Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΥπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου έκλεβε αρχαιότητες και τις πουλούσε στο eBay
Μουσεία

Υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου έκλεβε αρχαιότητες και τις πουλούσε στο eBay

Ο προϊστάμενος του Βρετανικού Μουσείου αποκάλυψε ότι μικρά αντικείμενα έχουν κλαπεί α0άο το Βρετανικό Μουσείο ενώ ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε.

Σε ανακοίνωση του το Βρετανικό Μουσείο τονίζει ότι αντικείμενα από τη συλλογή του βρέθηκαν να λείπουν, να κλαπούν ή να έχουν καταστραφεί, και απέλυσε ένα άτομο από το προσωπικό του.

Το μουσείο του Λονδίνου, το οποίο φιλοξενεί αντικείμενα από όλο τον κόσμο, ξεκίνησε μια ανεξάρτητη έρευνα αναθεώρησης της ασφάλειας καθώς είπε ότι ένα μέλος του προσωπικού του ιδρύματος απολύθηκε.

Το θέμα διερευνά και η διοίκηση οικονομικού εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Το μουσείο θα κινήσει νομικά μέτρα εναντίον του ανώνυμου μέλους του προσωπικού, ανέφερε το ίδρυμα.

Ο Hartwig Fischer, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Το μουσείο ζητά συγγνώμη για αυτό που συνέβη, αλλά τώρα δώσαμε ένα τέλος σε αυτό – και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Έχουμε ήδη αυστηροποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας μας και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε έναν οριστικό απολογισμό για το τι λείπει, τι έχει υποστεί ζημιά και τι έχει κλαπεί. Αυτό θα μας επιτρέψει να ρίξουμε τις προσπάθειές μας στην ανάκτηση αντικειμένων».

Τον Ιούλιο, το μουσείο ανακοίνωσε ότι ο κ. Fischer, Γερμανός ιστορικός τέχνης, θα παραιτηθεί από τον ρόλο του τον επόμενο χρόνο.

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα και πετράδια από ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.

Το μουσείο τα περιέγραψε ως μικρά κομμάτια, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν πρόσφατα δημόσια και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για ερευνητικές και ακαδημαϊκές εργασίες.

Ο George Osborne, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ήταν εξαιρετικά ανήσυχοι όταν μάθαμε νωρίτερα φέτος ότι τα αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί. Οι διαχειριστές έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την ομάδα του μουσείου.”

«Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη αναθεώρηση για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να μάθουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο. Η προτεραιότητά μας είναι τώρα τριπλή: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, για να μάθουμε τι, αν κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό. και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με επένδυση σε αρχεία ασφάλειας και συλλογής, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά.

Αντικείμενα έχουν χαθεί από το μουσείο τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων νομισμάτων και μεταλλίων τη δεκαετία του 1970 και μια διάρρηξη το 1993 όταν εκλάπηκαν ρωμαϊκά νομίσματα.

Το 2002, το μουσείο επανεξέτασε την ασφάλεια μετά την κλοπή ενός ελληνικού αγάλματος 2.500 ετών από μέλος του κοινού.

Το ίδρυμα ανέφερε τότε ότι η Ελληνική Αρχαϊκή Πινακοθήκη ήταν ανοιχτή για το κοινό, αλλά δεν υπήρχε μόνιμη φρουρά όταν εκλάπει η μαρμάρινη κεφαλή ύψους 12 εκατοστών.

Δύο χρόνια αργότερα, εξαφανίστηκαν και κινέζικα πετράδια.

Το 2017, αποκαλύφθηκε ότι ένα διαμάντι δαχτυλίδι Cartier αξίας 750.000 λιρών από τη συλλογή περιουσιακών στοιχείων κληρονομιάς είχε αναφερθεί ότι απουσίαζε το 2011.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024