Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική κρίση Κέρκυρας: Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης ζητά ανανεωμένες βιώσιμες στρατηγικές
Τουριστική Πολιτική

Τουριστική κρίση Κέρκυρας: Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης ζητά ανανεωμένες βιώσιμες στρατηγικές

  • Conference Room

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης τονίζει τα πιεστικά τουριστικά ζητήματα της Κέρκυρας, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, τις υποδομές υγείας και την ταυτότητα προορισμού σε κρίσιμη συνάντηση με τον ΕΟΤ.

Σε συνάντηση εργασίας για τον κερκυραϊκό τουρισμό συμμετείχε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με φορείς του κερκυραϊκού τουρισμού, μετά από πρόσκληση της προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου. Στην ομιλία του ανέφερε:

“DMMO: Είχα πει και στην συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, με την ιδιότητα του αν. Τομεάρχη Τουρισμού και τώρα του Υπεύθυνου Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει ελλιπής στόχευση στη θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, με κύρια προβλήματα την θεσμική στέρηση δυνατότητας διασύνδεσης μεταξύ τοπικού-περιφερειακού και εθνικού DMMO, την έλλειψη πρόβλεψης για διασύνδεση με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, την έλλειψη πλαισίου, στόχων και εντέλει δικτύωσης. Επιμένω λοιπόν ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η δημιουργία περιφερειακού και τοπικού DMMO, ως εργαλείου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, στην κατεύθυνση της βέλτιστης πρακτικής διεθνώς, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του τόπου μας. Γι’ αυτό, η συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων αλλά και τοπικής κοινωνίας είναι ένα στοίχημα, που δεν πρέπει να χαθεί. Και φυσικά θα πρέπει να μην στερείται της θεσμικής δυνατότητας διασύνδεσης με τον εθνικό DMMO, που δεν είναι άλλος από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. (Αν και πρέπει να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει τελευταία υποβάθμιση του ΕΟΤ ως ανώτατης τουριστικής αρχής της χώρας, με πολλές αρμοδιότητες να περνούν στην Marketing Greece).

Υγεία: Το Νοσοκομείο Κέρκυρας υπολειτουργεί, τεράστιες ελλείψεις σε ιατρούς, σε τραγική κατάσταση τα Κέντρα Υγείας. Αποτρεπτική η κατάσταση για διακοπές ηλικιωμένων, οικογενειών με μικρά παιδιά, ανθρώπων με προβλήματα υγείας, γενικότερα ανθρώπων που προγραμματίζουν με λεπτομέρειες πολυήμερες διακοπές.
Αν συμβεί κάποιο σοβαρό γεγονός πως θα αντιμετωπιστεί στην Κέρκυρα, τα νησιά γενικότερα; Δεν είναι δυσφήμιση για την Ελλάδα; Πως βλέπει ο ΕΟΤ το θέμα, τι ενέργειες έχουν γίνει προς το Υπουργείο και την Κυβέρνηση γενικά, ποιο πλάνο υπάρχει;

Φέρουσα ικανότητα & καθημερινότητα: Όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μια ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης και του δικαιώματος των μονίμων κατοίκων να ζουν και να απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου τους, να αισθάνονται ασφαλείς, να ευημερούν στον τόπο κατοικίας τους και να έχουν ποιότητα ζωής, αλλά μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Τεράστια προβλήματα από την έλλειψη οργανωμένου, ολιστικού σχεδίου για τον τουρισμό. Πόσο κόσμο αντέχει η Κέρκυρα, οι υποδομές, οι χρήσεις, η καθημερινότητα; Πόσους τουρίστες μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, να φιλοξενήσουμε χωρίς να καταστεί το νησί «κόλαση» για τους κατοίκους; Απαραίτητη η ολιστική προσέγγιση και η κατάθεση προς διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα προβλέπει τη φέρουσα ικανότητα (με επιστημονικές μετρήσεις) σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού πριν καταστεί πρόβλημα για το νησί. Ήδη έχουμε σοβαρότατα προβλήματα: καθημερινές και πολύωρες διακοπές υδροδότησης με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των επισκεπτών, σκουπίδια σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, μικρές αυτοσχέδιες χωματερές διάσπαρτες στην περιφέρεια, κυκλοφοριακό κομφούζιο που φτάνει στα όρια της υπομονής τους κατοίκους και επισκέπτες, πριν από λίγες ημέρες είχαμε ολικό μπλακ άουτ ηλεκτροδότησης στους Παξούς, κακό οδικό δίκτυο, κ.α.

