Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΠαρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης στη διεκδίκηση της Expo 2008

Παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης στη διεκδίκηση της Expo 2008

Την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης στη διεκδίκηση της διοργάνωσης `Expo 2008`, πραγματοποίησαν χτες, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησαν στο Παρίσι, τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής…

Την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης στη διεκδίκηση της διοργάνωσης `Expo 2008`<...>, πραγματοποίησαν χτες, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησαν στο Παρίσι, τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής.

Σχετικά ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης δήλωσε ότι “πιστεύουμε ακράδαντα στην υπεροχή του θέματός μας, στη συνολική πρόταση μας και στο όραμα, που έχουμε για την εμβάθυνση και ισχυροποίηση του θεσμού των διοργανώσεων της Expo. “Οδηγός στο όραμά μας αυτό είναι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα” συμπλήρωσε ο κ. Τσιαρτσιώνης, “γιατί ο χώρος αυτός είναι κόμβος συνάντησης των λαών, είναι γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο”. Ακόμα, ο κ. Τσιαρτσιώνης υπογράμμισε ότι η θεματολογία της ελληνικής υποψηφιότητας καλύπτει ζωτικά ενδιαφέροντα όλων των γειτονικών λαών αφού όπως είπε χαρακτηριστικά “η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης έχει ευρύτερο χαρακτήρα. Προσφέρει μοναδική ευκαιρία προβολής της Ν.Α. Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου. Ευκαιρία ανάδειξης ενός χώρου στον οποίο συγκλίνουν και αλληλοζυμώνονται διαφορετικοί λαοί και πολιτισμοί. Ευκαιρία για ένα διεθνές φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και ιδεών σε ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος”.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στη διπλωματική εκστρατεία της χώρας μας τους τελευταίους μήνες, για την προβολή της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί με επικεφαλή τον κ. Τσιαρτσιώνη επισκέφθηκαν περισσότερες από 65 χώρες για να προβάλουν την υποψηφιότητα της Μακεδονικής πρωτεύουσας. “Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή γιατί εμπλέκεται με τον αγώνα που κάνει η Θεσσαλονίκη, για την ανάδειξή της” σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι είμαστε απολύτως βέβαιοι για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και στα υπέρ μας, συγκαταλέγονται και τα θετικά πλεονεκτήματα από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων”. Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι “ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής ανέδειξε τη διεκδίκηση της Θεσσαλονίκης σε παμβαλκανικό επίπεδο, ακόμη από τη Σύνοδο των Πρωθυπουργών της Ν.Α. Ευρώπης, που είχε γίνει την περασμένη άνοιξη στην Κροατία, ενώ το προηγούμενο διάστημα έθεσε το θέμα σε πάρα πολλούς ξένους επισήμους και απέστειλε επιστολές σε περισσότερους από 72 ομολόγους του”. Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης, επεσήμανε ότι “η Ελλάδα δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει πόρους 15 εκατ. ευρώ την περίοδο της Expo για ανθρωπιστική βοήθεια και την προβολή των φτωχών χωρών στις αγορές της Ν.Α. Ευρώπης”.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, αναφέρθηκε στη συνέχιση των προσπαθειών του προκατόχου του, κ. Τσιτουρίδη και στο γεγονός ότι μετέβη ο ίδιος σε πολλές ασιατικές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων της Ιαπωνίας και της Κορέας για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι το θέμα της ελληνικής υποψηφιότητας `Μητέρα Γη` αποτελεί βασικό πλεονέκτημα αφού όπως εξήγησε “όλοι πιστεύουν πλέον ότι μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων η χώρα μας είναι σε θέση να πραγματοποιεί τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις”, εκφράζοντας παράλληλα και δημόσια τα συγχαρητήριά του στους κ.κ. Νίκο Τσιαρτσιώνη και Ευριπίδη Στυλιανίδη για τις προσπάθειες, που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα.

Ανάλογα συγχαρητήρια απηύθυνε και ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αναστάσιος Λιάσκος, χαρακτηρίζοντας ως `εθνική διεκδίκηση` την προσπάθεια ανάληψης της Expo 2008 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γ. Τσιότρας, τόνισε ότι “τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας με επικεφαλής τον κ. Ν. Τσιαρτσιώνη, όλο αυτό το διάστημα υπερέβαλαν εαυτούς”. “Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα” είπε χαρακτηριστικά “είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την προσπάθεια”.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσε ότι “η ελληνική αντιπροσωπεία δίνει με αισιοδοξία τη μάχη”, ενώ σημείωσε ότι “πρόκειται για μία όχι μόνο εθνική αλλά διαβαλκανική προσπάθεια και χαρακτήρισε ως “θετική την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποστείλει επιστολές σε αρχηγούς 40 σοσιαλιστικών κομμάτων, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης”, αν και όπως είπε “η παρέμβαση αυτή ήρθε πολύ αργά, μόλις τρεις ημέρες πριν την έκβαση της ψηφοφορίας”. Τέλος κατέληξε ότι “την επόμενη ημέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, με ή χωρίς την Expo, πρέπει να ξεκινήσουν έργα για τη Θεσσαλονίκη, της οποίας η μεγάλη ελπίδα είναι ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, που ασχολείται με την υπόθεση της Expo από το 1998 ως πρόεδρος της Εκτελεστικής της Γραμματείας, δήλωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αισθάνεται υπερήφανη, υπογραμμίζοντας ότι “η Θεσσαλονίκη έχει την καλύτερη υποψηφιότητα”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “διατηρούμε ακέραιες και αυξημένες τις πιθανότητες, ενώ τις τελευταίες ώρες διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης.

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, κ. Θέμης Καρτσιώτης, τόνισε ότι η Helexpo – που αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα της διοργάνωσης – είναι ισχυρά κερδισμένη από τη διεκδίκηση, καθώς αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία από αυτή την προσπάθεια”, ενώ θερμές ευχαριστίες στους αφανείς ήρωες της διεκδίκησης από τη Θεσσαλονίκη, της Expo, απηύθυνε ο Γ.Γ. του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, κ. Λουκάς Ανανίκας.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας, χαρακτήρισαν ως εθνική προσπάθεια τη διεκδίκηση της Expo από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν συστρατευθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ενώ αναφορικά με τις άλλες δύο υποψηφιότητες (της Τεργέστης και της Σαραγόσα), υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχουν ασθενή σημεία της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία υπερέχει των αντιπάλων πόλεων σε όλους τους τομείς.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024