Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαταγραφή από το ΕΒΕΑ των καταστροφών στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας
Χωρίς προηγούμενο οι καταστροφές σε ιστορικά κτίρια και επιχειρήσεις

Καταγραφή από το ΕΒΕΑ των καταστροφών στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας

Εκατόν εβδομήντα επιχειρήσεις επλήγησαν από τα επεισόδια, σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και ειδικότερα στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Ερμού, Καρ. Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Πατησίων, στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΒΕΑ, το εκτιμώμενο συνολικό κόστος, κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Αναλυτικοτερα, σε ό,τι αφορά στον απολογισμό της νύχτας της 12ης Φεβρουαρίου, προκλήθηκαν ζημιές σε 29 τραπεζικά καταστήματα (εμπρησμοί και φθορές σε Α.Τ.Μ, υαλοπίνακες, ρολά, μάρμαρα), 71 καταστήματα (εμπρησμοί και φθορές σε υαλοπίνακες, ρολά καθώς και στο εσωτερικό τους) και σε 30 από αυτά έγιναν λεηλασίες. Επίσης προκλήθηκαν φθορές σε ένα κτιριακό συγκρότημα καταστημάτων-κινηματογράφου (εμπρησμός), τρία δημόσια κτίρια (φθορές στις εισόδους τους), πέντε κτίρια γραφείων (φθορές στις εισόδους τους), τρία ξενοδοχεία (φθορές στα μάρμαρα των εισόδων τους) και έναν κινηματογράφο (θραύση υαλοπινάκων). Ακόμα προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε στάσεις λεωφορείων, σταθμούς του Μετρό, φωτεινούς σηματοδότες, κολώνες φωτισμού του δήμου, εκδοτήρια εισιτηρίων, μάρμαρα κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης έχει ζητήσει ήδη με σχετική επιστολή του την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων, παρά το δύσκολο της οικονομικής συγκυρίας, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ ανέφερε ότι -χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταγραφή- οι ολοσχερείς ζημιές αφορούν περίπου 40 κτίρια.

Από την πλευρά του ΕΒΕΑ σημειώνεται ότι τα συνεργεία ξεκίνησαν πριν λίγη ώρα την καταγραφή και ενδεχομένως να απαιτηθεί ολόκληρη η μέρα, καθώς οι ζημιές δεν εστιάζονται μόνο στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πόλης, αλλά έχουν γίνει καταστροφές σε κτίρια και επιχειρήσεις από την οδό Συγγρού μέχρι το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα.

Για “επίθεση εναντίον του πολιτισμού”, έκανε λόγο επίσης σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Π. Καρέλλας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024