Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΞΑ: `Αδικη η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα τέλη αποχέτευσης των ξενοδοχείων

ΕΞΑ: `Αδικη η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα τέλη αποχέτευσης των ξενοδοχείων

Με αφορμή την έκφραση έντονων παραπόνων εκ μέρους ξενοδοχείων – μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής – ΕΞΑ, αναφορικά με την αύξηση κυρίως των τελών αποχέτευσης επί των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, η Ένωση είχε στείλει τον περασμένο μήνα επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ…

Με αφορμή την έκφραση έντονων παραπόνων εκ μέρους ξενοδοχείων – μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής – ΕΞΑ,<...> αναφορικά με την αύξηση κυρίως των τελών αποχέτευσης επί των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, η Ένωση είχε στείλει τον περασμένο μήνα επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και τον Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Έργων, ζητώντας την αναπροσαρμογή των τιμολογίων κατανάλωσης ύδατος και κυρίως την αναπροσαρμογή του συντελεστή αποχέτευσης.

Η απάντηση, όμως, που έλαβε πρόσφατα η ΕΞΑ από το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει τα ακόλουθα:
“…σας γνωρίζουμε ότι η αναπροσαρμογή (κατάργηση έκπτωσης 30%) του συντελεστή αποχέτευσης από 39% σε 60% σε διάφορες κατηγορίες υδρευόμενων, μεταξύ των οποίων και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έλαβε χώρα, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της εταιρίας σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του αρθ. 3 του Ν. 2744/1999 – ΦΕΚ 222Α/25-10-99, όπως αυτές προστέθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 16 του Ν. 3212/2003-ΦΕΚ308Α/31-12-03.

Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις το τέλος χρήσεως υπονόμων σε μια σειρά από επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και τα ξενοδοχεία, καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, ανάλογα με το υδραυλικό και ρυπαντικό φορτίο τους και εγκρίθηκε με την υπ` αριθ. 48405/346/8-12-04 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ – ΦΕΚ 1835Β-10-12-2004.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται, ότι κριτήριο για την χορήγηση ειδικού τιμολογίου χρήσεως υπονόμων είναι το υδραυλικό και το ρυπαντικό φορτίο, που δέχεται το δίκτυο αποχέτευσης σε σχέση με τα λύματα των κατοικιών, το οποίο όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση των ξενοδοχείων, ουδόλως διαφοροποιείται από αυτό των κατοικιών. Ενδεχόμενα δε σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχει και αυξημένο ρυπαντικό φορτίο σε σχέση με αυτές. Κατά συνέπεια, σε εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, ορθώς προβήκαμε στην κατάργηση του ποσοστού έκπτωσης για την εν λόγω κατηγορία επιχειρήσεων, αφού δεν υφίσταται νομοθετικό έρεισμα για την χορήγηση έκπτωσης στα δικαιώματα χρήσης υπονόμων …”.

Η ΕΞΑ θεωρεί το σκεπτικό της απόφασης του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ τελείως αυθαίρετο και αναιτιολόγητο. “Διότι”, όπως ισχυρίζεται, “η αύξηση κατά 50% μιας υπηρεσίας, προσφερόμενη από ένα οργανισμό κοινής ωφέλειας, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με μια απόφαση του οικείου Δ.Σ.. Ειδικά, αν ληφθεί υπόψη ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 3 – 3,5% ,οι τιμές των ξενοδοχείων για το 2005 μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 5%, γεγονότα τα οποία η ΕΥΔΑΠ δεν μπήκε στο κόπο να συνεκτιμήσει”. Έτσι, η ΕΞΑ θεωρεί την απόφαση άδικη, ενώ έχει αποφασίσει να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της πολιτείας για την δικαίωση της (Υπουργείο ανάπτυξης και ελεγκτές δημόσιας διοίκησης).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024