Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΔράσεις και Θέσεις του ACTA για τον τουρισμό στα κατεχόμενα
Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου

Δράσεις και Θέσεις του ACTA για τον τουρισμό στα κατεχόμενα

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο και σχετικές αναφορές / συνεντεύξεις στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας αναφορικά με τον τουρισμό στα κατεχόμενα ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου – ACTA, με […]

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο και σχετικές αναφορές / συνεντεύξεις στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας αναφορικά με τον τουρισμό στα κατεχόμενα ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου – ACTA, με χτεσινή<...>του ανακοίνωση, υπογραμμίζει τις θέσεις του επί του θέματος, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις εξελίξεις. Αξίζει να αναφερθεί πως στις 28 Νοεμβρίου 2006 ο Σύνδεσμος είχε απευθύνει επιστολή στον υπουργό Τουρισμού, θέτοντας του τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του για την κατάσταση του τουρισμού στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρει ο ACTA:

“Αμέσως μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων άρχισαν να ασκούνται πιέσεις από τους Ευρωπαίους, κατά κύριο λόγο, Διοργανωτές Ταξιδιών (Tour Operators) με τις οποίες εζητείτο από τους Κυπρίους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες, οι οποίοι τους αντιπροσωπεύουν, να αρχίσουν να διοχετεύουν για λογαριασμό τους Ευρωπαίους Τουρίστες για διανυχτερεύσεις στα κατεχόμενα. Το θέμα φέραμε τότε εις γνώση της Κυβέρνησης και μέσω της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σε όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου.

Ακολούθησαν συσκέψεις με τα αρμόδια Κρατικά Όργανα κατά τις οποίες αφού αντιληφθήκαμε όλοι τους κανονισμούς για διαχείριση της «Πράσινης Γραμμής» καταλήξαμε σε σχετικές αποφάσεις οι οποίες έκτοτε εφαρμόζονται από τους Οργανωμένους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες. Αυτές συνοψίζονται στα πιο κάτω:


  • Εφόσον ζητείται από συγκεκριμένους Tour Operators, είναι δυνατόν να οργανώνονται μονοήμερες ή ημιήμερες εκδρομές στα κατεχόμενα με βάση την Κυπριακή Νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οποιεσδήποτε οργανωμένες εκδρομές στα κατεχόμενα θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με αδειούχα Τουριστικά Λεωφορεία με βάση τη κείμενη νομοθεσία στα οποία απαραίτητα θα πρέπει να βρίσκεται αδειούχος από τον ΚΟΤ ξεναγός και να εξευρεθούν τρόποι για ασφαλιστική κάλυψη των τουριστών στις περιπτώσεις των οποιωνδήποτε ατυχημάτων. Τονίσθηκε ότι στις περιπτώσεις ατυχημάτων το κράτος δεν ήταν δυνατό να παράσχει οποιανδήποτε βοήθεια στους ξένους τουρίστες. Παράλληλα έγινε καθαρό ότι ούτε οι διανυχτερεύσεις θα ήταν δυνατό να απαγορευθούν νοουμένου ότι θα εγίνοντο σε ξενοδοχεία Τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας.
  • Επ’ ουδενί λόγω οι Τουριστικοί Πράκτορες – Μέλη του Συνδέσμου μας θα αποδέχοντο να μεταφέρουν τουρίστες για διανυχτερεύσεις σε Ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας Ξενοδοχεία στα κατεχόμενα. Αποδεδειγμένα ο μεγαλύτερος αριθμός ξενοδοχειακών κλινών στα κατεχόμενα ανήκει σε Ελληνοκύπριους ξενοδόχους ή / και ανεγέρθηκαν σε γή που ανήκει σε ελληνοκύπριους και σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία ό,τι ανεγείρεται στην γή ανήκει στον ιδιοκτήτη της γής.. Εν πάση περιπτώσει είναι αποδεδειγμένο ότι από τις λίγες κλίνες που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους ελάχιστες ανταποκρίνοντο στις ποιοτικές προδιαγραφές που θέτουν οι ξένοι Tour Operators”.


