Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑπροειδοποίητη άσκηση ετοιμότητας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Αεροδρόμια

Απροειδοποίητη άσκηση ετοιμότητας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Για πρώτη χρονιά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πραγματοποίησε απροειδοποίητη άσκηση, προκειμένου να προσομοιωθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ρεαλιστικές συνθήκες ατυχήματος στον αερολιμένα.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διοργανώνει σε ετήσια βάση ασκήσεις αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με σκοπό τη δοκιμή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Ανάγκης Αερολιμένα, τον έλεγχο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των συστημάτων υποστήριξης, καθώς επίσης και την εξάσκηση του προσωπικού, διασφαλίζοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας και  ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων. Για πρώτη χρονιά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, πραγματοποίησε απροειδοποίητη άσκηση, προκειμένου να προσομοιωθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ρεαλιστικές συνθήκες ατυχήματος στον αερολιμένα.

Τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η απροειδοποίητη Άσκηση Ετοιμότητας Περιορισμένης Κλίμακας 2013, με τίτλο σεναρίου “Ατύχημα Αεροσκάφους στον Αερολιμένα”, στο πλαίσιο των τακτικών ασκήσεων του ΔΑΑ σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Στην άσκηση ετοιμότητας, εκτός των υπηρεσιών της Εταιρείας Αεροδρομίου, συμμετείχαν οι φορείς:

  • Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας / ΠΕΑ
  • Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/ Κρατική Αεροπορική Αρχή (ΔΑΑ)
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα
  • Πυροσβεστικό Σώμα
  • Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα
  • ΕΚΑΒ
  • Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθήνας
  • SwissPort

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, “κατά την προσγείωση της πτήσης XYZ 2013 στο διάδρομο 03L του ΔΑΑ ο ένας κινητήρας του αεροσκάφους τίθεται εκτός ενεργείας και ταυτόχρονα βγαίνει ‘εκτός’ το σύστημα υδραυλικού με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος και το αεροσκάφος να παρεκκλίνει της πορείας του καταλήγοντας στην εκτός διαδρόμου περιοχή σε μη-διαστρωμένη επιφάνεια.

Η αριστερή πτέρυγα του αεροσκάφους τυλίγεται στις φλόγες που επηρεάζει την καμπίνα, ενώ μεγάλη κηλίδα καυσίμου εξαπλώνεται στο σημείο. Πραγματοποιείται εκκένωση του αεροσκάφους, ενώ ο Πύργος Ελέγχου κινητοποιεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου και ειδοποιείται το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροδρομίου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης της κατάστασης ανάγκης”.

Σύμφωνα με το σενάριο, “υπάρχουν άτομα παγιδευμένα μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους τα οποία αναλαμβάνει να διασώσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου”.

Τέλος, βάσει σεναρίου, “12 επιβάτες χρειάζεται να μεταφερθούν στα νοσοκομεία (5 βαριά και 7 λιγότερο βαριά τραυματίες) ενώ δύο άτομα θα ανασυρθούν νεκρά”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024