Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΜουσείο Ακρόπολης: Καταδικάζει τη στάση του Βρετανού Πρωθυπουργού όπως και το Βρετανικό Μουσείο
Γλυπτά του Παρθενώνα

Μουσείο Ακρόπολης: Καταδικάζει τη στάση του Βρετανού Πρωθυπουργού όπως και το Βρετανικό Μουσείο

Φωτογραφία: Βίκυ Καραντζαβέλου

Το Μουσείο Ακρόπολης τονίζει ότι πολιτισμός συνεπάγεται τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, όχι μόνο τέχνη. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός με τη στάση του δεν επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων, τονίζει σε ανακοίνωση του το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης και την απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα” τονίζει ο Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου George Osborne δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις ομιλίες του με την Ελληνική Κυβέρνηση για να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση για τα γλυπτά του Παρθενώνα «ανεξάρτητα από το αν ο Rishi Sunak συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι». Ωστόσο, είπε ότι η στάση που κράτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Sir Keir Starmer –ο οποίος συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο – θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να συμβεί υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών.

Εκπρόσωπος του Sir Keir είπε ότι η πιθανή πρωθυπουργία του «δεν θα αφιερώσει χρόνο νομοθετώντας αυτό το θέμα», αλλά ότι «δεν θα εμπόδιζε» μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της Αθήνας.

Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος, μια νομική θέση που ο κ. Osborne είπε ότι θα διασφάλιζε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τα γλυπτά μετά από οποιαδήποτε ανταλλαγή.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024