Οι αποφάσεις αυτές κοινοποιήθηκαν σε όλα τα μέλη του ACTA, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 100% των μεγάλων Ευρωπαίων (Tour Operators). Είναι γεγονός, σημειώνεται στην ανακοίνωση πως:

  • το 100% των μεγάλων ξένων Tour Operators απεδέχθησαν τους τεθέντες όρους και αφού είχαν εξευρεθεί τρόποι ασφαλιστικής κάλυψης από τους ξένους Tour Operators άρχισαν να διοργανώνονται οι ημιήμερες ή μονοήμερες εκδρομές στα κατεχόμενα.
  • το 100% των μεγάλων Tour Operators, οι οποίοι φέρνουν πέραν το 80% του Οργανωμένου Τουρισμού, τηρούν μέχρι σήμερα πλήρως τα πιο πάνω αποφασισθέντα. Παράλληλα δεν διοχετεύουν τουρίστες για διαμονή στα κατεχόμενα. Τούτο επετεύχθει με λεπτούς και πειστικούς χειρισμούς σε επαφές των μελών μας με τους ξένους Διοργανωτές ταξιδίων.
  • έκτοτε μερικοί (πολύ λίγοι ευτυχώς) Κύπριοι Τουριστικοί Πράκτορες διοργανώνουν και εκδρομές και διανυχτερεύσεις τουριστών στα κατεχόμενα ύστερα από οδηγίες κάποιων μικρής εμβέλειας ξένων Tour Operators. Για το λόγο αυτό ο αριθμός των τουριστών που διανυχτερεύουν στα κατεχόμενα είναι παρά πολύ μικρός. Από όσα εμείς γνωρίζουμε, ουδείς Ταξιδιωτικός Πράκτορας μέλος του Συνδέσμου μας προέβει στη διοργάνωση παράνομων εκδρομών ή/και προωθεί διανυχτερεύσεις σε ελληνοκυπριακές ιδιοκτησίες στα κατεχόμενα.


Να σημειωθεί εντούτοις ότι μεταφορές στα κατεχόμενα είτε για εκδρομές είτε διανυχτερεύσεις φαίνεται ότι διοργανώνουν μεταφορείς ή/και ταξιδιωτικοί πράκτορες εκτός της δικαιοδοσίας του Συνδέσμου. Ο ΚΟΤ ασκεί συνεχείς ελέγχους σε όλα τα σημεία διόδου προς τα κατεχόμενα και καταγγέλει τους παρανομούντες.

Με βάση της ληφθείσες αποφάσεις ο ACTA απέστειλε σχετική εγκύκλιο προς τα μέλη του τον Μάιο του 2004 και παράλληλα εξέδωσε και σχετικό ανακοινωθέν στον Τύπο.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως στις 26 Φεβρουαρίου 2007 πραγματοποιήθηκε η ζητηθείσα σύσκεψη με τον αρμόδιο Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΚΟΤ, στην οποία παρέστησαν και οι επιτελείς τους και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων επαγγελματικών Συνδέσμων (ACTA, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ) κατά την οποία αφού διεξήχθη μακρά συζήτηση συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους, να αναμένεται η ολοκλήρωση από τα αρμόδια κρατικά όργανα της μελέτης των πιο κάτω πρόσφατων εξελίξεων που συνίστανται:

  • Στη διοχέτευση τουριστών στα κατεχόμενα για διανυχτερεύσεις με πτήσεις που φθάνουν στον Αερολιμένα Λάρνακας και ως εκτούτου εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία νόμιμα. Και πάλιν τονίζεται ότι μέχρι τώρα ουδείς από τους μεγάλους ξένους Tour Operators που διακινούν πέραν του 80% των Οργανωμένου Τουρισμού της Ευρώπης ασκεί την πρακτική αυτή.
  • Στη ραγδαία και παράνομη ανέγερση πολλών ποιοτικών κλινών και μάλιστα με κεφάλαια ή/και συμφωνίες με γνωστές και μεγάλες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες.

Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύθηκε πως αφού συλλεγούν και διερευνηθούν τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα πιο πάνω θα μελετηθεί με προσοχή το ισχύον καθεστώς σύμφωνα με την ερμηνεία που εδόθη στο παρελθόν ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί η διέλευση αλλοδαπών προς τα κατεχόμενα οι οποίοι έρχονται νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εκείνο που ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου δηλώνει υπεύθυνα και ξεκάθαρα είναι ότι οι όποιες οδηγίες δοθούν από τα αρμόδια κρατικά όργανα θα διαβιβασθούν στα μέλη του με οδηγίες να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια. Ο ACTA απέφυγε μέχρι τώρα, κατά το δυνατόν, την εμπλοκή του σε αντιπαραθέσεις γιατί πίστευε ότι έτσι εξυπηρετούντο καλύτερα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024