Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΘωράκιση του ελληνικού τουρισμού με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητάει η ΠΟΞ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Θωράκιση του ελληνικού τουρισμού με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητάει η ΠΟΞ

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού βρίσκει τον τομέα Τουρισμού και Ταξιδιών διεθνώς στην ισχυρότερη θέση που έχει καταγραφεί ποτέ. Παρά τις ποικίλες οικονομικές και φυσικές αντιξοότητες, ο αριθμός […]

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού βρίσκει τον τομέα Τουρισμού και Ταξιδιών διεθνώς στην ισχυρότερη θέση που έχει καταγραφεί ποτέ. Παρά τις ποικίλες οικονομικές και φυσικές αντιξοότητες, ο αριθμός των αφίξεων<...>παγκοσμίως εκτιμάται ότι φέτος θα προσεγγίσει το επίπεδο ρεκόρ των 900 εκατομμυρίων και τα έσοδα του τομέα κινούνται κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση, σταθερά άνω των 2,4 δισ. Δολαρίων (UNWTO 11/07/07). Σε δύο χρόνια από σήμερα, βάσει των υφιστάμενων εκτιμήσεων, περίπου 1 δισ. πολίτες θα ταξιδεύουν για τουρισμό και για αναψυχή παγκοσμίως, ενώ οι προσωπικές δαπάνες για αναψυχή αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,5 τρισ. δολάρια.

Στην Ελλάδα, μολονότι η -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- θετική εξέλιξη των βασικών μεγεθών του τουρισμού επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία, ο φετινός εορτασμός, κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων (ΠΟΞ), επιβάλλει κλίμα περισυλλογής και περίσκεψης, κυρίως λόγω της τραγωδίας που έπληξε τόσες περιοχές της χώρας μας και της περιβαλλοντικής καταστροφής που επήλθε. Η σκέψη όλων μας βρίσκεται διαρκώς στις πληγείσες περιοχές και στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας. Η δε προσπάθεια, ανασυγκρότησης των περιοχών αυτών και πλήρους αποκατάστασης της εικόνας του Ελληνικού Τουρισμού αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Το Περιβάλλον ήταν και παραμένει το πολυτιμότερο κεφάλαιο, το κρισιμότερο εφόδιο του Ελληνικού Τουρισμού και η τουριστική ανάπτυξη που επιθυμούμε δεν μπορεί παρά να το υπηρετεί πιστά και να το αναδεικνύει.

Πρωταρχικό μέλημα, όμως, όλων των εμπλεκόμενων με τον Τουρισμό πλευρών, πρέπει να είναι και η κεφαλαιοποίηση των πρωτόγνωρων μεγεθών επί των οποίων κινείται σήμερα ο τομέας. Απαιτείται, όπως επισημαίνει η ΠΟΞ, εγρήγορση των δυνάμεων του τουρισμού και κυρίως, εντονότερη κινητοποίηση της νέας κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου τα οφέλη που έχουν προκύψει να διαμορφωθούν σε μία βάση επί της οποίας θα επιχειρηθεί το επόμενο άλμα.

Η καθημερινότητα του ελληνικού τουρισμού αναδεικνύει διαρκώς και νέα ζητήματα. Όπως π.χ. το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας- τη συνεισφορά της Γυναίκας στον Τουρισμό- το ποσοστό των Ελληνίδων που εργάζονται στον τουριστικό τομέα είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε..

Η ΠΟΞ εμμένει συνεπώς στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται για τη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών.

Ο ξενοδοχειακός κόσμος, ο βασικός πυλώνας του ελληνικού τουρισμού, συμμετέχει ολόψυχα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού και εύχεται το 2008, η αντίστοιχη Ημέρα να είναι πραγματικά αφορμή γιορτής και ενθουσιασμού.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024