Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΚαι νέα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, εν αναμονή όμως επιστράτευσης
Ακτοπλοΐα

Και νέα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, εν αναμονή όμως επιστράτευσης

Την εφαρμογή του μέτρου της επιστράτευσης στους ναυτεργάτες ξεκινά, κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε και νέα, 48ωρη απεργία.

Αποφάσισαν να συνεχίσουν για 48 ακόμα ώρες την απεργία τους οι ναυτεργάτες στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία. Η εναλλακτική πρόταση ήταν 24ωρη αναστολή της απεργίας.

“Η διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της διαπίστωσε ότι η απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας, που συνεχίζεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνει πλήρη επιτυχία, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, με τους ναυτεργάτες να αγωνίζονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συμμετοχής και με την καθοδήγηση της ανώτατης συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δίνοντας τον υπέρ πάντων των δικαίων τους αγώνα, για το παρόν και το μέλλον της επαγγελματικής επιβίωσής τους, ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη και άνευ προηγουμένου καθυστέρηση εξόφλησης δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών άνω των έξι μηνών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων και μάλιστα εκείνων της ακτοπλοΐας.

Η διοίκηση προέβη σε εκτενή αναφορά του περιεχομένου της συνάντησης που είχε χθες το βράδυ με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και επί του περιεχομένου της επιστολής που απεύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου στην Ομοσπονδία και κατέληξε ότι δεν απαντούν στα μείζονα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του ΥΝΑ, που ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών και όλο το πλέγμα των νομικών κανόνων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, που τον συγκροτούν.

Ύστερα από τα παραπάνω, η διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε με μυστική ψηφοφορία την συνέχιση της απεργίας με 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 06.00 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσής της.

Πέραν της απόσυρσης του παραπάνω πολυνομοσχεδίου, τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας της Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών, την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών και άλλα”, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε πως “δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η απεργία. Το πακέτο που προσφέρουμε είναι συνεκτικό και αναμένουμε να λυθεί η απεργία”. Ο κ. Μουσουρούλης διαβεβαίωσε χθες ότι οι οφειλές των ακτοπλόων προς τους εργαζόμενους θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτοτελές.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ κ. Γιάννης Χαλάς δήλωσε πως η ΠΝΟ περιμένει από το υπουργείο να καταθέσει εγγράφως τις θέσεις του.

Την εφαρμογή του μέτρου της επιστράτευσης στους ναυτεργάτες ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως απόψε, Τρίτη, βράδυ, με την αποστολή φύλλων πορείας στους ναυτεργάτες, με σκοπό την Τετάρη τα ξημερώματα να προσέλθουν στις δουλειές τους. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η απόφαση έχει τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το μέτρο αποφασίστηκε, καθώς η προθεσμία που έδωσε χθες στους ναυτεργάτες ο υπουργός Ναυτιλίας ακυρώθηκε, όταν αποφασίστηκε η σημερινή, νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισε η ΠΝΟ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024