Ταυτότητα προορισμού: Τόσα χρόνια από την έναρξη της τουριστικής κίνησης στην Κέρκυρα (από το 1952 ο πρώτος οργανωμένος τουρισμός) και ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να ασχοληθούμε με την ταυτότητα του τόπου μας. Θέλουμε μαζικό τουρισμό; Ποιοτικό; Απευθυνόμαστε σε οικογενειακές διακοπές ή είμαστε θέρετρο για ενήλικες; Είμαστε για όλα τα βαλάντια ή για γερά πορτοφόλια; Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δώσουμε ταυτότητα στον τόπο μας, να αναδείξουμε τα πολιτιστικά στοιχεία, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική, την ιδιαίτερη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα που δεν υπάρχουν σε άλλους τόπους. Αυτό είναι ευθύνη του ΕΟΤ και σε αυτό και ως Κερκυραία μπορείτε να κάνετε παρεμβάσεις και να δώσετε κατευθύνσεις, να σχεδιάσετε καμπάνιες και να αναλάβετε δράση. Ήδη υπάρχει ένα επείγον ζήτημα που προέκυψε από τις πυρκαγιές και έχει σχέση με την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν, στη Βόρεια Κέρκυρα, και το οποίο πρέπει να δείτε άμεσα. Καμπάνια για την ενίσχυση των περιοχών αυτών, εύρεση τρόπων ενίσχυσης του εισοδήματος των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα στην Παλιά Περίθεια τα καταστήματα εστίασης δεν επλήγησαν από την φωτιά, κι ως εκ τούτου δεν δικαιούνται αποζημίωσης. Αλλά η πυρκαγιά κατέκαψε όλο το χωριό και υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων, αναιμική κίνηση στην καρδιά του καλοκαιριού και απώλεια εισοδήματος. Ο ΕΟΤ οφείλει να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των επαγγελματιών και να βοηθήσει στην αναπλήρωση του εισοδήματός τους. Πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή συζήτηση, με τη μεσολάβησή σας, στο Υπ. Τουρισμού για την Κέρκυρα και τον τουρισμό μετά τις πυρκαγιές και γενικότερα.

Κλιματική κρίση: Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για υπερθέρμανση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, επιβάρυνση στις υποδομές και τεράστια θέματα που έχουν δημιουργηθεί στους τουριστικούς προορισμούς από τις θεομηνίες. Αυτά είναι τα λίγια του επιστημονικού δ/ντη του ΙΝΣΕΤΕ, ο κ. Ίκκου, σε συνέδριο που έγινε στην Κέρκυρα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Φεβρουάριο του 2023. Επίσης στο συνέδριο για την Κέρκυρα του 2042 έγκριτοι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, μέσα από τα επιστημονικά δεδομένα και τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της κλιματικής κρίσης και των χαρακτηριστικών του νησιού, ότι τα επόμενα χρόνια η Κέρκυρα θα αντιμετωπίσει φαινόμενα ξηρασίας. Δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα; Δεν είναι ώρα, πριν είναι πολύ αργά για δράσεις από όλα τα Υπουργεία, τους φορείς, την αυτοδιοίκηση; Όλα αυτά δεν επηρεάζουν το πολύ ευαίσθητο τουριστικό εισόδημα; Πρέπει να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων, στήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια, συσκέψεις που θα παράξουν αποτέλεσμα απτό και μετρήσιμο και γρήγορη δραστηριοποίηση των αρμοδίων γιατί η κλιματική κρίση είναι και εδώ και μας χτυπά την πόρτα, το φυσικό περιβάλλον εκπέμπει σήμα βοηθείας, ο υπερτουρισμός απασχολεί όλο και περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμε απλοί θεατές

