίπου το 20% του ΑΕΠ, στην πραγματικότητα αν λογαριάσει κανείς και την παραοικονομία είναι ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό, και δίνει ή στερεί δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Πρέπει να δούμε με ποιους κανόνες μοιράζεται το δημόσιο χρήμα. Τρομάζει η ιδέα ότι μετά από δεκαετίες ‘εκσυγχρονισμού’, ‘μεταρρυθμίσεων’, ‘αναδιοργάνωσης’ κ.ο.κ, είναι τόσο εύκολο να παίρνει κάποιος αναρμοδίως ένα μπλοκ επιταγών και να συμπληρώνει ένα μεγάλο ποσό. Επίσης εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Καραχάλιος με τον διάδοχό του, τον κ. Λειβαδά, δίνουν για το ίδιο θέμα δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές. Επίσης, θα πρέπει να μας προβληματίζει πάρα πολύ ότι αυτό το ‘δίδυμο’ το έχουμε ξαναδεί πριν από μερικά χρόνια σε ένα άλλο πεδίο. Κανένας κανονικός άνθρωπος που να έχει δουλέψει στη βιομηχανία του τουρισμού, να τον εμπιστεύεται η κυβέρνηση και να μην είναι παιδί του κομματικού σωλήνα, δεν υπάρχει; Ζητάμε σήμερα κιόλας από την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό κα Κεφαλογιάννη να μας δώσουν τους κανόνες με τους οποίους κάποιοι μπορούν να έχουν μπλοκ επιταγών, να συμπληρώνουν ποσά και να εισπράττονται ποσά. Διότι, πέρα από το συγκεκριμένο μπλοκ επιταγών, πρέπει να δούμε με ποιους κανόνες και με ποιους ελέγχους μοιράζεται το δημόσιο χρήμα”.

Σε ανακοίνωσή της για την υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής του ΕΟΤ, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι “η υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής του ΕΟΤ, που απασχόλησε τις διωκτικές αρχές και βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Καταγράφει συνολικά τη νοοτροπία της διαχείρισης του κράτους και του δημόσιου χρήματος ως λάφυρο. Είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος χρόνου. Οι ισολογισμοί του 2011 με κενό τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων ευρώ επιβάλλουν την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. Πρέπει, επίσης, να ελεγχθούν όλες οι οικονομικές συναλλαγές των τουριστικών επιχειρήσεων με το Υπουργείο Τουρισμού και επιπλέον να αποδοθούν τα πραγματικά ποσά που χρωστούν τα καζίνο στο υπουργείο Τουρισμού και δεν φαίνεται από πουθενά να έχουν καταβάλει εδώ και καιρό. Η απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών όσο ψηλά και αν φτάνουν”.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής του ΕΟΤ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: “Το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με την πλαστή επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ, αλλά και όσα επακολούθησαν με τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό, πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν.Η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη και του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΤ που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, που οι πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες, η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος πρέπει να είναι μηδενική”.

Η υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Τουρισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Έλενα Κουντουρά, σημείωσε ότι αναμένει την εφ’όλης τοποθέτηση της υπουργού, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να προσκομίσει ικανοποιητικές απαντήσεις. “Επί έξι μήνες παρακολουθούμε το Υπουργείο Τουρισμού να πέφτει από τη μία αστοχία στην άλλη. Από το υποτιθέμενο στρατηγικό σχέδιο αναβάπτισης της Τουρκίας από ανταγωνιστή μας σε εταίρο, πήγαμε στην φιλόδοξη -τάχα- εξόρμηση στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η υπουργός κατέληξε να κάνει επαφές και συναντήσεις με τον εαυτό της και τους συνεργάτες της, στη συνέχεια είχαμε το κόστους 73.000 ευρώ βίντεο στις όχθες του Τάμεση με πρωταγωνίστρια την ίδια την υπουργό και φτάσαμε στην αιφνίδια αντικατάσταση του γενικού γραμματέα ΕΟΤ και την υπόθεση επιταγών που έρευνα σήμερα η Δικαιοσύνη. Οι σκιαμαχίες σε επίπεδο παραπολιτικών δημοσιευμάτων και η μετακύλιση ευθυνών σε πολιτικούς υφισταμένους αποτελεί πεπατημένη την οποία ακολουθούν επικοινωνιακά διάφοροι υπουργοί και πολιτικά πρόσωπα, αλλά για την περίπτωση του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο εκπροσωπεί την κύρια πηγή πλούτου της πατρίδας μας, δεν ενδείκνυται. Αναμένουμε την εφ’όλης τοποθέτηση της υπουργού, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να προσκομίσει ικανοποιητικές απαντήσεις”.

Το σκάνδαλο στον ΕΟΤ επιβάλλει τον άμεσο λογιστικό έλεγχο στα οικονομικά όλων των υπουργείων και των κρατικών οργανισμών, όπου η κλοπή του δημοσίου χρήματος έχει γίνει κανόνας τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρει η Χρυσή Αυγή. “Εξονυχιστικός έλεγχος, παραπομπή στη Δικαιοσύνη των υπόπτων, σκληρές ποινές και δήμευση της περιουσίας των επίορκων κρατικών λειτουργών”.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν ότι, “αν πιστέψουμε τις διαρροές κύκλων της υπουργού αλλά και τις ανακοινώσεις κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο ΕΟΤ θυμίζει περισσότερο τηλεοπτικό σίριαλ με ίντριγκες και χλιδή, παρά κάποιον οργανισμό που προωθεί τον ελληνικό τουρισμό. Η σημερινή διοίκηση ρίχνει όλο το ανάθεμα στον πρώην γενικό γραμματέα και σε σύμβουλο της δικής του επιλογής, ενώ ο κ. Καραχάλιος καταμαρτυρεί τα μύρια όσα στη σημερινή διοίκηση που διόρισε η κ. Κεφαλογιάννη. Οι δυο πλευρές αμφότερες αποφεύγουν να απαντήσουν για τα φύλλα επιταγών του Οργανισμού που περιφέρονται σε τράπεζες, με δικαιούχους που δεν έχουν την παραμικρή συναλλαγή με τον ΕΟΤ”. Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, κ. Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά: “Για άλλη μια φορά το μέλημα των ανευθυνοϋπεύθυνων αρμοδίων είναι πως θα τετραγωνίσουν τον χαμένο κύκλο ενός φθίνοντος τουριστικού προϊόντος και όχι να χαράξουν μια στρατηγική για ένα άλλο είδος τουρισμού, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024