Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΔρίτσας: Θέλει η Κυβέρνηση να χτυπήσει το «καρτέλ» της ακτοπλοΐας;
Βουλευτής Α` Πειραιά και Νησιών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δρίτσας: Θέλει η Κυβέρνηση να χτυπήσει το «καρτέλ» της ακτοπλοΐας;

Όπως είναι γνωστό, με την από 17 Ιουλίου 2008 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, παραπέμπονται τον Οκτώβριο στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού 14 ακτοπλοϊκές εταιρίες και η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, […]

Όπως είναι γνωστό, με την από 17 Ιουλίου 2008 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, παραπέμπονται τον Οκτώβριο στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού 14 ακτοπλοϊκές εταιρίες και η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, με την κατηγορία<...>ότι παραβίαζαν τους κανόνες ανταγωνισμού μέσω «οριζοντίων συμπράξεων».

Η παραπάνω εισήγηση στηρίζεται σε πολύμηνη αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης και καλύπτει τα έτη 2002, 2003, 2006, 2007 και 2008. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διαπιστώνει σαφείς ενδείξεις οριζόντιας σύμπραξης, με ευθύνη των παραπεμπομένων ακτοπλοϊκών εταιριών-μελών της Ένωσης, αναφορικά:


  • με την τιμολογιακή τους πολιτική,

  • με τις «προσφορές συμπαιγνίας», δηλαδή τον έμμεσο καθορισμό ναύλων και

  • με τον περιορισμό της παραγωγής και της διάθεσης δρομολογίων.


“Παρά ταύτα και παρά τη μεγάλη σοβαρότητα και την επείγουσα επικαιρότητα της απαγγελθείσας κατηγορίας στην αιχμή και στην κορύφωση της θερινής ακτοπλοϊκής κίνησης, η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία δείχνουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις με χαρακτηριστική «ψυχραιμία», ως ουδέτεροι παρατηρητές!” υποστήριξε σε σχετική ερώτηση του στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Θοδωρής Δρίτσας.

“Εύλογα και εύστοχα”, ανέφερε ο κ. Δρίτσας “στην εφημερίδα «ΈΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (3 Αυγούστου 2008, σελ. 15), ο γνωστός για την εγκυρότητα του και με μακρά θητεία στο πειραϊκό και ναυτιλιακό ρεπορτάζ δημοσιογράφος κ. Σταύρος Μαλαγκονιάρης, επισημαίνει ότι σύμφωνα με την παράγραφο 9 της με αριθμ. 3323.1/01/06 Υπουργικής Απόφασης, η περίφημη «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ακτοπλοϊκών γραμμών και ναύλων… «δύναται να αναστέλλεται μερικώς ή ολικώς, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις εναρμονισμένης πρακτικής από υπόχρεες για την εφαρμογή της παρούσης πλοιοκτήτριες εταιρίες ή πλοιοκτήτες, η οποία οδηγεί σε υπέρμετρη αύξηση των τιμών των ναύλων και σε κάθε περίπτωση βλάπτει το κοινωνικό συμφέρον».

Με αναμφισβήτητο δεδομένο ότι η εισήγηση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ρητά διαπιστώνει «σαφείς ενδείξεις», αναδεικνύεται η ad hoc υποχρέωση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ε.Ν.Α.Ν.Π. να εφαρμόσουν την προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση και εν γένει να πάρουν κάθε μέτρο ώστε να προστατέψουν το κοινωνικό συμφέρον.

Με βάση τα ανωτέρω, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στους αρμόδιους Υπουργούς τα κάτωθι ερωτήματα:

  1. Γιατί μετά την από 17/7/2008 εισήγηση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού εναντίον των 14 ακτοπλοϊκών εταιριών και της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού μέσω οριζοντίων συμπράξεων («καρτέλ» εναρμονισμένων πρακτικών), δεν έχουν αναστείλει ακόμα την απελευθέρωση των ναύλων οικονομικής θέσης και των Ι.Χ. αυτοκινήτων για τα πλοία με αφετηρία τον Πειραιά των εταιριών εναντίον των οποίων διαπιστώθηκαν επισήμως «σαφείς ενδείξεις» ενοχής; Ειδικότερα, γιατί δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα την εφαρμογή της παραγράφου 9 της με αριθμ. 3323.1/01/06 Υπουργικής Απόφασης, παρά το γεγονός ότι η πρακτική των υπόχρεων πλοιοκτητριών εταιριών έχει ήδη οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση των τιμών των ναύλων και έχει σαφέστατα βλάψει το κοινωνικό συμφέρον;
  2. Ενόψει του Οκτωβρίου 2008, οπότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει για να αποφανθεί επί της εισηγήσεως της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, προτίθενται να κοινοποιήσουν προς αυτήν επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών των Υπουργείων τους προς τεκμηρίωση, ενίσχυση ή και απόδειξη της βασιμότητας των «σαφών ενδείξεων», όπως αυτές αναλυτικά περιγράφονται στην παραπάνω εισήγηση;

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024