Πολιτισμός: Ως Κερκυραία και ως άνθρωπος του πολιτισμού γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση στις πολιτιστικές υποδομές. Δεν υπάρχει χώρος πολιτισμού για εκδηλώσεις, (τα θέατρα Μον Ρεπό, Ν. Κούρκουλος, Φοίνικας είναι σε άθλια κατάσταση) και είναι ντροπή αυτό για το νησί του πολιτισμού και της τέχνης. Τα Φρούρια με τείχη χορταριασμένα, με ισχνές παρεμβάσεις για την συντήρησή τους, περιμένουν κάποια προγραμματική, κάποιας Ουνέσκο, κάποια σύσταση ομάδας διαχείρισης. Η Βενετσιάνικη Κρήνη στο Κομπίτσι καταρρέει μετά το Μπάλλο και η κυβέρνηση υπόσχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα – κυρίως την προεκλογική περίοδο – ότι ΘΑ εξετάσει το θέμα, ΘΑ κάνει μελέτες, ΘΑ επισκευάσει το μνημείο, το οποίο όμως εντωμεταξύ καταστρέφεται. Κοροϊδευόμαστε αλήθεια. Πέραν της απαραίτητης συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που δεν είναι δικής σας αρμοδιότητας, γνωρίζετε ότι τουρισμός στην Κέρκυρα χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει, χωρίς την ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων και τοπόσημων. Γι ΄αυτό πρέπει να κάνετε κάτι άμεσα.

Περιβάλλον: Γνωρίζετε σίγουρα το κίνημα των ελεύθερων παραλιών τελευταία, αλλά και πριν από αυτό το κίνημα για τον Ερημίτη, για τον Ίσσο, για την ελεύθερη ακτογραμμή της ΒΔ Κέρκυρας από ανεμογεννήτριες, για την ελεύθερη πρόσβαση σε πεζοδρόμια κλπ. Η Κέρκυρα έχει μια πλούσια φύση, για την οποία την επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, συνδυάζοντας τις παραλίες με την φύση, ενώ προτιμάται και για τον περιπατητικό τουρισμό. Τελευταία είμαστε μάρτυρες του κυνικού βιασμού του περιβάλλοντος, της άκρατης ισοπέδωσης όλων των ελευθεριών, της εξαφάνισης και της τελευταίας ελεύθερης λωρίδας γης, της τσιμεντοποίησης στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης. Οι τελευταίες τάσεις που έρχονται από το εξωτερικό τι λένε; Πως αντιμετωπίζετε στον ΕΟΤ την έννοια «προστασία περιβάλλοντος»; Και τι έχετε εισηγηθεί, αν το έχετε πράξει, στο Υπ. Τουρισμού για τις παραλίες και το περιβάλλον σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη;”

Επιπλέον ο κ. Αυλωνίτης στις συναντήσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τήνο, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Κ.Ο κ. Σωκράτη Φάμελλο και τους συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ,  ενημερώθηκε και συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, στον τομέα της νησιωτικής τουριστικής πολιτικής, με σημαντικότερα να είναι τα εξής:

  • Η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, τα κενά των σχολείων, η πανάκριβη διαμονή των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με την ολιγοπωλιακή ακτοπλοϊκή πολιτική (και η προβληματική διασύνδεση των μικρών νησιών) αποκόπτουν τους νησιώτες από τις βασικές παροχές του κράτους.
  • Η ανεπαρκής στελέχωση αρκετών αεροδρομίων των Κυκλάδων έχει δημιουργήσει προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις και έχει εκθέσει πολλές φορές τη χώρα στο εξωτερικό.
  • Η έλλειψη τουριστικού σχεδίου για το σύνολο των νησιωτικών τμημάτων της χώρας και η έλλειψη περιβαλλοντικής προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικών, αρχιτεκτονικών και οικολογικών συστημάτων τους για μην απαξιωθούν οι προορισμοί.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
06/12/2023
05/12/2023
04/12/2023
01/12/2023
30/11/2023
29/11/2023