Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣημαντικές τουριστικές προεκτάσεις αναμένονται από το Κέντρο Διάδοσης Έρευνας και Τεχνολογικό Μουσείο

Σημαντικές τουριστικές προεκτάσεις αναμένονται από το Κέντρο Διάδοσης Έρευνας και Τεχνολογικό Μουσείο

Σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την επισκεψιμότητα του Κέντρου Διάδοσης Έρευνας και Τεχνολογικού Μουσείου (ΚΔΕΤΜ) της Θεσσαλονίκης αναμένεται από το πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας του να […]

Σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την επισκεψιμότητα του Κέντρου Διάδοσης Έρευνας και Τεχνολογικού Μουσείου (ΚΔΕΤΜ)<...> της Θεσσαλονίκης αναμένεται από το πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας του να δεχθεί πάνω από 350.000 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και 50.000 τουρίστες. Ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξάνεται κατά 10% ετησίως στα δύο έως τρία έτη που θα ακολουθήσουν.

Το ΚΔΕΤΜ, για την ολοκλήρωση του οποίου εξασφαλίστηκε προσφάτως πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 4-5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποφέρει σημαντικό τουριστικό συνάλλαγμα στη χώρα μας, αφού παρόμοιες δραστηριότητες έχουν μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό, σε ότι αφορά την προσέλκυση τουριστών.

Το “νεόπλαστο” κέντρο αναμένεται να προσελκύσει κυρίως Βαλκάνιους τουρίστες, καθώς οι Βορειοευρωπαίοι, αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχα επιστημονικά κέντρα στις χώρες τους. Σύμφωνα πάντως, με την προκαταρκτική μελέτη, που δημοσιεύεται στην έκδοση “Project 2000” του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου εκθετηρίου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας στους χώρους του Κέντρου, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να προσελκύσει τουρισμό υψηλού επιπέδου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως το φθινόπωρο και προβλέπει συνολικές εγκαταστάσεις εμβαδού 14.000 τ.μ., συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσθετης χρηματοδότησης του κέντρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης (για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ειδικών αιθουσών).

Στις εγκαταστάσεις του ΚΔΕΤΜ αναπτύσσεται, μεταξύ άλλων, ένα εντυπωσιακό πλανητάριο με θόλο διαμέτρου 25 μέτρων και με 150 ανακλινόμενες θέσεις. Στο πλανητάριο, έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων, θα γίνεται αναπαράσταση αστρονομικών φαινομένων, με χρήση εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού (προβολή σε ημισφαιρική οθόνη με ψηφιακό βίντεο, ήψος υψηλής ποιότητας, δυναμική απεικόνισης έναστρου ουρανού, ειδικοί φωτισμοί κτλ).

Παράλληλα, στο ΚΔΕΤΜ δημιουργούνται κινηματοθέατρο ευρείας οθόνης, προσομοιωτής εικονικής πραγματικότητας, χώρος συμμετοχικών εκθεμάτων με την επωνυμία “Τεχνοπάρκο”, ψηφιακή βιβλιοθήκη, τεχνικά εργαστήρια, αμφιθέατρο 250 θέσεων για διαλέξεις και συνέδρια, καθώς επίσης και κατάστημα εκπαιδευτικών παιχνιδιών, βιβλίων και αναμνηστικών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μουσείου τεχνολογίας που δημιουργείται στους χώρους του κέντρου. Σε έκταση 3.000 τ.μ, με πρόβλεψη για επέκταση έως και στα 10.000 τ.μ, θα παρουσιάζονται θεματικά εκθετήρια γύρω από διαφορετικές ενότητες της ιστορίας της τεχνολογίας και των επιστημών, συνοδευόμενα από το κατάλληλο πληροφοριακό υλικό και τις σχετικές εφαρμογές πολυμέσων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024